ZEKERHEIDSGARANTIE - Lees meer
020 - 369 07 90
Vandaag geopend 09 - 15 | Openingstijden
HomeNieuws en reisartikelenTien dieren die u (vrijwel) altijd ziet op safari

Tien dieren die u (vrijwel) altijd ziet op safari

5-11-2023
Alle posts bekijken

Baviaan in het Krugerpark

Tijdens een safari in Afrika zijn er geen garanties en u weet nooit welke dieren u tegenkomt.

Daardoor zijn alle reizen uniek!

Er zijn echter enkele dieren die u (vrijwel) altijd zeker kunt spotten op onze Afrikaanse bestemmingen.

We hebben er hier tien op een rij gezet.

1. De zebra

Een kudde zebra's in Masai Mara

De zebra is gemakkelijk te herkennen aan de zwart-witte strepen. Of de zebra nu zwart met witte strepen of wit met zwarte strepen is, daar wordt nog vaak over gediscussieerd.

Het zwart-witpatroon is voor elke zebra uniek, net zoals vingerafdrukken bij mensen. Maar wetenschappers weten eigenlijk nog steeds niet helemaal zeker waarom de zebra überhaupt strepen heeft. Sommige geloven dat dit is om elkaar te kunnen herkennen, terwijl andere menen dat roofdieren zich hierdoor moeilijker op zebra’s kunnen concentreren.

Ondanks het mysterie rond de strepen zijn het juist deze strepen die de zebra’s zo mooi maken om te zien!

2. De giraffe

Giraffen in Zuid-Afrika

Niets schreeuwt zo Afrikaanse safari als de giraffe.

Het is geen verrassing dat de giraffe door zijn spectaculaire lengte het hoogste landdier ter wereld is.

Dankzij zijn lange nek kan de giraffe bladeren van hoge bomen eten, een bezigheid waar hij het grootste deel van de dag aan besteedt.

De giraffe is gemakkelijk te herkennen aan zijn karakteristieke uiterlijk. Ook is de giraffe een kuddedier. Daarom zie je meestal meerdere giraffen op één plek bij elkaar, waardoor ze nog gemakkelijker in het landschap te spotten zijn.

3. De impala

Een kudde impala's in Zuid-Afrika

De impala is een van de meest voorkomende antilopen en met zijn slanke en magere lichaam misschien ook wel de meest sierlijke. Impalamannetjes staan ook bekend om hun prachtige spiraalvormige hoorns die ze gebruiken tijdens gevechten met andere mannetjes.

De impala kan een snelheid bereiken van wel 60 km/u, wat handig is omdat Afrikaanse roofdieren veel op hem jagen. Sterker nog, de helft van alle pasgeboren impala’s wordt in de eerste weken van hun leven slachtoffer.

Over pasgeborenen gesproken: de vrouwtjes kunnen de geboorte van een kalf met wel een maand uitstellen als de omstandigheden niet gunstig zijn voor een geboorte.

U moet HEEL veel pech hebben als u de impala niet ziet op de Afrikaanse savanne.

4. De parelhoen

Parelhoenders in Botswana

De parelhoen komt veel voor in Afrika en zijn gedrag doet denken aan dat van kippen die we van thuis kennen.

Toch zult u heel wat verschillen kunnen ontdekken. In tegenstelling tot ‘onze’ kip heeft de parelhoen een grijs verenkleed met kleine, witte vlekjes. Daarnaast wordt de parelhoen ook wel eens ‘helmparelhoen’ genoemd, omdat sommige soorten op hun kop een knobbel hebben die aan een helm doet denken.

Parelhoenders kunnen heel komisch uit de hoek komen. Ze kijken bijvoorbeeld graag naar hun eigen spiegelbeeld en kunnen daar uren zoet mee zijn.

5. De hyena

Hyena's in Botswana

Hyena’s hebben niet de beste reputatie in het dierenrijk.

Ze zien er heel bijzonder uit. Zo zijn hun schouders hoger dan de achterpoten, waardoor ze een aflopende ruglijn hebben, en hun kop is heel massief. Bovendien staan ze bekend als aaseters die de overblijfselen van andere roofdieren opeten, wat geen bijzonder charmante eigenschap is.

