ZEKERHEIDSGARANTIE - Lees meer
020 - 369 07 90
Vandaag geopend 10 - 14 | Openingstijden
HomeNieuws en reisartikelenEen voorproefje van Latijns-Amerika – 10 gerechten om te proeven

Een voorproefje van Latijns-Amerika – 10 gerechten om te proeven

23-1-2025
Alle posts bekijken

Mensen delen Latijns-Amerikaans eten

Latijns-Amerika is rijk aan cultureel erfgoed en natuurlijke schoonheid, maar het is ook een waar mekka voor fijnproevers, of je er nu van droomt om jezelf een weg te eten door die landen of wilt genieten van een van de heerlijke Zuid-Amerikaanse drankjes.

Tijdens een reis naar Centraal- en Zuid-Amerika kun je proeven van de inspirerende en heerlijke eetcultuur van de landen.

We hebben 10 uitstekende gerechten samengesteld uit 10 verschillende, fantastische landen in Latijns-Amerika.

1. Ceviche (Peru)

Ceviche bereiden

Naast zijn ongelooflijke culturele erfgoed is Peru ook vrij bekend om zijn uitstekende eetcultuur en spannende gerechten.

Dit gerecht heeft geen introductie nodig, omdat het nationale gerecht van Peru, Ceviche, een echte delicatesse is die over de hele wereld bekend is.

Het gerecht bestaat uit verse, rauwe vis, gemarineerd in citroen- of limoensap en gekruid met ui, chili en koriander. Sommige variaties van het gerecht kunnen met witte vis zijn, andere met garnalen of inktvis.

Ceviche wordt koud geserveerd en is een populair, verfrissend gerecht tijdens de warme zomermaanden in veel delen van Latijns-Amerika.

2. Asado (Argentinië)

Asado op de grill

Argentijnen houden van vlees. Het zal dus geen verrassing zijn dat ze ook grote fans van barbecueën zijn.

Asado is de Argentijnse versie van een barbecue, waar mensen samenkomen en een groot aantal heerlijke vleessoorten grillen bij een open vuur. De naam omvat zowel het grillen zelf als het sociale aspect van het samenkomen.

Het gegrilde vlees wordt geserveerd met verse salades en idealiter met een heerlijk glas rode wijn.

3. Pão de queijo (Brazilië)

Pao de queijo

Pão de queijo is het antwoord van Brazilië op een kaasbroodje. Het klinkt misschien niet meteen als iets speciaals, maar het kleine broodje is echt een populaire en geliefde delicatesse in Brazilië!

Het broodje wordt vaak genuttigd als snack of als ontbijt en is te vinden in veel lokale eetkraampjes.

Pão de queijo staat erom bekend dat het knapperig is van buiten, terwijl het van binnen licht en zacht is.

4. Casado (Costa Rica)

Casado op een bord

De naam Casado verwijst naar het Spaanse woord voor getrouwd, omdat het gerecht een “huwelijk” is van de meest populaire gerechten van het land.

Casado is een bord met rijst, zwarte bonen, vlees of vis, salade en gekookte eieren.

Een van de speciale ingrediënten van een typische casado is bakbanaan, die goudbruin wordt gebakken. Dit voegt een zoete en licht gekarameliseerde smaak toe aan het gerecht.

5. Ropa Vieja (Cuba)

Ropa Vieja op een gestreept bord

De naam Ropa Vieja is Spaans voor “oude kleding”.

Het populaire Cubaanse gerecht bestaat uit rundvlees, paprika’s en uien in tomatensaus en wordt vaak geserveerd met witte rijst. En het smaakt beter dan de naam suggereert. Men denkt dat de naam is ontstaan omdat het gerecht oorspronkelijk vaak werd gemaakt van de restjes van andere gerechten.

Een grappiger verhaal over de oorsprong van het gerecht is echter dat het gerecht ontstond toen een arme man, die niet genoeg geld had om zijn gezin te onderhouden, zijn kleding in reepjes scheurde en die kookte. Hij begon te bidden en plotseling veranderde de kleding in een heerlijke stoofpot.

6. Enchiladas (Mexico)

Mexicaanse enchilada's

Het kan soms een beetje moeilijk zijn om het verschil te zien tussen alle verschillende, smakelijke Mexicaanse specialiteiten gemaakt van maïstortilla’s met vullingen: taco’s, burrito’s, quesadilla’s en enchilada’s.

Maar er is wel degelijk een verschil.

Enchilada’s zijn maïstortilla’s die worden gevuld, opgerold, met kaas worden gegarneerd en vervolgens in de oven worden gebakken. Dit geeft het gerecht een heerlijke consistentie, waarbij de kaas zacht is en de pannenkoek knapperig is.

7. Arepa (Colombia)

Arepa

Je kunt er absoluut zeker van zijn dat je arepas zult tegenkomen als je naar Colombia reist. De kleine, warme maïscakes zijn populair als snack, als ontbijt of als lunch voor Colombianen.

Arepas lijken op een dikke maïstortilla, maar er zit kaas in het deeg zelf. Dit geeft de arepa een zachte, romige textuur.

De meeste Colombianen eten ze gewoon met een beetje boter en zout, hoewel ze ook gevuld of gegarneerd kunnen worden met vlees, bonen, eieren en sauzen met verschillende smaken.

8. Encebollado (Ecuador)

Vissoep uit Ecuador, Encebollado

Encebollado is een Ecuadoriaanse visstoofpot die wordt beschouwd als het nationale gerecht van Ecuador.

Het gerecht komt oorspronkelijk van de kust van Ecuador, waar vissers vissoep op zee maakten. Ze hadden niet veel anders, behalve specerijen en verse vis rechtstreeks uit zee. Zo ontstond encebollado!

Tegenwoordig is het gerecht echter geëvolueerd en zijn er veel varianten van, met avocado, limoen, geroosterde maïs, enz. Er wordt zelfs gezegd dat het een goed middel tegen een kater is.

9. Pastel de Choclo (Chili)

Pastel de Choclo

De maïstaart Pastel de Choclo is een traditioneel gerecht in Chili.

Het bestaat uit rundergehakt gemengd met een selectie groenten en bedekt met een laag maïscrème. Het wordt echter gemaakt met zoete maïs in plaats van gewone maïs, wat, zoals de naam al doet vermoeden, de smaak zoeter maakt.

De taart wordt in de oven gebakken en warm geserveerd, vaak voor familiebijeenkomsten of speciale gelegenheden in Chili.

10. Pepián de Pollo (Guatemala)

Pepian de Pollo

Pepían de Pollo is de smaak van Guatemala.

Het hoofdingrediënt is kip, die wordt geserveerd in een saus van chili, pompoen en sesamzaad, met tomaten en uien.

Het gerecht is geworteld in de Maya-cultuur, waar het werd geserveerd als een feestmaal.

Vandaag de dag is Pepían de Pollo zeer geliefd bij de Guatemalteekse bevolking en wordt het vaak beschouwd als het nationale gerecht van Guatemala.

TourCompass – Van toerist naar reiziger