Zuid-Amerika is de thuisbasis van het Amazone-regenwoud en de Pantanal-draslanden.
Twee uiterst fantastische natuurgebieden, die elk iets heel anders te bieden hebben.
Maar waar ga je naartoe?
Lees hieronder verder en ontdek welke speciale eigenschappen de twee plekken te bieden hebben.
De Amazone is het grootste tropische regenwoud ter wereld.
Op de kaart is het regenwoud te zien in een gebied van ongeveer 6,7 miljoen km2. De Amazone wordt vaak geassocieerd met Brazilië, omdat 40% van het regenwoud zich hier bevindt. Het regenwoud strekt zich echter uit over 9 landen: Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela.
Het Amazonegebied is het rijkste en meest gevarieerde biologische reservoir ter wereld en bestaat niet alleen uit regenwoud, maar ook uit seizoensbossen, loofbossen, ondergelopen bossen en savanne.
Daarnaast stroomt de 6400 km lange rivier de Amazone, de grootste waterweg ter wereld gemeten naar volume en de oppervlakte van het afwateringsgebied, door het regenwoud. Op dit lange stuk splitst de rivier zich in meer dan 1000 zijrivieren, wat een enorm netwerk van rivieren oplevert waarin planten en dieren leven.
En er is hier heel veel leven!
Er zijn ongeveer 40.000 verschillende plantensoorten in het Amazonegebied. Deze planten zijn van enorm belang voor het wereldklimaat. De planten van het Amazonegebied helpen het broeikaseffect te verminderen, omdat het regenwoud een groot deel van de CO2 van de wereld omzet in zuurstof. Hierdoor heeft het regenwoud ook wel de bijnaam “de longen van de wereld”.
In het regenwoud leven ook miljoenen diersoorten. Veel van de soorten vind je ook in andere delen van de wereld, maar het Amazoneregenwoud heeft ook veel bijzondere dieren. Sommige zijn nog niet eens als soort gedefinieerd. De lijst is lang, maar enkele van de dieren die in het Amazonegebied leven zijn Orinocodolfijnen (roze dolfijnen), jaguars, luiaards, toekans, geelvleugelara’s, pijlgifkikkers, anaconda’s, kaaimannen, tapirs en capibara’s.
Hoewel er veel dieren in het Amazonegebied leven, moet je goed opletten om ze te zien. Dat is omdat de dieren zich ophouden in de schaduw van het wilde regenwoud en de vegetatie van het Amazonegebied, waardoor ze zich gemakkelijker kunnen verbergen in de schaduw van de planten.
De Pantanal is het grootste tropische drasland ter wereld met een oppervlakte van ongeveer 200.000 km2. Dat betekent dat de Pantanal ongeveer 28 keer kleiner is dan de Amazone.
De Pantanal ligt voornamelijk in Brazilië, maar strekt zich ook uit over de grenzen met Bolivia en Paraguay.
Het draslandgebied is volstrekt uniek, maar krijgt niet altijd zoveel aandacht als de Amazone, hoewel het is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
De draslanden van de Pantanal bestaan uit een netwerk van rivieren, waterwegen, drinkplaatsen en moerasgebieden. De natuur zelf biedt meer open landschappen, waar water het landschap domineert.
Het is nooit helemaal droog in Pantanal. Het draslandgebied is een seizoensgebonden overstromingsgebied en in het regenseizoen, van november tot maart, staat ongeveer 78% van de Pantanal onder water. Tijdens het droge seizoen trekt het water terug.
Het aantal diersoorten in de Pantanal is ongeveer de helft van dat in het Amazonegebied. Er wordt echter gezegd dat de Pantanal de grootste concentratie dieren op het Zuid-Amerikaanse continent heeft, omdat de dieren heel dicht op elkaar leven. Daarom heb je een uitstekende kans om deze dieren te spotten. Ja, het is bijna alsof je in een dierentuin bent, maar dan zonder de kooien.
Niet alleen de dichtheid is hoog, de Pantanal heeft ook een grote verscheidenheid aan diersoorten. Enkele van de echt unieke dieren waar je op moet letten zijn de Braziliaanse reuzenotters, miereneters, gordeldieren, kaaimannen, capibara’s, manenwolven en de grootkopdeukschildpadden, die bekend staat om hun grote kop. Afhankelijk van waar je bent in de Pantanal, kun je het geluk hebben om ocelots, poema’s en jaguars te zien.
Pantanal is ook een mekka voor vogelliefhebbers. Met meer dan 600 verschillende vogelsoorten is de Pantanal een uitstekende plek om vogels te kijken. Je kunt er de jabiroe (reuzenooievaar), de reuzentoekan, de Nandayparkiet en de hyacintara, het grootste lid van de papegaaienfamilie, zien.
Naast de vele bijzondere en unieke dieren staat de Pantanal ook bekend als een belangrijk veehouderijgebied. Dit betekent dat sommige lodges in het gebied echte veehouderijen zijn. Het is een unieke ervaring om echte cowboys te zien rijden op weg naar hun dagelijkse bezigheden, terwijl jij eropuit trekt om de rijke natuur en het dierenleven van de draslanden te ervaren.
Zowel de Amazone als de Pantanal hebben een fantastische natuur en een rijk dierenleven, en op beide bestemmingen zul je onvergetelijke ervaringen opdoen.
Dus waar moet je naartoe reizen?
Reis naar de Amazone als je:
Reis naar de Pantanal als je:
De Amazone en de Pantanal zijn twee fantastische plekken in Brazilië.
Je kunt absoluut zeker zijn van een onvergetelijke reis, welke bestemming je ook kiest. Als je nog twijfelt, of als je nog vragen hebt, neem dan contact op met onze reisadviseurs, die klaar staan om je te helpen.
TourCompass – Van toerist naar reiziger