ZEKERHEIDSGARANTIE - Lees meer
020 - 369 07 90
Vandaag geopend 09 - 15 | Openingstijden
HomeNieuws en reisartikelenSongkran 2025 - Gids voor Thais Nieuwjaar

Songkran 2025 - Gids voor Thais Nieuwjaar

18-12-2023  |  aangepast: 22-4-2024
Alle posts bekijken

Water. Water. En nog eens water.

Dit zijn de hoofdingrediënten van deze thaise nieuwjaarsviering, ook wel ‘Songkran’ genoemd.

Waterpistolen in verschillende formaten, olifanten die water op mensen spuiten en vrachtwagens gevuld met water zijn slechts enkele voorbeelden van wat je tijdens de viering kunt zien.

Als je je buiten het terrein van het hotel bevindt, word je gegarandeerd nat. Er kan bijvoorbeeld een emmer water over je worden gegooid. Na het gooien volgt de verzoening:

”Sah-wah-dee pee mai.”

Dit betekent Gelukkig Nieuwjaar!

Wanneer is het Thais Nieuwjaar?

Thais Nieuwjaar wordt in 2025 van 13 tot en met 15 april gevierd.

Net als de Chinezen bij Chinees Nieuwjaar doen, houden de Thai vakantie om Thais Nieuwjaar te vieren. De viering duurt in de regel bijna een week.

Thais Nieuwjaar viel vroeger elk jaar op andere data, doordat de viering de maandkalender volgde. Maar tegenwoordig valt het officiële begin van de viering elk jaar op 13 april.

Het waterfestival is de langste vakantie van het jaar in Thailand. Veel familiebedrijven en winkels zijn tijdens de viering gesloten.

Wat is Songkran?

Songkran is de jaarlijkse nieuwjaarsviering in Thailand.

De viering van Thais Nieuwjaar staat in hele wereld bekend als het grootste watergevecht ter wereld. Voor de Thai is de viering echter veel meer.

De viering van Songkran is het grootste volksfeest van het jaar en een boeddhistische traditie. De kleurrijke festiviteiten hebben daarom ook een enorme culturele en religieuze betekenis. Oude boeddhistische deugden zijn nog steeds een belangrijk onderdeel van de viering.

Het nieuwjaarsfeest draait om het afstand nemen van de negatieve herinneringen uit het afgelopen jaar en het openstaan voor het geluk in het nieuwe jaar. De Thai doen dit met water.

Songkran is ook een familiefeest. Veel Thai gaan naar hun geboortestad om het Nieuwjaar samen met hun naasten te vieren.

Hoe wordt Songkran gevierd?

Songkran is een kleurrijk feest, waarbij de levensvreugde van de Thai in volle glorie tot uiting komt.

Het is traditie de woning voorafgaand aan de viering aan een grote schoonmaak te onderwerpen. Thai maken alles schoon om het ongeluk van het afgelopen jaar symbolisch weg te wassen en het geluk van het nieuwe jaar te verwelkomen.

De tradities tijdens de eerste dagen

De eerste twee dagen van de viering zijn met bijzondere tradities verbonden.

De eerste dag van de viering van Songkran staat in het teken van het eren van de oude Thai. De dag heet Rod Nam Dum Hua (in het Thai: รดน้ำดำหัว). Traditiegetrouw gieten kinderen geparfumeerd water in de handpalmen van oude mensen. Met deze handeling tonen ze hun respect voor de ouderen en wensen hen alle goeds. Na het gieten van het water in de handpalmen vragen de kinderen de ouderen om een zegening.

De tweede dag staat in het teken van de familie. De dag wordt dan ook de nationale familiedag genoemd (in het Thai: วันครอบครัวแห่งชาติ). Het belangrijkste op deze dag is het samenzijn met de familie. Familieleden besteden op deze dag tijd aan elkaar en genieten van elkaars aanwezigheid.

Waterfestival en de betekenis van water

Bij alle onderdelen van de viering van Songkran speelt water een rol. Water is tijdens de nieuwjaarsviering symbool voor reiniging en een nieuw begin.

Alles draait dus om water. Ook bij het waterfestival. Dit is het grootste watergevecht ter wereld. Vandaag de dag wordt Thais Nieuwjaar in de rest van de wereld daarom uitsluitend met dit watergevecht geassocieerd. Maar het water heeft niet alleen een vermakelijke functie tijdens de viering. Het maakt ook deel uit van een belangrijk ritueel.

Men spuit water op familieleden, vrienden en andere bekenden, maar ook op mensen die men niet kent. Met deze traditie wordt symbolisch alle negativiteit weg gewassen en het positieve verwelkomd.

Maar niet alleen mensen krijgen tijdens de viering water over zich heen. Ook Boeddhabeelden ontkomen er niet aan. Zowel thuis als in de tempels gieten de Thai geparfumeerd water over de Boeddhabeelden. Dit is een belangrijk religieus onderdeel van de viering en wordt Song Nam Phra genoemd (in het Thai: สรงน้ำพระ). Thai hebben tijdens de nieuwjaarsviering hoog op hun lijst staan om voor het einde van Songkran negen tempels te bezoeken.

Welke andere tradities zijn met Songkran verbonden?

Niet alleen de vele tradities met water, maak ook witte pasta, witte bandjes en het helpen van monniken zijn onderdeel van de nieuwjaarsviering.

Het is een traditie van de Thai om monniken eten te geven. Dit gebeurt in de vorm van het brengen van een offer of het geven van een aalmoes aan de monniken. Een belangrijk onderdeel van Songkran is namelijk iets te geven aan arme mensen.

Het is ook gewoonte om een wit bandje om de pols van anderen te binden. Tijdens deze handeling bidt men voor de persoon die het witte bandje krijgt. Het binden van het witte bandje betekent symbolisch dat men de ander geluk toewenst. Daarnaast smeren de Thai een witte pasta op elkaar. Hiermee wordt negativiteit op afstand gehouden en beschermt men elkaar symbolisch.

Tijdens Songkran zijn de Thai in kleurrijke kleding uitgedost en wordt ‘Miss Songkran’ gekozen. Overal in het land vinden festiviteiten plaats.

Songkran is het feest der feesten in Thailand.

Waar kun je de viering van Thais Nieuwjaar meemaken?

Deze nieuwjaarsviering kun je in bijna heel Thailand meemaken. Bijvoorbeeld in Chiang Mai in Noord-Thailand. Hier wordt iedereen voor vrolijke uitspattingen uitgenodigd. In de hoofdstad, Bangkok, wordt het startsein voor Songkran o.a. in de 5 km lange straat Soi Silom gehouden. Maar ook in de overige delen van het land kun je de nieuwjaarsviering van dichtbij beleven.

Maar kijk goed om je heen! Jonge Thai scheppen er buitengewoon veel plezier in om vooral buitenlanders met water nat te spuiten. Ze kunnen dit plagen niet laten. Dus ga er maar gewoon van uit dat je tijdens de feesten een nat pak krijgt.

Een voordeel is dat april, de maand waarin Songkran wordt gevierd, een warme maand en in sommige delen van het land zelfs een van de warmste maanden is. Je kunt hier over het klimaat in Thailand lezen en de temperaturen in het landsdeel waar jij de viering meemaakt, te weten komen.

Bangkok

De hoofdstad van Thailand heeft tijdens de nieuwjaarsviering heel veel te bieden. In de lange straat Soi Silom staan kleuren en water centraal. De Thai hebben allerlei zaken meegenomen waarmee ze water kunnen spuiten. Je kunt de festiviteiten ook van boven bekijken, te weten vanaf de BTS Sky Walk, die dwars over de straat is gebouwd.

In de backpackerstraat, Khao San Road, wordt het nieuwe jaar uitbundig gevierd. Hier is het absoluut zeker dat je drijfnat wordt. Van alle kanten komt er water op je af, en er is geen genade.

Als je een wat meer authentieke beleving van de viering van Songkran wilt, moet je in het district Phra Pradaeng zijn. In de wijk van de Thai-Raman staat niet alleen water maar ook dans, vlagceremonies en bloemen centraal.

Chiang Mai

Chiang Mai is waarschijnlijk een van de beste plaatsen om de viering van Songkran mee te maken. In het oude stadsdeel van Chiang Mai is het een hele week een en al feest. Gevulde waterpistolen, kleurrijke parades en vrolijke mensen vormen het straatbeeld. Ook aan je oren is te merken dat er feest wordt gevierd. In het noorden van Thailand wordt het nieuwe jaar namelijk tevens met vuurwerk gemarkeerd. De mooiste kleuren verschijnen aan de hemel en met het geknal wordt korte metten met negativiteit gemaakt.

Wanneer monniken in het noorden van Thailand tijdens Songkran een tempel bezoeken, nemen ze een zakje zand mee. Het zand, symbool voor al het ‘stof’ dat de monniken in de loop van het jaar hebben verzameld, wordt in de stoepa gelegd. De stoepa’s worden ter ere van Boeddha versierd.

De viering in andere delen van Thailand

Eigenlijk kun je bijna overal in Thailand die viering van Songkran meemaken. In de kleinere plaatsen zul je een wat meer authentieke viering zien. Hier ligt de nadruk namelijk op de rituelen in plaats van de grote watergevechten.

In de plaats Kanchanaburi kun je bijvoorbeeld een streekgebonden Songkran-traditie bijwonen, te weten de optocht met kaarsen van bijenwas. In deze stad kun je ook een tentoonstelling over deze bijzondere traditie bekijken. De optocht is het hoogtepunt van de nieuwjaarsviering in Kanchanaburi.

Wil het waterfestival in 2025 meemaken?

Als je tijdens de wellicht vrolijkste, warmste en natste plechtigheid van het jaar Thailand wilt bezoeke, moet je ervoor zorgen dat je omstreeks 13-15 april in dit land bent.

Deze tijd staat in het teken van kleurrijke festiviteiten!

TourCompass – Van toerist naar reiziger