ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenBezienswaardigheden in Thailand

Bezienswaardigheden in Thailand

23-6-2024
Alle posts bekijken

Vrouw kijkt naar tempel in Bangkok, Thailand
Thailand herbergt een schat aan wonderen die wachten om ontdekt te worden!

Wat moet je zien in dit boeiende land?

Hier kun je een prachtige archipel, bruisende steden en een rijke cultuur ontdekken.

We hebben een lijst samengesteld van 15 bezienswaardigheden die je moet bezoeken in Thailand.

Bangkok

Bangkok skyline met uitzicht op wolkenkrabbers en tempel

Bangkok, de levendige hoofdstad van Thailand, is een stad die nooit slaapt.

De stad staat bekend om zijn mix van moderne wolkenkrabbers, historische tempels en levendige markten, en biedt een unieke ervaring voor alle bezoekers. Hier kun je iconische attracties verkennen, zoals het Koninklijk Paleis, de tempels Wat Phra Kaew en Wat Arun, en de bruisende Chatuchak Weekendmarkt.

Met zijn heerlijke street food en wereldberoemde restaurants is Bangkok ook een paradijs voor food lovers.

Een rondreis door Thailand is (bijna) onvolledig zonder een bezoek aan Bangkok, dat door zijn cultuur, geschiedenis en interessante bezienswaardigheden een van de meest bezochte steden ter wereld is.

De Dodenspoorlijn en de rivier de Kwai

De spoorweg des doods in Thailand

In Kanchanaburi, iets ten noordwesten van Bangkok, vind je twee historisch belangrijke locaties van Thailand: De Dodenspoorlijn en de rivier de Kwai.

De spoorweg, officieel bekend als de Thailand-Birmaspoorweg, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd door krijgsgevangenen en dwangarbeiders die onder barbaarse omstandigheden moesten werken, waaraan de brug zijn grimmige naam dankt. Bezoekers kunnen de Hellfire Pass en de Erebegraafplaats Kanchanaburi verkennen om meer te weten te komen over deze tragische periode.

Bij de rivier de Kwai vind je de beroemde brug die is vereeuwigd in de film “The Bridge on the River Kwai”. In dit gebied vind je een combinatie van geschiedenis en prachtige landschappen, waar je boottochten kunt maken, musea kunt bezoeken en historische evenementen kunt verkennen.

Nationalparken Khao Sok

Zeilboot op Cheow Lan Lake in Khao Sok, Thailand

Nationaal park Khao Sok is een van de oudste en best bewaarde nationale parken van Thailand.

Het park ligt in de provincie Surat Thani in het zuiden van Thailand en biedt een unieke combinatie van regenwoud, kalksteenrotsen en rivieren.

Hier kunnen bezoekers begeleide wandelingen maken, varen op het Cheow Lan-meer en de vele wilde dieren zien, waaronder olifanten, tapirs en ongeveer 400 verschillende vogelsoorten.

Het park is een ideale plek voor natuurliefhebbers die de diverse flora en fauna van Thailand in een adembenemende omgeving willen verkennen.

Tempels van Thailand

De Witte Tempel in Chiang Rai

Tempels in Thailand, bekend als “wats”, spelen een centrale rol in de cultuur en religie van het land. Er zijn meer dan 40.000 tempels in Thailand, waarvan er 30.000 nog steeds in gebruik zijn.

De tempels van Thailand variëren in stijl en grootte, van kleine dorpstempels tot grote, historische complexen. Een van de beroemdste tempels is Wat Phra Kaew in Bangkok, ook bekend als de tempel van de smaragdgroene Boeddha. De tempel staat in het prachtige Koninklijke Paleis en huisvest het beroemde standbeeld van de Smaragdgroene Boeddha.

Verder naar het noorden, in Chiang Mai, vind je Wat Phra That Doi Suthep, die op een bergtop staat met een fantastisch uitzicht over de stad. Deze tempel is een belangrijke bedevaartsplaats en staat bekend om zijn gouden stupa.

In Chiang Rai staat de in 1997 door de plaatselijke kunstenaar Charlermchai Kositmchai gebouwde Wat Rong Khun, of de Witte tempel, die een sprookjesachtige uitstraling heeft.

De Thaise eilanden

Overzicht van kleine Thaise eilanden

De eilanden van Thailand staan bekend om hun prachtige stranden, kristalheldere water en ontspannen sfeer.

Elk eiland heeft zijn eigen unieke charme en trekt verschillende soorten reizigers aan. Phuket, het grootste eiland van Thailand, staat bekend om zijn levendige strandplaatsen; Koh Samui heeft prachtige stranden en biedt de mogelijkheid om andere interessante bezienswaardigheden te verkennen, zoals de Grote Boeddha-tempel; en Koh Ngai is een klein onbewoond eiland dat perfect is om volledig te ontspannen.

De eilanden van Thailand bieden voor elk wat wils – of je nu je eilandavontuur wilt combineren met levendige steden of gewoon wilt genieten van een aantal rustige dagen aan het water.

Ayutthaya

Wat Phra Si Sanphet tempel in Ayutthaya

Ayutthaya is een historische stad ten noorden van Bangkok, die van 1350 tot 1767 de hoofdstad van het Siamese koninkrijk was.

De stad staat bekend om zijn indrukwekkende ruïnes en archeologische wonderen, verzameld in het historische park Ayutthaya, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Besökare kan också utforska antika tempel som Wat Mahathat, där det ikoniska Buddhahuvudet är omgivet av trädrötter, och Wat Chaiwatthanaram med sina majestätiska torn.

Ayutthaya biedt een fascinerend inzicht in de rijke geschiedenis en cultuur van Thailand en is een must-see voor geschiedenis- en cultuurliefhebbers.

Thais eten

Pad Thai wordt bereid bij een kraampje in Thailand

Thais eten staat wereldwijd bekend om zijn smaakvolle en aromatische mix van zoet, zuur, zout en pittig.

Een bezoek is niet compleet zonder je te verdiepen in de lokale voedselcultuur, die wordt gekenmerkt door versheid en het gebruik van plaatselijke ingrediënten zoals citroengras, galangal (Thaise gember), kokosmelk en verschillende kruiden.

Traditionele gerechten zoals Pad Thai, Tom Yum-soep en groene curry zijn zowel lokaal als internationaal geliefd.

Street food is een essentieel onderdeel van de voedselcultuur. Je kunt een breed scala aan gerechten vinden op de vele voedselmarkten en straatkraampjes in de steden van het land.

Chiang Mai

Man loopt trap op bij Doi Suethep in Chiang Mai

Chiang Mai, in de bergachtige noordelijke regio van Thailand, is de op één na grootste stad van het land en staat bekend om zijn ontspannen sfeer en rijke culturele erfgoed.

De stad was de tweede hoofdstad van het koninkrijk Lanna tussen 1296 en 1558, toen de stad viel en werd ingenomen door het naburige Myanmar. De Siamese koning Taksin verjoeg Myanmar echter uit Chiang Mai in 1774, en sindsdien maakt de stad deel uit van Thailand. Er is dus veel geschiedenis te verkennen wanneer je Chiang Mai bezoekt.

Chiang Mai biedt een aantal interessante bezienswaardigheden en is beroemd om historische tempels zoals Wat Phra That Doi Suthep, met een fantastisch uitzicht op de stad vanaf de bergtop, en Wat Chedi Luang, in het hart van de oude stad.

Chiang Mai is ook een centrum voor traditionele ambachten en markten, zoals de populaire nachtmarkt en de zondagsmarkt, waar je plaatselijk geproduceerde goederen en souvenirs kunt vinden.

De stad is een ideaal startpunt voor avonturen in de natuur, met mogelijkheden om trekkingtochten te maken, het fascinerende olifantenreservaat Changchill te bezoeken en nabijgelegen bergdorpjes te verkennen.

Met zijn mix van traditionele cultuur en een prachtige omgeving is Chiang Mai een unieke bestemming die zowel cultuur- als natuurliefhebbers aantrekt.

Changchill olifantenopvang

Olifant in ChangChill olifantenreservaat in Chiang Mai

Changchill in Chiang Mai is een olifantenreservaat dat is gericht op ethisch verantwoorde, diervriendelijke ervaringen.

Sinds 2007 werkt het reservaat als een volledig olifantenvriendelijk reservaat met steun van World Animal Protection. De plek is bedoeld om olifanten een leven te geven dat zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke staat ligt.

In plaats van op de olifanten te rijden of ze te zien optreden, hebben bezoekers de mogelijkheid om ze van een afstand in hun natuurlijke habitat te observeren.

Changchill richt zich op het informeren van bezoekers over het gedrag en de instandhouding van olifanten door middel van rondleidingen en informatieve presentaties.

Thaise markten

Drijvende markt buiten Bangkok, Thailand

Markten in Thailand zijn levendige en kleurrijke plekken waar zowel de lokale bevolking als bezoekers alles kunnen vinden, van vers fruit en groenten tot kleding, ambachtelijke producten en street food.

De Chatuchak Weekendmarkt in Bangkok is een van de grootste markten ter wereld met duizenden kraampjes die een breed scala aan goederen verkopen.

Je kunt ook nachtmarkten bezoeken, zoals de Chiang Mai Night Bazaar, die populair zijn om hun unieke sfeer en een schat aan eten, souvenirs en lokale ambachten bieden.

Drijvende markten, zoals Damnoen Saduak of Tha Kha, op ongeveer 100 km ten westen van Bangkok, bieden ook een unieke ervaring, waarbij handelaren hun goederen vanaf boten op de kanalen verkopen. Deze markten zijn een belangrijk onderdeel van de nationale cultuur en bieden een authentiek inzicht in het dagelijks leven in Thailand.

Chiang Rai

De Gouden Driehoek in Chiang Rai

Chiang Rai, dat in Noord-Thailand ligt, ten noorden van Chiang Mai, staat bekend om zijn unieke tempels en prachtige omgeving.

De stad werd in 1262 gesticht door Koning Meng Rai en was de eerste hoofdstad van het koninkrijk Lanna tot 1296, toen Chiang Mai de hoofdstad werd.

De stad staat bekend om zijn prachtige tempels, zoals de eerder genoemde Witte Tempel, Wat Rong Khun, beroemd om zijn moderne, sprookjesachtige architectuur en gedetailleerde kunstwerken, en de Blauwe Tempel, Wat Rong Suea Ten, met zijn prachtige blauwe tinten en complexe vormen. Chiang Rai is ook een goed uitgangspunt voor het verkennen van de Gouden Driehoek, waar Thailand Laos en Myanmar ontmoet, en biedt inzicht in de geschiedenis en cultuur van het gebied.

Nationalparken Khao Yai

Haew Suwat waterval in Khao Yai nationaal park, Thailand

Nationaal park Khao Yai is een van de meest bezochte nationale parken van Thailand, op ongeveer 200 km ten noordoosten van Bangkok.

Het park beslaat een gebied van meer dan 2000 vierkante kilometer en biedt gevarieerde natuur met dichtbegroeide regenwouden, graslanden en indrukwekkende watervallen zoals Haew Narok en Haew Suwat.

Khao Yai is de thuisbasis van veel verschillende dieren, waaronder olifanten, hagedissen, slangen, gibbons en vele vogelsoorten.

Bezoekers kunnen genieten van wandelingen, wildobservaties en prachtige uitzichten vanaf verschillende uitkijkpunten. Het park staat ook bekend om zijn vele wandelpaden, waardoor het een populaire bestemming is voor natuurliefhebbers en avonturiers.

Sukhothai

Wat Mahathat tempel in Thailand

Sukhothai is een van de belangrijkste historische steden van Thailand en was de eerste hoofdstad van het eerste onafhankelijke Thaise koninkrijk in de 13e eeuw.

De belangrijkste attractie van Sukothai is het historische park, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Hier kunnen bezoekers een reeks goed bewaard gebleven ruïnes verkennen, waaronder majestueuze tempels en Boeddhabeelden zoals Wat Mahathat en Wat Si Chum.

Sukhothai biedt een unieke kans om je te verdiepen in de vroege geschiedenis van Thailand en het culturele erfgoed van dichtbij te ervaren.

Het park strekt zich uit over een groot gebied met prachtige tuinen en meren, waardoor het ideaal is voor fietstochten als je een actievere vakantie wilt.

Songkran Festival

Gouden Boeddha wordt met water bespoten tijdens het Songkran festival in Thailand

Het Songkran Festival is het traditionele nieuwjaarsfeest van Thailand, dat elk jaar van 13 tot 15 april plaatsvindt.

Het festival is beroemd om zijn levendige watergevechten, waar zowel de lokale bevolking als bezoekers water op elkaar spatten als symbool van reiniging en een nieuw begin.

Naast de watergevechten, omvat de viering religieuze ceremonies waarbij mensen tempels bezoeken om te bidden en deel te nemen aan rituelen zoals water over Boeddhabeelden en oudere familieleden gieten om respect te tonen.

Songkran is een feestelijk en kleurrijk evenement dat vreugde en culturele traditie belichaamt, waardoor het een unieke ervaring is voor iedereen die Thailand in deze tijd bezoekt.

TourCompass – Van toerist naar reiziger

Bekijk hier al onze reizen naar Thailand: