ZEKERHEIDSGARANTIE & BESPAAR € 300 OP GESELECTEERDE TANZANIA-REIZEN
HomeNieuws en reisartikelenWaarom is het ontbijt niet bij de prijs inbegrepen? Een gids over de Amerikaanse ontbijtcultuur

Waarom is het ontbijt niet bij de prijs inbegrepen? Een gids over de Amerikaanse ontbijtcultuur

13-10-2024
Alle posts bekijken

Man in restaurant eet wafels en drinkt koffie

Het ontbijt wordt vaak de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd, en dat is zeker het geval in de VS.

De Amerikaanse ontbijtcultuur is divers, fascinerend en boordevol traditionele en moderne ontbijtmenu’s.

Maar waarom is het ontbijt zo’n belangrijk onderdeel van de Amerikaanse cultuur? En waarom is het ontbijt niet inbegrepen in de prijs van al onze reizen naar de VS?

We hebben een gids voor je over de ontbijtcultuur in de VS en leggen we uit waarom je volgens ons beter op een andere plek dan in het hotel kunt ontbijten.

Oorsprong van de ontbijtcultuur

In het pre-industriële tijdperk, toen veel Amerikanen op het platteland werkten, werd er weinig waarde gehecht aan de ochtendmaaltijd. Voor landarbeiders werd de maaltijd vroeg gegeten en daarom moest het iets makkelijks en toegankelijks zijn. Het waren vaak zware maaltijden die veel energie leverden, bijvoorbeeld restjes van de vorige dag of maïspap.

Met de industrialisatie en verstedelijking, waarbij mensen eind 19e en begin 20e eeuw van het platteland naar de steden verhuisden, werd het nodig om ander voedsel te eten dan het zware boerendieet.

Het ontbijt moest nog steeds makkelijk en snel zijn, maar het was nu ook belangrijk dat het niet zo zwaar was als voorheen. Daarom werd ontbijtgranen (ontbijtproducten zoals cornflakes) een lichtere en populaire keuze. Voor ontbijtgranen heb je alleen een kom en melk nodig, wat perfect paste bij de drukke Amerikaanse levensstijl.

Dus wat eten Amerikanen tegenwoordig als ontbijt?

bagels voor ontbijt in New York

Als je de woorden “Amerikaans ontbijt” hoort, denk je automatisch aan iets zwaarder eten, bijvoorbeeld het eten uit Amerikaanse diners dat we kennen uit films en series.

Hoewel ontbijtgranen vandaag de dag nog steeds bovenaan de lijst van favoriete ontbijtgerechten staan (volgens een onderzoek uit 2023), ontbijten Amerikanen eigenlijk ongelooflijk gevarieerd, met gerechten die variëren van snelle fastfood ontbijtburgers tot de frissere smoothiebowls en avocadotoasts die zijn voortgekomen uit de golf van gezond eten.

Waarom eten Amerikanen zoveel buiten de deur?

Eten in een restaurant of afhaalmaaltijden bestellen is al heel lang een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse cultuur. Onderzoek heeft aangetoond dat de gemiddelde Amerikaan gemiddeld 5-6 keer per week voedsel eet dat hij niet zelf heeft gemaakt. De COVID-19-pandemie maakte daar echter een einde aan. Het percentage Amerikanen dat thuis ontbijt maakte, steeg tijdens de pandemie van 37% naar 60%.

Sinds de Amerikanen weer aan het werk zijn na de COVID-19-pandemie en weer drukke werkdagen hebben, zijn ze veel meer geneigd om een energiereep te pakken of een afhaalontbijt te nemen, net als vroeger. Je hoeft even niet thuis te koken en het biedt ook de gelegenheid om gezellig samen te zijn met je vrienden.

Als je naar de VS reist, zul je merken dat het land veel restaurants heeft en niet in de laatste plaats verschillende soorten restaurants. Of je nu iets nieuws wilt proberen of iets bekends wilt eten, in de grote Amerikaanse steden kun je bijna altijd precies vinden wat je zoekt.

Dus waarom is het ontbijt niet inbegrepen?

Dat brengt ons bij de vraag.

Waarom is het ontbijt niet inbegrepen bij alle hotels op onze reizen naar de VS? Het ontbijt is toch zo’n belangrijk onderdeel van de Amerikaanse cultuur?

Ten eerste biedt een groot aantal hotels geen ontbijt aan, en op de plekken waar dat wel het geval is, is de prijs gewoon te hoog in verhouding tot wat je krijgt voor je geld – meestal een heel eenvoudig menu met een ‘gewone’ bagel en eenvoudige ontbijtproducten. En ontbijten in het hotel is niet alleen een dure toeslag op de prijs van je rondreis – het betekent ook dat je een belangrijk deel van de Amerikaanse cultuur mist door NIET te gaan ontbijten in de plaatselijke cafeetjes, restaurants en dergelijke.

In de buurten rond je hotel ontdek je een overvloed aan ontbijtmogelijkheden die veel interessanter en smakelijker zijn dan de eenvoudige bagel en standaard ontbijtproducten waaruit het door het hotel aangeboden ontbijt vaak bestaat. Uit eten gaan kan goedkoper zijn en geeft je ook nog eens een authentiek voorproefje van de plaatselijke cultuur. Het is een geweldige manier om de lokale bevolking te ontmoeten en de authentieke ontbijtcultuur te ervaren die diep geworteld is in het hart van de Amerikanen.

Ter informatie: bij sommige hotels in onze programma’s is een continentaal ontbijt inbegrepen in de kamerprijs (een service waarvoor je niet extra betaalt). In deze hotels is het ontbijt natuurlijk inbegrepen in de prijs van je reis.

Waar kan ik ontbijten?

Eenzaam café in niemandsland op Route 66 in de VS

De opties voor een goed ontbijt in de VS zijn vrijwel eindeloos. Waar je ook bent in de VS, er is voor elk wat wils.

Als je op zoek bent naar een authentieke Amerikaanse ervaring, kun je een van de vele eetgelegenheden bezoeken die door het hele land verspreid liggen. Daar worden de hele dag door klassieke Amerikaanse ontbijtgerechten geserveerd, zoals bacon, eieren, pannenkoeken en vers gezette koffie.

Als je in plaats daarvan op zoek bent naar iets snels en makkelijks, dan hebben ketens als Wendy’s, IHOP, McDonalds en Taco Bell modernere ontbijtopties zoals bagels of fastfood ontbijtproducten zoals ontbijtburgers en burrito’s.

Probeer voor een frisser en trendy ontbijt cafés die gespecialiseerd zijn in smoothiebowls, avocadotoasts en biologische koffie. Deze plekken zijn vaak te vinden in de trendy buurten van de grote steden.

En doe eens avontuurlijk en probeer een lokale foodtruck! Veel daarvan bieden innovatieve en heerlijke ontbijtopties die de lokale keuken weerspiegelen, die bijvoorbeeld geïnspireerd kan zijn op Mexico.

Wat je voorkeur ook is, je vindt in de VS een overvloed aan ontbijtervaringen die het de moeite waard maken om de buurt rond je hotel te verkennen.

TourCompass – Van toerist naar reiziger

Bekijk hier al onze reizen naar Amerika: