ZEKERHEIDSGARANTIE - Lees meer
020 - 369 07 90
Vandaag geopend 09 - 15 | Openingstijden
HomeNieuws en reisartikelenDe Galapagoseilanden

De Galapagoseilanden

18-11-2024
Alle posts bekijken

De Galapagoseilanden zijn een magische plek.

De eilanden in de Stille Oceaan staan bekend om hun prachtige landschappen, unieke wilde dieren en de bezoeken van Darwin in 1835.

Maar wat maakt de Galapagoseilanden zo speciaal?

Wat is Galapagos?

Galapagos is een archipel in de Stille Oceaan, gelegen op ongeveer 1.000 km van de kust van Ecuador. De archipel, die bij Ecuador hoort, bestaat uit 13 grote eilanden en honderden kleine eilanden en kleinere rotsformaties.

De naam Galapagos is een oud Spaans woord dat schildpad betekent. Met andere woorden, de eilanden zijn vernoemd naar de enorme schildpadden die er te vinden zijn. Galapagos staat ook bekend als de Betoverde Eilanden.

En de eilanden zijn zeker betoverend.

De Galapagos-eilanden, die verspreid over de evenaar liggen, zijn vooral beroemd om hun unieke wilde dieren en adembenemende landschap. Een bezoek hier is bijna alsof je naar een totaal nieuwe, betoverende wereld reist.

Galapagos kwam voor het eerst in de schijnwerpers in de 19e eeuw toen Charles Darwin de eilanden gebruikte als levend bewijs voor zijn evolutietheorie. De archipel werd in 1959 officieel erkend als nationaal park en in 1978 werd het toegevoegd aan de UNESCO-lijst van werelderfgoedlocaties.

De Galapagoseilanden

Vier van de honderden eilanden van Galapagos worden bewoond door mensen (Santa Cruz, Isabela, San Cristóbal en Floreana). Hier zijn hotels en restaurants enz. te vinden, net als in elke andere stad of dorp.

Isabela en Santa Cruz zijn de twee grootste Galapagos-eilanden, en een rondreis naar Galapagos brengt je er meestal naartoe.

Op Isla Isabela, het grootste eiland, kun je ruige natuur zien. De meest noordelijke vulkaan van het eiland, Wolf genaamd, is het hoogste punt van Galapagos, met 1.707 meter boven zeeniveau. Het eiland heeft ook een groot draslandgebied, dat een paradijs is voor vogelaars.

Isla Santa Cruz ligt in het midden van de archipel en is het meest dichtbevolkte eiland. Santa Cruz heeft ook de beste infrastructuur. Hier kun je bijvoorbeeld het Charles Darwin Research Station bezoeken, waar je Darwinvinken en 11 verschillende schildpadsoorten kunt zien.

Op de vele onbewoonde eilanden kan de natuur zijn eigen gang gaan. Hier kun je de ruige rotsachtige landschappen bekijken en een schat aan unieke diersoorten zien. Hier ervaar je de magie van Galapagos.

Het is mogelijk om op dagtochten te gaan of een cruise te maken waarop je tussen de verschillende eilanden vaart.

Hoe zijn de eilanden ontstaan?

De Galapagoseilanden zijn het resultaat van miljoenen jaren vulkanische activiteit en de eilanden zijn in feite de top van een vulkanische keten.

Geologisch gezien zijn de Galapagoseilanden vrij jong, de jongste zijn minder dan 1 miljoen jaar geleden ontstaan en de oudste ongeveer 3-5 miljoen jaar geleden.

De vulkanische hotspot die Galapagos creëerde, is nog steeds zeer actief en bestaat naar schatting al meer dan 20 miljoen jaar. Dit vormt echter geen gevaar voor mensen die hier naartoe reizen.

Wilde dieren – de Galapagoseilanden

De dieren van Galapagos zijn echt uniek.

Op de eilanden komen veel endemische soorten voor, d.w.z. diersoorten die nergens anders ter wereld voorkomen. De Galapagos-schildpad, de zeeleguaan en de Galapagos-zeeleeuw zijn slechts enkele van de endemische diersoorten van de eilanden.

Het is moeilijk om precies te zeggen hoe de dieren op de eilanden kwamen, die ver van het vasteland liggen.

Eén theorie is dat de landdieren, die duidelijk niet in staat waren om erheen te vliegen, mogelijk zijn meegespoeld door een overstroming in hun Zuid-Amerikaanse landen en vervolgens ongelooflijk veel geluk hebben gehad dat ze hun reis naar de eilanden hebben overleefd. Door de tijd heen moesten ze evolueren om het leven op de ruige vulkanische eilanden aan te kunnen. Ze hebben zich daarom iets anders ontwikkeld dan hun voorouders in hun land van herkomst.

Deze specifieke ontwikkeling kan verklaren waarom veel van de soorten op de Galapagoseilanden niet op andere plaatsen in de wereld voorkomen.

De theorie verklaart ook het veel hogere aantal reptielen dan zoogdieren, omdat deze koudbloedige soorten meer kans hebben om een dergelijke zeereis te overleven.

Veel van de dieren op de Galapagoseilanden zijn erg nieuwsgierig naar mensen, wat betekent dat je heel dichtbij ze kunt komen en geweldige close-ups kunt maken.

Die ervaring is zeker een lange reis waard!

Wat was dat ook alweer met Darwin?

De evolutietheorie wordt sterk geassocieerd met Charles Darwin. En we kunnen het niet over de wilde dieren van de Galapagos hebben zonder Charles Darwin en zijn evolutietheorie te noemen.

In 1831 begon de jonge Charles Darwin aan een reis die zijn leven als wetenschapper zou veranderen.

Op de eilanden ontdekte Darwin dat de vinken die hij van thuis kende er anders uitzagen, en dat hun uiterlijk eigenlijk veranderde van eiland tot eiland in de Galapagos. Hun snavels waren aanzienlijk groter dan die van de vinken in Europa.

Er begon zich een theorie te vormen en Darwin overwoog of het mogelijk was dat deze vinken op de Galapagos en de vinken thuis van dezelfde voorouder afstamden, maar geleidelijk waren geëvolueerd om zich aan te passen aan de omgeving waarin ze leefden. Deze ideeën waren de bouwstenen van de theorie van Darwin met betrekking tot natuurlijke selectie, die later werd gebruikt in zijn baanbrekende werk The Origin of Species, dat tot op de dag van vandaag wordt beschouwd als de belangrijkste bijdrage aan het begrip van biologische evolutie.

Wil je de magische Galapagoseilanden ervaren?

Een reis naar de Galapagoseilanden is als een bezoek aan een hele andere wereld. Laat je verleiden door de magische sfeer van deze afgelegen, betoverende eilanden.

Je zult je hier absoluut niet vervelen!

TourCompass – Van toerist naar reiziger