Verheug je op de hoogtepunten van Madagaskar met maki’s in Andasibe en Ranomafana, geschiedenis in Antananarivo, natuur in Isalo en natuurlijk ongerepte witte zandstranden.
Verheug je op de hoogtepunten van Madagaskar met maki’s in Andasibe en Ranomafana, geschiedenis in Antananarivo, natuur in Isalo en natuurlijk ongerepte witte zandstranden.
Unieke natuur, prachtige landschappen, boeiende geschiedenis en cultuur, veel folklore, vriendelijke mensen en heerlijk eten – Madagaskar heeft het allemaal!
Deze reis langs de absolute hoogtepunten van Madagaskar begint met een bezoek aan het nationaal park Andasibe-Mantadia. Samen met een lokale gids ga je op zoek naar maki’s, kameleons en wandelende takken.
Vervolgens gaat de tocht verder naar het zuiden, door culturele centra waar al eeuwenlang ambachten worden ontwikkeld en verfijnd, voordat meer hoogtepunten in de natuur worden bereikt. Eerst een bezoek aan het regenwoud van Ranomafana, waar nog meer maki’s en kameleons op je wachten, en dan een bezoek aan het fantastische nationale park Isalo, waar je gaat wandelen in het unieke landschap, dat gedurende duizenden jaren door weer en wind is gevormd.
Je eindigt je reis in Zuid-Madagaskar met majestueuze baobabbomen, en met Anakao als uitvalsbasis kun je nog meer natuur ervaren en ontspannen op prachtige, ongerepte stranden.
Voordat je naar huis terugkeert, heb je in de hoofdstad Antananarivo de gelegenheid om je te verdiepen in de fascinerende geschiedenis van Madagaskar.
Vandaag vertrek je vanaf een luchthaven naar keuze. De reis gaat – met tussenlanding(en) onderweg – naar Madagaskar, het grote rode eiland in de Indische Oceaan.
Je komt aan in Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar, waar je op de luchthaven wordt opgewacht door onze lokale partner.
We raden je aan om op de luchthaven euro’s om te wisselen in de lokale munteenheid, ariary, en onze partner kan je hierbij helpen. Als je een lokale simkaart wilt kopen, is het ook een goed idee om dit op de luchthaven te doen. Vervolgens word je naar je hotel gereden, waar je één nacht verblijft.
Daarna kun je de rest van de dag zelf invullen.
Na het ontbijt vertrek je uit de hoofdstad – waar je aan het eind van deze reis gelukkig ook weer naar terugkeert. Maar eerst gaat de reis naar het oosten.
De eindbestemming van vandaag is het bekende nationaal park Andasibe-Mantadia, dat in 1970 door de Fransen werd opgericht.
Maar eerst verlaat je de hoofdstad en zet je koers naar het oosten.
Antananarivo ligt in de centrale hooglanden. Er zijn 18 verschillende stammen in Madagaskar en de dominante stam hier in de hooglanden zijn de Merinas. Ze komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en toen ze meer dan 1000 jaar geleden op het eiland aankwamen – waarschijnlijk in uitgesneden kano’s – brachten ze rijst met zich mee. Ze vestigden zich in de centrale hooglanden en legden rijstvelden aan, die vandaag de dag nog steeds het landschap domineren. Op veel plaatsen zijn rijstterrassen aangelegd op de hellingen en berghellingen, waardoor het bijna voelt alsof je op Bali bent.
Naarmate je verder naar het oosten gaat, verandert het landschap. De heuvels worden hoger en de bossen dichter, en er zijn meer haarspeldbochten op de weg.
Je hebt een lunchpakket bij je, dat je onderweg ergens opeet.
In de loop van de middag kom je aan in Andasibe-Mantadia en je hebt de rest van de dag vrij om te wennen aan de prachtige natuur.
Het spreekt bijna voor zich dat een van de absolute hoogtepunten van een reis naar Madagaskar de endemische halfaap, de maki, is. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten maki’s en onlangs nog, in 2020, werd een tot dan toe onbekende soort ontdekt.
Andasibe-Mantadia is een van de beste plekken in Madagaskar om maki’s te spotten, en de kans dat je ze hier tegenkomt is groot. , Vooral de grootste van allemaal, de Indri-Indri (of gewoon indri).
Het vereist echter wel een vroege start van de dag, dus vertrek je al bij zonsopgang naar het nationale park, waar je samen met een gids en een ‘spotter’ op zoek gaat naar maki’s.
Je zult de indri’s waarschijnlijk horen voordat je ze ziet. Hun roep, die klinkt als een combinatie van schreeuwen en zingen, is tot op 5 km afstand te horen. Het geluid is indringend en absoluut magisch. Het is moeilijk om geen kippenvel te krijgen als ze beginnen te zingen. Het is bijna alsof ze direct na zonsopgang met hun doordringende zangstemmen controleren hoe het met ieder van hen gaat – of alles de hele nacht goed is verlopen.
Maar de getrainde ogen van de spotter zullen hopelijk snel een indrifamilie in de bomen zien, en dan is het gewoon een kwestie van je een weg banen door het bos zodat je ze het beste kunt zien. Ze zitten soms hoog in de boomtoppen, maar je kunt ook het geluk hebben om een paar jonge, speelse maki’s te zien die iets verderop van tak naar tak springen – zoals altijd met wilde dieren zijn er geen garanties.
Natuurlijk zijn er ook veel andere dieren in het nationale park. Je kunt het geluk hebben om halfmaki’s, sifaka’s, bruine maki’s, kameleons en een rijk vogelleven te zien.
Tegen lunchtijd ga je terug naar het hotel, waar de lunch klaarstaat. Daarna is er tijd voor wat rust of misschien een duik in het zwembad. Je kunt er ook voor kiezen om in de omgeving te gaan wandelen en op eigen gelegenheid te genieten van de prachtige natuur.
Tegen het einde van de dag staat je nog een wandeling in het nationale park te wachten – opnieuw met de plaatselijke gids, die je kikkers, wandelende takken, vogels – of wat je maar tegenkomt – zal laten zien. De biodiversiteit in het park is enorm en er is altijd wel iets te zien.
Na een smakelijk diner in het hotel is het tijd voor een goede nachtrust.
Van Andasibe-Mantadia gaat de reis vandaag terug naar de hoofdstad Antananarivo. De rit duurt ongeveer 4 uur, dus je bereikt ‘Tana’, zoals de stad vaak wordt genoemd, net op tijd voor de lunch.
Na de lunch kun je je chauffeur en gids vragen om te stoppen bij een van de vele uitstekende tankstations die je in Madagaskar vindt, zodat je kunt bijtanken met wat snacks, frisdrank, ijskoffie of wat je maar wilt.
Ten zuiden van Tana rijd je namelijk over een van de meest legendarische wegen van Madagaskar, de RN7. Er staat je een echte roadtrip te wachten. De auto – een 4×4 – is nieuw en modern. Hij heeft goede schokdemping, airconditioning en zitcomfort. Je zult de komende dagen een behoorlijk aantal uren in deze auto doorbrengen, maar gelukkig wordt het nooit echt saai om uit het raam te kijken. Het landschap verandert vaak van karakter en hoe verder je naar het zuiden gaat, hoe dramatischer het wordt.
De middagrit van Tana naar Antsirabe duurt iets meer dan 4 uur. Er zijn alleen hoofdwegen en geen echte snelwegen in Madagaskar. De meeste wegen zijn van goede kwaliteit, maar plaatselijk kunnen er stukken zijn met veel gaten. De chauffeur is gewend om over deze wegen te navigeren, dus het rijden is zeker niet onaangenaam. Het gaat soms gewoon een beetje langzaam. Af en toe gaat een van de oude, mooie Mercedes-Benz vrachtwagens uit de Franse tijd kapot en blokkeert de weg totdat hij weer gerepareerd is. Of misschien vertraagt een lokale boer op weg naar de markt met zijn zeboe-kar het verkeer over een lang stuk. Dat is typisch Madagaskar. Maar dat hoort allemaal bij de charme! Mura-mura, zoals de plaatselijke bevolking zegt. Gewoon rustig aan doen.
Onderweg naar Antsirabe stop je bij een aluminiumgieterij, waar je kunt zien hoe potten en pannen met de hand worden gemaakt.
Bij aankomst in Antsirabe check je in bij je hotel, waar je één nacht verblijft.
Antsirabe werd aan het eind van de 19e eeuw gesticht door Noorse missionarissen. Ze leerden de plaatselijke bewoners hoe ze bakstenen moesten maken. Hiervan profiteerden de Fransen tijdens de koloniale periode en er werden verschillende prominente gebouwen gebouwd; hotels, een postkantoor, een kathedraal en een verbluffend mooi stationsgebouw.
Net als alle andere steden in Madagaskar waar de Fransen aanwezig waren, is er een lange, brede boulevard in het centrum – en aan het einde van de boulevard vind je het treinstation, dat echter niet meer in gebruik is.
