Je ziet prachtige Afrikaanse vlakte zover het oog reikt.
In de verte spot je een groep leeuwen die rustig in de savanne loopt.
Het is alsof de tijd even stilstaat.
De leeuw maakt alleen al door zijn aanwezigheid indruk.
Maar we moeten zuinig op ze zijn, als we ook in de toekomst de koning van de safari willen kunnen zien. Daarom is World Lion Day in het leven geroepen.
Lees over World Lion Day en huldig met ons de Afrikaanse leeuw.
World Lion Day is een eerbetoon aan dit schitterende, spannende en tegelijk schrikwekkende dier.
De leeuw neemt in veel opzichten een belangrijke rol in, bijvoorbeeld biologisch, cultureel en symbolisch. Je ziet ze als sculpturen bij ingangen, als illustratie op vlaggen enz. De leeuw is symbool van kracht en macht, ook in de westerse wereld.
World Lion Day is geïnitieerd om aandacht voor de leeuw te vragen. Men hoopt dat bewustwording voor het beschermen van dit unieke dier zorgt. De leeuw maakt deel uit van ons erfgoed en zal dat in de toekomst hopelijk blijven doen.
World Lion Day wordt elk jaar op 10 augustus gehouden. En deze dag is hier zeer geschikt voor. Deze dag valt namelijk in het sterrenbeeld Leeuw.
De Afrikaanse leeuw neemt een zeer speciale plaats in ons hart in. Hij is een van de dieren van the Big 5. Voor veel van onze klanten is het spotten van de leeuw een hoogtepunt van de safari in Afrika.
En dat is niet vreemd!
Het in het echt beleven van de leeuw is een fascinerende belevenis.
H3: Een bedreigde dierensoort
Vandaag de dag leven er ongeveer 20.000 leeuwen in Afrika. Maar de populatie is afgenomen en leeuwen zijn in de loop der tijd een van de bedreigde dierensoorten geworden.
In 1975 leefden er ongeveer 250.000 leeuwen in de savannen van de Afrikaanse landen. Het bestand is in de laatste 40 jaar met 80 tot 90% afgenomen.
De Afrikaanse leeuwen leven in de savanne of in open vlaktes, bijvoorbeeld grasvlakten.
Leeuwen leven in groepen van maximaal 25 dieren per groep. Een groep bestaat uit leeuwenwelpjes, 10 tot 15 leeuwinnen en slechts 2 tot 4 leeuwen.
Het alfadier in de groep is echter altijd een mannetje. Hij regeert de groep en als de andere mannetjes zo sterk worden dat ze een bedreiging voor ‘de troon’ vormen, worden ze uit de groep verjaagd. De vrouwtjes leven echter hun hele leven in dezelfde groep. Maar ze leven echter niet zo lang. Leeuwen in het wild worden in de regel niet ouder dan 12 tot 14 jaar, aangezien ze vaak door gevechten ten onder gaan.
Leeuwen zijn roofdieren. Ze eten vele soorten dieren, maar zijn bijzonder dol op middelgrote zoogdieren zoals antilopen, gnoes en zebra’s. Met een beetje geluk kun je tijdens je reis in Afrika zien hoe de leeuw op een van deze dieren jaagt. Vaak eten de leeuwen echter de restjes die andere dieren achterlaten. Leeuwen eten namelijk ook kadavers die andere roofdieren hebben laten liggen.
Je kunt de Afrikaanse leeuw op de meeste van onze safaribestemmingen spotten.
TourCompass – Van toerist naar reiziger