Maar hyena’s zijn ook ervaren jagers en ze werken samen in een clan om hun prooi neer te halen. Tegelijkertijd zijn ze erg belangrijk voor het ecosysteem, doordat ze de voedselresten van leeuwen eten.

6. De olifant

Olifant met kalf in Tanzania

Op de overgrote meerderheid van onze bestemmingen in Afrika kunt u de Afrikaanse olifant, het grootste landdier ter wereld, bewonderen. Ze wegen tussen de twee en zeven ton, kunnen zeventig jaar oud worden en horen tot de Afrikaanse Big Five.

Olifanten leven in matriarchale kuddes, wat betekent dat de vrouwelijke olifanten de leiding hebben. De kuddes bestaan daarom uit vrouwtjes en hun jongen. Als u een olifant alleen ziet, is dat meestal een mannetje.

Olifanten staan ook bekend als intelligente en empathische dieren. Wist u bijvoorbeeld dat olifanten zichzelf in een spiegel kunnen herkennen en dat ze tekenen van verdriet vertonen als een van de leden uit hun kudde overlijdt?

7. De baviaan

Baviaan met jong in het Krugerpark

De baviaan hoort tot de grootste apensoorten ter wereld. En de baviaan is ook een naaste verwant van de mens, aangezien we maar liefst 94% van ons DNA met ze delen!

Vrouwelijke bavianen gebruiken hun herkenbare rode achterkant om aan te geven dat ze klaar zijn om te paren. Hoe roder en hoger de achterkant, hoe meer een vrouwtje bereid is om te paren.

Misschien heeft u weleens gehoord of gezien dat apen aan elkaars vacht plukken? Bavianen doen dat ook. Het dient eigenlijk als een vorm van communicatie. Ook wordt het plukken aan elkaars vacht onder meer gebruikt om andere bavianen in de groep te kalmeren.

8. Het wrattenzwijn

Wrattenzwijnen in Zuid-Afrika

De naam ‘wrattenzwijn’ is misschien niet de mooiste op de savanne. Maar die naam heeft het dier niet zomaar gekregen.

Op zijn kop heeft het vier knobbels die wel wat weghebben van grote wratten.

Naast de ‘wratten’ kunt u wrattenzwijnen herkennen aan hun grote hoektanden, waarmee ze onder andere vechten.

Hoewel ze er gevaarlijk uitzien door de ruim 30 centimeter lange hoektanden, vluchten ze het liefst weg voor roofdieren als ze in gevaar zijn.

9. De neushoornvogel

Neushoornvogel in het Krugerpark

Om op safari een neushoorn te zien, moet u geluk hebben. Maar de kans dat u een neushoornvogel spot, is heel groot!

De neushoornvogel dankt zijn naam aan zijn bijzondere snavel die bij de meeste soorten op een hoorn lijkt. Er zijn ongeveer zestig verschillende soorten neushoornvogels die er allemaal anders uitzien.

Het vrouwtje broedt haar eieren uit in een nest dat in het gat van een boom is gemaakt. Het mannetje bouwt een muur van klei voor het gat, zodat het vrouwtje opgesloten zit. Hier kan ze enkele maanden doorbrengen. Gelukkig is het niet slecht bedoeld. Dit moet het vrouwtje beschermen tegen roofdieren.

10. De leeuw

Leeuwen in Masai Mara

De koning van de dieren: de leeuw. Die willen we allemaal graag zien op safari. Met hun enorme manen zien de mannetjes er heel majestueus uit. Het is dan ook geen wonder dat de leeuw de bijnaam ‘koning van de dieren’ heeft gekregen. De leeuw is daarnaast de op een na grootste katachtige op aarde.

Leeuwen zijn sociale katachtigen en een troep leeuwen bestaat uit mannetjes en vrouwtjes. De mannetjes staan in de hiërarchie boven de vrouwtjes. Daarnaast kennen de vrouwtjes ook onderling een hiërarchie.

Helaas is de leeuw een bedreigde diersoort. Hoewel de leeuw vaak wordt gezien op onze bestemmingen, is het van de tien dieren op deze pagina het dier waar u wellicht het langst naar moet zoeken.