‘s Ochtends staat je een ritje met de riksja door de stad te wachten. De riksja is het meest gebruikte middel van openbaar vervoer hier in Antsirabe, en het ritje is een leuke manier om de stad te ervaren. De riksjarit gaat langs enkele van de opvallende koloniale gebouwen van de stad en je bezoekt ook enkele van de plaatselijke ambachtelijke werkplaatsen en winkels. Hier zie je bijvoorbeeld een demonstratie van hoe een oude wasmachinemotor is omgebouwd tot een polijstinstrument dat wordt gebruikt voor het maken van lepels en sieraden van zeboehoorn.
Aan het eind van de ochtend gaat de reis verder naar Ambositra, waar je zult lunchen. Als er genoeg tijd is, raden we je zeker aan om een wandeling te maken door het stadscentrum, waar een groot deel van de vele plaatselijke ambachtelijke winkels te vinden zijn.
Het laatste stuk van de rit van vandaag gaat naar nationaal park Ranomafana, waar je in de middag aankomt. Hier verblijf je twee nachten.
De hele dag staat in het teken van de unieke biodiversiteit van nationaal park Ranomafana. Het bergachtige terrein is bedekt met weelderig regenwoud, er groeit mos op de bomen, de varens zijn manshoog en de rivieren bulderen in de dalen. Op veel plaatsen sijpelt er water over het pad, waardoor het stof in modder verandert. Ranomafana is regenwoud zoals je je een regenwoud voorstelt.
Het nationale park werd in 1991 opgericht nadat wetenschappers in 1986 de gouden halfmaki hadden ontdekt die hier leeft. Het is echter maar een van de 12 soorten maki’s die in het regenwoud leven – samen met onder andere 115 vogelsoorten, waarvan iets meer dan een kwart endemisch is voor dit kleine stukje Madagaskar.
De ochtend biedt een begeleide wandeling in het nationale park. Ook hier word je begeleid door een lokale gids en een spotter, waardoor je meer kans hebt om enkele van de vele soorten maki’s te zien. En er ZIJN goede kansen. Vergeet ook niet te genieten van de kameleons, kikkers, vlinders, vogels en de prachtige, wilde orchideeën. Er zijn meer dan 1000 verschillende orchideeën in Madagaskar – en opnieuw is een groot aantal daarvan alleen op het eiland te vinden.
Tegen het einde van de ochtend ga je terug naar het hotel, waar de lunch wordt geserveerd, en je kunt ontspannen.
Ranomafana betekent ‘heet water’ en verwijst naar de vele warmwaterbronnen die in het gebied te vinden zijn. Je gaat ze vanmiddag ervaren. Er wordt gezegd dat ze genezende krachten hebben – en het warme water werkt in ieder geval ontspannend.
Terug in het hotel wacht het diner.
Na het ontbijt vertrek je uit het hotel. We raden je aan om vandaag vroeg te vertrekken zodat je op tijd bij de eindbestemming van de dag, nationaal park Isalo, bent om van de magische zonsondergang te genieten.
Na een rit van twee uur bereik je de stad Fianarantsoa, die ook wel de ‘poort naar Zuid-Madagaskar’ wordt genoemd. Vanaf hier rijd je nog een uur door naar het natuurreservaat Anja Reserve, waar je een zeer goede kans hebt om ringstaartmaki’s (Lemur catta) te zien.
Onderweg verandert het landschap drastisch: de nu zo bekende, goed onderhouden rijstterrassen maken plaats voor een ruig landschap met indrukwekkende rotsformaties.
Anja Reserve is een klein reservaat, maar het is een heel boeiend project. Verschillende lokale dorpen hebben hun krachten gebundeld om het reservaat te beschermen, dat alleen bezocht kan worden met een lokale gids. De inkomsten uit de bezoeken ondersteunen de dorpen door bij te dragen aan het onderwijs voor kinderen, muskietennetten, herbebossing en het behoud en de uitbreiding van het reservaat.
Anja Reserve heeft de grootste concentratie ringstaartmaki’s van Madagaskar, dus de kans dat je de prachtige gestreepte staarten ziet is erg groot!
Naast de maki’s heeft het reservaat een prachtig rotslandschap, dat je kunt bewonderen tijdens een korte wandeling, en waar je ook een traditionele begraafplaats kunt zien die hoog op de rotsen ligt.
Vanaf Anja Reserve rijd je verder in zuidwestelijke richting, waar het landschap opnieuw verandert. Je rijdt door de bergen omhoog naar een hooglandplateau, het Horombe Plateau. Je bent aangekomen bij het woongebied van de Barastam.
