De meeste mensen kennen de Mexicaanse keuken en u vindt overal ter wereld wel Mexicaans eten. Maar het is toch iets anders om Mexicaans te eten, terwijl u in Mexico bent.
Hieronder kunt u lezen over 10 typische Mexicaanse gerechten, waarvan 7 hartige gerechten en 3 zoete gerechten.
In de Mexicaanse keuken wordt veel gebruik gemaakt van kruiden, specerijen en chilipeper om de lekkere gerechten op smaak te brengen. Daarnaast zijn mais en bonen de belangrijkste ingrediënten in veel Mexicaanse gerechten.
Enchiladas zijn dunne, platte maispannenkoekjes met vulling. Ze worden overal in Mexico geserveerd en zijn verkrijgbaar met varkensvlees, rundvlees, garnalen, groente, kaas en bonen. Normaal hoort er een pittige saus over het gerecht.
De Mexicanen eten al heel lang enchiladas, en het gerecht is ook te vinden in het eerste Mexicaanse kookboek El Cocinero Mexicano (De Mexicaanse Kok), dat uitkwam in 1831.
Oorspronkelijk waren het de Maya-indianen die de enchiladas bedachten. Zij aten vis, gewikkeld in pannenkoeken van maismeel. De Maya’s hebben nu hun eigen traditionele gerecht, dat veel doet denken aan enchiladas. In de Yucatan-regio kunt u de papadzules van de Maya’s eten, dit zijn maispannenkoekjes met een gekookt, fijngehakt ei erin, in plaats van vlees en bonen.
De saus mole wordt in diverse Mexicaanse gerechten gebruikt.
Mole is verkrijgbaar in allerlei varianten en kan zwart, rood, geel of groen zijn. Afhankelijk van het soort ingrediënten dat ervoor is gebruikt.
Het duurt lang om mole te bereiden. De saus wordt op een laag pitje gekookt en de Mexicanen doen er meer dan 20 verschillende soorten specerijen in. De beroemdste mole-variant is de mole poblano, die smaakt naar chilipeper en een vleugje chocolade.
De Mexicaanse keuken heeft veel invloeden van buitenaf ondergaan, onder meer uit Libanon.
Eind 19e eeuw kwamen er Libanese immigranten naar Mexico en zij bedachten een van de populairste fastfood-gerechten van het land, namelijk Tacos Árabe.
Tacos Árabe bestaan uit varkensvlees dat aan het spit is geroosterd, en dat is gemarineerd met komijn en oregano. Daarna wordt het vlees in een plat brood gewikkeld. Normaal wordt er limoen, zout en salsa aan het vlees toegevoegd, voordat het wordt geserveerd. Het wordt gegarneerd met fijngehakte uitjes en koriander, karakteristieke ingrediënten uit de Mexicaanse keuken.
Tamales is een populair gerecht in Mexico.
Het gerecht is gemaakt van maisdeeg, en dit wordt gevuld met hartige of zoete ingrediënten, zoals groente, rundergehakt en kaas. Dit alles wordt ingepakt in een bananenblad, dat bij elkaar wordt gehouden door een touwtje. Dat bananenblad moet u overigens niet opeten!
Het is een populair gerecht, maar het is onbekend of dit gerecht ook in Mexico is ontstaan. In heel Zuid-Amerika zijn er verschillende varianten tamales te vinden, met allerlei verschillende namen. Humintas al Horno is bijvoorbeeld een Boliviaans gerecht dat veel doet denken aan de Mexicaanse tamales.
Dit gerecht is een maispannenkoekje dat gefrituurd is, zodat het krokant is geworden.
Tostadas wordt zowel met als zonder vulling geserveerd. Zit er vulling in deze krokante pannenkoek, dan zijn dat bijvoorbeeld gebakken bonen, kaas, vlees of garnalen. Het garnituur ligt op de krokante pannenkoek, en er wordt ook een laagje guacamole op gedaan.
De vulling is afhankelijk van de streek waar u zich bevindt.
Pozole is een stoofpotje. Het is een gerecht dat al honderden jaren bestaat. Een traditioneel Mexicaans gerecht dat oorspronkelijk tijdens offerrituelen werd bereid.
Er zijn diverse varianten van: met kip, varkensvlees of vegetarisch.
Net als veel andere Mexicaanse gerechten heeft het mais en bonen als hoofdbestanddelen en het duurt best lang om dit gerecht te bereiden, omdat er ontzettend veel verschillende specerijen in gaan. Toch is dit een populair gerecht en bij Mexicaanse familiebijeenkomsten wordt het geserveerd met salade, limoen en chilipeper.
Mais zit in de meeste Mexicaanse gerechten. Dat geldt ook voor snacks.
Elotes is een populaire snack in Mexico, die bestaat uit een gegrilde, gerookte of gekookte maiskolf waar verschillende ingrediënten zoals boter, chilipeper, mayonaise, geitenkaas en dergelijke bovenop worden gedaan.
Esquites is een andere populaire maissnack, waarbij de mais van de kolf af wordt gehaald en bereid. Net als op elotes komen er verschillende ingrediënten bovenop: bijvoorbeeld boter, kaas, chilipeper en limoen en het gerecht wordt in een kop of iets dergelijks geserveerd.
Churros is een populair dessert in Mexico, dat in Nederland ook op een aantal plaatsen verkrijgbaar is.
Het heet in de volksmond ook wel een Mexicaanse donut, maar eigenlijk is het een dessert dat uit Spanje komt.
Volgens de overlevering werd churros bedacht door een herder die in de bergen woonde. Hij kon niet naar een bakker en daarom bedacht hij een soort gebakje, dat je in een pan kon bakken. Vandaag de dag worden churros gefrituurd en de krokante staafjes worden geserveerd met chocoladesaus, suiker en/of kaneel.
Het dessert is overal ter wereld populair en verkrijgbaar in veel verschillende smaken en varianten.
Veel Mexicaanse desserts zijn een gebakje dat wordt besprenkeld met suiker. Maar een van de beroemdste Mexicaanse desserts is een pudding – de flan.
De flan is een zoete pudding met karamelsaus erop, net als het Franse dessert “flaon”.
Flan wordt gemaakt van eieren, melk, room, vanille. En van suiker die boven op het dessert wordt gekarameliseerd. Het is verkrijgbaar in allerlei smaken, bijvoorbeeld koffie en chocolade.
Cocades is een typische Mexicaanse dessertsnack, die doet denken aan kokosmakronen.
Dit gerecht is gemaakt van eieren, gecondenseerde melk en geraspte kokos, die met elkaar worden gemixt en in de oven worden gebakken. Er zijn allerlei varianten van dit koekje, sommige mensen doen er ook amandelen of gedroogde vruchten in.
U kunt cocadas op de plaatselijke markt kopen, maar vaak worden ze ook als snack verkocht op het strand.
De typische Mexicaanse gerechten variëren van streek tot streek, maar waar u ook naartoe gaat in Mexico, u zult er authentiek en vers Mexicaans eten tegenkomen en oude eettradities die invloeden uit de hele wereld hebben ondergaan.
Veel van de traditionele gerechten zijn te vinden in de Mexicaanse restaurants, maar u kunt ze ook kopen bij de eetkraampjes, waar u op een straathoek van het eten kunt genieten.
Hebt u zin om de authentieke Mexicaanse keuken te proeven, ga dan mee op reis. Neem een kijkje bij onze reizen naar Mexico en doe inspiratie op voor uw volgende reis.
TourCompass – Van toerist naar reiziger