ZEKERHEIDSGARANTIE - Lees meer
020 - 369 07 90
Vandaag geopend 09 - 15 | Openingstijden
HomeNieuws en reisartikelenPantanal – Een paradijs voor dierenliefhebbers

Pantanal – Een paradijs voor dierenliefhebbers

18-11-2024
Alle posts bekijken

Pantanal in Brazilië is het thuis van volstrekt unieke diersoorten en biedt je een ongeëvenaard avontuur.

Hier ga je mee met safari’s op zowel het land als het water, waarbij je dieren vanaf de eerste rij kunt zien.

Reis met ons mee naar Pantanal – zoiets heb je nog nooit gezien!

Wat is Pantanal?

Pantanal-Vådområde-Brasilien-R

Met meer dan 200.000 km2 wordt Pantanal, gelegen in het zuiden van Brazilië, beschouwd als ‘s werelds grootste zoetwaterdrasland.

Draslanden zijn gebieden die voor kortere of langere perioden overstroomd worden door water of volledig onder water staan. Daarnaast vind je er meestal veel grotere en kleinere rivieren en meren, en dat is precies het geval in de Pantanal.

In het natte seizoen van de Pantanal, van november tot maart, overstromen de rivieren en meren en vormen ze samen een oneindig aantal rivieren, meren, moerassen en als gevolg daarvan kleine weelderige eilanden.

Tijdens de droge periode in Pantanal, van april tot oktober, trekt het water zich op veel plaatsen terug naar de rivieroevers. De lagere delen van de Pantanal blijven echter erg nat, zelfs in de droge periode.

Vanwege het unieke landschap, het immense dierenleven en het ecosysteem staat Pantanal op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het indrukwekkende dierenleven van de Pantanal

Een van de belangrijkste redenen om de Pantanal te bezoeken is het fascinerende dierenleven in het gebied.

De open landschappen in Pantanal bieden fantastische mogelijkheden om een schat aan verschillende diersoorten te spotten.

Hieronder lees je over 7 van de werkelijk unieke dieren die je tijdens je reis kunt zien:

Hyacintara

Hyacintara Pantanal

In de Pantanal leven maar liefst 600 verschillende vogelsoorten, maar de meest iconische is zonder twijfel de hyacintara – een blauwe papegaai met gele markeringen bij zijn ogen en snavel.

De hyacintara is de grootste papegaaiensoort ter wereld. Hij kan wel 100 cm lang worden van de bovenkant van zijn kop tot het puntje van zijn staart, en kan een spanwijdte hebben van meer dan 120 cm. Hij is ook vrij zeldzaam. De Pantanal is echter een van de plaatsen waar hij in het wild leeft, en de kans dat je deze prachtige vogel ziet is vrij groot.

Capibara

Kapivar Pantanal

De capibara is het grootste knaagdier ter wereld en is verwant aan de cavia, een huisdier.

Dit knaagdier is vooral herkenbaar aan zijn bijna vierkante snuit, en hij ziet er ook nog eens echt uit als een uit de kluiten gewassen cavia! Capibara’s kunnen goed zwemmen, wat praktisch een noodzaak is om in de Pantanal te kunnen leven. Ze kunnen hun adem onder water wel 5 minuten inhouden.

Capibara’s voeden zich voornamelijk met gras en waterplanten, wat de draslanden een perfecte habitat maakt.

Kaaiman

Kaiman Pantanal

Yacarekaaimannen, die in de Pantanal leven, zijn verwant aan grote alligators. De kaaimannen zijn echter kleiner dan de alligators. Mannetjes kunnen wel 2,5 meter worden, terwijl vrouwtjes maar 1,5 meter halen.

Kaaimannen voeden zich meestal met piranha’s, maar ze eten ook insecten, slangen en in sommige gevallen capibara’s.

In 1992 was de yacarekaaiman een bedreigde diersoort, omdat zijn geschubde huid een kostbaar bezit was. Maar sinds er een verbod op de jacht op de dieren is uitgevaardigd, is de kaaimanpopulatie tot nieuwe hoogten gestegen.

Tapir

Tapir Pantanal

De tapir is een uniek zoogdier dat lijkt op een kruising tussen een varken en een miereneter (de miereneter komt ook voor in de Pantanal).

Tapirs kunnen het flinke gewicht van 300 kg bereiken. Hun snuit is flexibel en goed om door de bosgrond te wroeten op zoek naar het fruit waar ze van leven. Hun jongen worden geboren met duidelijke aftekeningen in de vorm van strepen en vlekken, die verdwijnen als ze nog maar een paar maanden oud zijn.

Tapirs zijn grotendeels nachtdieren, maar ze worden laat in de middag wakker om naar de drinkplaatsen te gaan.

Piranha

Piratfisk Pantanal

Je hebt grote kans om de beruchte vleesetende piranha’s te zien tijdens je tocht naar de Pantanal.

In de draslanden leven drie verschillende soorten van deze vis, met als gemeenschappelijk kenmerk hun ongelooflijk scherpe tanden.

Tijdens een vistocht kun je proberen een van deze vraatzuchtige vissen te vangen, die in de rivieren van de Pantanal leven.

Een volwassen piranha kan tussen de 25 en 33 cm groot worden en veel hebben een goudkleurig lichaam. Hoewel de vis vooral bekend staat als carnivoor, voedt hij zich ook met verschillende planten.

Otter

Kæmpeodder Pantanal

De draslanden van de Pantanal zijn het thuis van de Braziliaanse reuzenotter, die bijna 2 meter lang kan worden.

De rivieren zitten vol vis, waar de otters van leven, en ze bouwen hun holen op de oevers.

Hoewel de otters soms wat schuw zijn, kun je toch het geluk hebben om ze te zien tijdens een boottocht of vanuit een safari-jeep bij de rivieren. Dat is vooral mogelijk omdat de otters overdag vrij actief zijn. Tegenwoordig zijn de reuzenotters helaas met uitsterven bedreigd, omdat er jarenlang op ze werd gejaagd voor hun vacht.

Ocelot

Ozelot Pantanal

Terwijl je in de noordelijke Pantanal misschien het geluk hebt om de majestueuze jaguar te zien, kun je verder naar het zuiden de ocelot zien, een andere gevlekte katachtige.

De ocelot is kleiner dan de jaguar, maar de kans dat je hem ziet is ook groter.

De grootste kans om deze kat te zien heb je tijdens een avond- of nachtsafari, want de ocelot jaagt ‘s nachts. Samen met je gids kijk je uit naar de reflecterende geelachtige kattenogen in de draslanden van de Pantanal – in tegenstelling tot veel andere katten is de ocelot helemaal niet bang voor water.

3 drassige feiten over de Pantanal

Pantanal Vådområde Brasilien

Naast het unieke dierenleven in de Pantanal heeft het gebied ook interessante, ongelooflijke en drassige feiten:

1: In Brazilië vind je de Pantanal in het zuiden van het land, maar het moerasgebied strekt zich eigenlijk uit over 3 landen – Brazilië, Bolivia en Paraguay – en vormt ongeveer 3% van het moerasgebied in de wereld.

2: De naam “Pantanal” is Portugees en betekent “moeras” – een heel toepasselijke naam voor het draslandgebied!

3: In het natte seizoen is 78% van de Pantanal bedekt met water. Dit betekent dat hele stukken weg zijn afgesloten, omdat je er gewoon niet op kunt rijden vanwege de enorme hoeveelheden water.

Een reis naar de authentieke en volstrekt unieke natuur van de Pantanal is iets wat je niet snel zult vergeten.

Pak je koffer in voor een avontuur van wereldklasse.

TourCompass – Van toerist naar reiziger