ZEKERHEIDSGARANTIE & BESPAAR € 300 OP GESELECTEERDE TANZANIA-REIZEN
HomeNieuws en reisartikelenReisverslag van de Kilimanjaro: Tranen en triomf op de Kilimanjaro

Reisverslag van de Kilimanjaro: Tranen en triomf op de Kilimanjaro

16-6-2024
Alle posts bekijken

Veel mensen dromen over reizen naar een buitengewone plek. Voor onze reisspecialist Cat was het beklimmen van de Kilimanjaro een levenslange droom, en in maart 2024 heeft ze het eindelijk gedaan! Lees meer over de enorme prestaties van Cat in haar reisverslag.

Catriona in het regenwoud

Ik begrijp waarom zoveel van onze gasten vragen welke Kilimanjaro-route volgens mij de beste is – en misschien ben ik bevooroordeeld, maar ik antwoord altijd met Lemosho. Lemosho heeft me voor zich gewonnen, en ik weet zeker dat dat met iedereen gebeurt die de Kilimanjaro beklimt.

De Kilimanjaro is geen eenvoudige onderneming – het is iets waar je voor moet trainen, niet alleen fysiek, maar ook mentaal: je moet erop voorbereid zijn dat je veel tijd met je eigen gedachten zult doorbrengen en dat er veel uitvaltijd is. Maar voor mij was dat juist een van de dingen die het zo magisch maakte!

Natuur op de Lemosho Route in het Kilimanjaro National Park Kraai in een kamp op de Kilimanjaro

De Lemosho Route is een van onze populairste routes, niet alleen vanwege het zeer hoge succespercentage, maar ook vanwege het prachtige landschap, waarbij je door veel verschillende terreinen en landschappen komt. Van de eerste paar dagen in het regenwoud, naar het maanlandschap, naar de toendra en de top zelf – ik had het gevoel dat ik over de hele wereld had gereisd, op slechts één berg!

Kraai in een kamp op de Kilimanjaro

Er valt zoveel te zeggen over de klim zelf, en ik weet zeker dat ik uren zou kunnen praten over de verschillende uitrustingen die ik gebruikte (zowel van mijzelf als gehuurd van Springlands): maar je kunt alles lezen over wat je nodig hebt in onze ultieme reisgids en paklijst voor de Kilimanjaro.

Ik zou ook kunnen schrijven over de staat van de toiletten (huur een toilettent!), het eten (een enorme overvloed en altijd vers bereid – mijn complimenten aan de chef!) of de wasfaciliteiten (warm water en zeep in een kom, niets glamoureus aan!)

Maar dit alles verbleekt echt in vergelijking met de emoties die de klim me heeft gegeven.
Je kunt jezelf fysiek voorbereiden en je kunt jezelf voorbereiden wat je uitrusting betreft, maar niets kan je voorbereiden op de overweldigende schoonheid die je zult zien. Elke dag wakker worden met de zon die opkomt boven de hoogste vrijstaande berg ter wereld – en elke nacht in het pikkedonker gaan slapen met de meest levendige sterrenhemel die je je maar kunt voorstellen. Ik vond het zelfs niet erg om ‘s nachts op te staan om mijn toilettent te gebruiken omdat me dat een extra excuus gaf om omhoog te kijken!

De eerste aap die ik in het bos zag, de bijna buitenaardse bomen, de ‘eeuwige’ bloemen van de berg en de met sneeuw bedekte top die altijd boven ons uittorende. Ik had nog nooit zoveel moois gezien.

Catriona staand met uitzicht op de wilde landschappen van de Kilimanjaro

Vooral de met sneeuw bedekte top is echt een lust voor het oog. Terwijl je langzaam dichterbij komt, lijkt het bijna alsof de berg zich daarvan bewust is, alsof hij naar je kijkt en op je wacht. En de zenuwen en de opwinding nemen toe naarmate je dichterbij komt. Pas bij de laatste reis naar het Basiskamp zagen we hem van dichtbij, dicht genoeg om de smeltende gletsjers te zien, en we wisten dat de berg klaar was voor ons.

En wij waren klaar voor de berg! Die laatste nacht, na alle controles van de uitrusting, de controles van het zuurstofgehalte, de slaap, de snacks – zijn we eindelijk vertrokken om hem te ontmoeten. De reis was lang en het was zwaar. Door de kou in combinatie met de grotere hoogte, moest ik echt de kracht in mezelf opzoeken. Maar het gevoel om bij Stella Point te komen, en toen door naar de top, net op tijd voordat de zon opkwam: er is echt niets waarmee ik dat kan vergelijken. Overweldigd door emotie huilde ik en bleef ik maar huilen. Het was een moment waarop elk denkbaar gevoel door me heen schoot, het hoogtepunt van de meest ongelooflijke reis van mijn leven.

Catriona op de top van de Kilimanjaro tijdens zonsopgang

Ik heb dus echt geen woorden meer over, behalve bedankt Kilimanjaro en bedankt Lemosho Route, dat ik jullie schoonheid mocht ervaren.

/Cat

TourCompass – Van toerist naar reiziger​!