Droom jij ervan de Kilimanjaro te beklimmen?
Hieronder vind je info en tips speciaal voor jou, die ervan droomt om op de top van de hoogste berg van Afrika te staan.
De berg de Kilimanjaro ligt in het gelijknamige nationaal park in Tanzania. Nationaal park Kilimanjaro ligt in het noordoosten van het land, ten noorden van de plaats Moshi.
Kilimanjaro heeft een hoogte van 5.895 boven zeeniveau en is daarmee de hoogste berg van Afrika. De berg is tevens de hoogste vrijstaande berg ter wereld.
Het beklimmen van de Kilimanjaro is eigenlijk een trekking, een lange bergwandeling. Je hoeft dus geen steile bergen te beklimmen zoals bij klimsport het geval is.
Bij TourCompass kun je uit vijf verschillende routes naar de top van de Kilimanjaro kiezen.
De routes verschillen niet alleen wat betreft het traject waarlangs het stijgen en afdalen plaatsvindt, maar ook wat betreft lengte, duur en moeilijkheidsgraad. Dus kies de route die zoveel mogelijk aan je wensen voldoet.
Bekijk een vergelijking van de routes, een overzicht van al onze reizen naar Kilimanjaro of lees hieronder een samenvatting van elke route.
De Machame-route:
De Marangu-route:
De Lemosho-route:
De Shira-route:
De Rongai-route:
Als je TourCompass kiest, duurt de trekking tussen de 6 en 8 dagen: De Machame-, Shira- en Marangu-route (laatstgenoemde is inclusief een dag voor het acclimatiseren) zijn elk in 6 dagen af te leggen; voor de Rongai-route (inclusief een dag voor het acclimatiseren) zijn 7 dagen nodig en voor de Lemosho-route 8 dagen.
We hebben er bij de Marangu- en Rongai-route voor gekozen een dag voor het acclimatiseren in te plannen om de veiligheid en de kans de top te halen te verhogen. Bij de andere routes kun je er zelf voor kiezen een dag voor het acclimatiseren in te plannen.
Heel in het algemeen geldt dat het kinderen jonger dan 12 jaar niet is toegestaan een trekking naar de top van de Kilimanjaro te maken. We raden je bovendien aan heel goed na te denken voordat je kinderen jonger dan 15 jaar meeneemt.
Ook al is de trekking technisch gezien niet moeilijk, het kan vanwege het risico op hoogteziekte zwaar zijn zich naar hoge hoogtes te begeven. Dit geldt overigens ook voor volwassenen.
Als je toch graag je kind mee wilt nemen, dien je de volgende instructies te volgen:
Je kunt het hele jaar door een trekking op de Kilimanjaro maken.
Het weer is in de regel stabiel en de temperaturen zijn het hele jaar door aangenaam. Op de top van de Kilimanjaro kan het echter -29 graden zijn. Dat is afhankelijk van het jaargetijde.
Tussen maart en mei is het regenseizoen. In die periode kunnen er zware wolken hangen en kunnen er hevige regenbuien op de lagere hoogtes vallen. Op hogere hoogtes kan er sneeuw liggen. In deze periode zijn er daarentegen minder mensen op de berg.
Als je een zeer bijzondere belevenis wilt meemaken, moet je onderzoeken wanneer de kans op het zien van een volle maan het grootst is. Het is namelijk een zeer unieke belevenis om de top van de hoogste berg van Afrika bij maanlicht te bereiken.
Lees meer over wanneer u de Kilimanjaro het beste kunt beklimmen, over de regen- en droge tijd op de Kilimanjaro, wanneer het volle maan is en nog veel meer.
Afhankelijk van welke route je kiest, start de trekking vanaf de zuidelijke, westelijke of noordelijke zijde van de berg.
Er gaan gidsen, een kok en professionele dragers mee. De dragers transporteren alle uitrustingen en tenten. De dragers lopen vooruit zodat de tenten en uitrustingen klaar staan bij je aankomst in de verschillende kampen.
Degenen die de hele route naar de top afleggen, wandelen door vier jaargetijden en vijf verschillende vegetatiezones, o.a. landbouwgebieden, regenwoud, rotslandschap, hooglandwoestijn met vulkaanstenen en uiteraard sneeuw, ijs en enorme gletsjers op de top.
Je overnacht in kampen.
De overnachting vindt in de regel in tweepersoonstenten plaats, tenzij je de Marangu-route kiest. Op die route vindt overnachting in primitieve slaapzaalachtige hutten plaats.
De tenten zijn voorzien van dunne slaapmatten. Je kunt eventueel een noppenmatras van schuimrubber meenemen om de koude vanaf de grond beter tegen te houden.
Er gaat een kok mee om de maaltijden te bereiden.
Het ontbijt bestaat in de regel uit koffie en thee, brood, pap, eieren, fruit en dergelijke. De lunch is vaak een sandwich, fruit en dergelijke, en het avondeten kan bijvoorbeeld soep, brood of een stoofpot zijn.
Ook al krijg je ontbijt, lunch en avondeten, het is een goed idee om zelf snacks mee te nemen, zodat je onderweg je energieniveau op peil kunt houden.
In elk kamp, waarin je onderweg naar de top overnacht, is een primitief, gemeenschappelijk toilet aanwezig.
Het is mogelijk om tegen een meerprijs een eigen toilettent bij te boeken. Dit is wat de naam al aangeeft: een klein, vervoerbaar toilet dat in een kleine tent wordt geplaatst. In deze context is dit misschien luxueus, maar het kan een goede investering zijn als je je tocht iets aangenamer wilt maken.
Als je tussen de kampen hoge nood hebt, moet je een plekje in de vrije natuur vinden. Vergeet niet toiletpapier mee te nemen, en een zakje om het gebruikte toiletpapier in te doen.
In het kort is het antwoord ‘ja’.
Iedereen kan hoogteziekte krijgen, ongeacht de conditie waarin je verkeert.
De symptomen zijn hoofdpijn, gevoel van onbehagen, duizeligheid, slapeloosheid, misselijkheid en gebrek aan eetlust.
Dit type hoogteziekte verdwijnt vaak in de loop van de nacht, of nadat je een dag op dezelfde hoogte bent gebleven (dag voor het acclimatiseren). Als je symptomen verergeren (bijvoorbeeld als je moet overgeven, moeite met lopen en je coördinatie krijgt en last van droge hoest ondervindt), moet je je absoluut naar een lagere hoogte begeven.
Onze gidsen kennen de symptomen heel goed en zijn kundig in het beoordelen of je de tocht omhoog kunt voortzetten. Als ze de symptomen als erg beoordelen zullen ze je naar een lagere hoogte sturen. Als dit gebeurt, zal een van de gidsen met je meegaan.
Goed acclimatiseren is de oplossing om hoogteziekte tegen te gaan.
Acclimatiseren is een proces waarbij men het lichaam aan het lagere zuurstofgehalte laat wennen door langzaam te stijgen.
Als vuistregel geldt dat je een goede acclimatisering bereikt wanneer je maximaal 300 tot 500 meter hoger dan de dag ervoor slaapt. En dit kan op de Kilimanjaro voor problemen zorgen, omdat tussen de kampen vaak een hoogteverschil van 800 tot 1000 meter zit.
Het belangrijkste advies is daarom:
Een paar uitzonderingen daargelaten is er goed bereik, dus je kunt sms’en of bellen. Het is daarentegen niet zeker of je op internet kunt komen.
Wat in ieder geval heel zeker is, is dat je onderweg naar de top geen stopcontacten zult zien. Dus als je vreest dat je zonder stroom komt te zitten, is het een goed idee een powerbank mee te nemen.
Overigens zijn batterijen bij lage temperaturen eerder leeg. Daarom raden we je aan de batterijen voor je camera en telefoon overdag dicht op het lichaam te hebben en gedurende de nacht in je slaapzak.
Een van de belangrijkste factoren, waardoor we veilig op de top aankomen, zijn onze vakkundige gidsen en dragers. Ook daarom is het voor ons belangrijk dat zij goede werkomstandigheden hebben.
Wij volgen alle richtlijnen in verband met salarissen en werkomstandigheden (waaronder eten, accommodatie, salaris en algemeen welbevinden). Daarnaast zijn onze samenwerkingspartners lid van de Kilimanjaro Association of Tour Operators (KIATO) en initiatiefnemer van de Mount Kilimanjaro Porters Society (MKPS), organisaties die voortdurend werken aan het optimaliseren van de werkomstandigheden en -voorwaarden voor de gidsen en dragers.
Misschien.
Neem contact met je huisarts, specialist of een erkend vaccinatiebureau op, die je over alle nodige vaccinaties voor je reis naar de Kilimanjaro kunnen vertellen. Zij kunnen je ook het beste advies voor malariapillen en het voorkomen van malaria geven.
Het is belangrijk dat je de juiste uitrusting meeneemt.
Onderweg naar de top passeer je vier verschillende klimaatzones met gemiddelde temperaturen van +27 graden naar -26 graden.
Dus je moet meerdere lagen kleding dragen!
Daarnaast moet je een goede, ergonomische tas meenemen om de dingen in te doen die je zelf moet dragen. De dragers dragen maximaal 15 kg van je bagage.
Goede wandelschoenen zijn essentieel om de route af te kunnen leggen.
Neem wandelschoenen mee die niet te licht maar ook niet te zwaar zijn. Ze moeten warm en waterdicht zijn en enkelsteun hebben. Beenwarmers voor de onderbenen, die aan de wandelschoenen kunnen worden bevestigd, is ook een goed idee. En het allerbelangrijkste: Zorg ervoor dat je schoenen thuis goed zijn ingelopen.
Daarnaast moet je ook wandelsokken voor zowel de warme als koude gebieden meenemen. Bijvoorbeeld wollen wandelsokken voor de koude gebieden en sokken (onder de andere sokken te dragen) die zweetabsorberend zijn.
Bij onze paklijst voor de Kilimanjaro kunt u meer informatie vinden over wat handig is om mee te nemen op de reis.
Je hoeft niet in topvorm te zijn om een trekking op de Kilimanjaro te maken.
Het is echter een goed idee om je zowel lichamelijk als mentaal voor te bereiden.
De Kilimanjaro kan worden beklommen door iedereen die gezond is en een redelijke conditie heeft. We raden u wel aan om voor de reis te trainen en om u voor vertrek door uw huisarts te laten onderzoeken.
Je overbrugt dagelijks tussen de 4 en 20 km, en je wandelt tussen de 3 en 7 uur per dag (en tijdens het afdalen nog meer uren). Je moet dus een goede basisconditie hebben.
Je moet je ook mentaal goed voorbereiden. Voor het voltooien van het laatste stukje naar de top is zowel vastberadenheid als uithoudingsvermogen nodig, vooral als je lichaam door hoogteziekte is verzwakt.
Het is een enorm fantastische belevenis om op de top van de hoogste berg van Afrika te staan. Als je er klaar voor bent om te vertrekken, neem dan een kijkje bij onze reizen naar de Kilimanjaro en kies de route voor de uitdaging van je leven.
TourCompass – Van toerist naar reiziger