Het Bara-volk is semi-nomadisch en – net als de Maasai in Oost-Afrika – een veevolk. Ze zijn zelfs zo gek op zeboes dat als een jongeman hoop wil hebben om te mogen trouwen, hij eerst een zeboe moet stelen en aan zijn toekomstige schoonfamilie moet laten zien.
Vanaf hier is het nog iets meer dan een uur rijden voordat je Isalo bereikt. Het landschap wordt gekenmerkt door lange verlaten stukken met kniehoog gras zover het oog reikt. Het lijkt bijna op een Oost-Afrikaanse savanne en het is gemakkelijk te begrijpen waarom de Bara hier hun vee hoeden.
Wanneer de savanne plaatsmaakt voor een maanlandschap met prachtige zandsteenrotsen, weet je dat je in nationaal park Isalo bent aangekomen.
Hier breng je de komende twee nachten door en vanavond (als het weer het toelaat) beleef je een magische zonsondergang boven Isalo.
Nationaal park Isalo is spectaculair!
Het Isalomassief, dat voornamelijk uit zandsteen bestaat, is enkele honderden miljoenen jaren oud. Door weer en wind is het massief geërodeerd en zijn er verbazingwekkende formaties in het landschap ontstaan: puntige kliffen, ronde heuvels, diepe ravijnen, oases met smaragdgroene meren omringd door palmbomen en platte vlakten. Het landschap is hier adembenemend.
De 800 km2 die het park beslaat, biedt unieke flora en fauna. Behalve dat het een van de beste plaatsen is om ringstaartmaki’s te zien, kun je er bijvoorbeeld ook sifika’s, meer dan 100 verschillende vogelsoorten en een grote verscheidenheid aan reptielen en amfibieën zoals hagedissen en kikkers zien.
Verschillende planten- en diersoorten komen alleen hier in het park voor, zoals de mooie olifantspoot, die met zijn felgele bloemen bijna op een mini-baobabboom lijkt.
Vandaag is gereserveerd om Isalo te ervaren.
Je moet een redelijk geoefende wandelaar zijn om te gaan wandelen in het nationale park. De paden zijn redelijk goed onderhouden, maar er zijn veel stijgingen en dalingen en ze kunnen soms smal zijn. Er zijn wel veel verschillende routes waaruit je kunt kiezen en samen met je gids kies je de route die het beste bij je past. Net als in de andere nationale parken word je ook hier begeleid door een lokale gids die je kan vertellen over zowel de natuur als de wilde dieren, de geologie en het grote culturele belang dat Isalo heeft voor het Bara-volk.
Onderweg is er ook gelegenheid om af te koelen. Neem je zwemkleding mee en spring in een van de prachtige natuurlijke baden die het park te bieden heeft.
Afhankelijk van de wandeling die je kiest, neem je een lunchpakket mee of keer je terug naar het hotel om te lunchen.
Er is overal schoonheid, dus zelfs als je genoegen neemt met een ochtendwandeling in het park, zul je de prachtige landschappen niet missen.
Het is tijd om afscheid te nemen van het prachtige Isalo, maar gelukkig liggen er nog meer mooie en spannende natuur- en dierenervaringen voor je in het verschiet. De koers is zuid-zuidwest, met Toliara als eindbestemming.
Ongeveer halverwege tussen Isalo en Toliara maak je een stop bij het minder bekende nationale park Zombitse. Het nationale park speelt een belangrijke rol in het behoud van de endemische biodiversiteit in Madagaskar. Het park heeft een geweldige ligging midden tussen twee verschillende soorten bos. Het droogste deel van het bos is erg kwetsbaar voor natuurbranden, die door de klimaatverandering steeds vaker voorkomen, en het minder droge deel is erg in trek bij de lokale bevolking voor zowel landbouw als veeteelt. Veel van het bos is daarom in de loop der tijd verdwenen. Met de oprichting van het nationale park in 1997 werd het resterende deel van dit belangrijke ‘overgangsbos’ behouden.
De flora in het nationale park is vrij uniek. Het is bijvoorbeeld een van de enige plekken in Madagaskar waar je de kleine wezelmaki kunt vinden. De wezelmaki is een nachtdier, maar je kunt het geluk hebben hem te zien slapen in een hol in een boom.
De belangrijkste bezienswaardigheid in Zombitse zijn de sifaka’s. De sifaka is verwant aan de indri, en sifaka’s zingen dus ook als ze communiceren. De sifaka gaat echter nog een stapje verder, want die wordt ook wel de dansende maki genoemd. De bijnaam is te danken aan zijn nogal grappige manier van bewegen op de grond. Sifaka’s zijn zo gewend om van tak naar tak te springen, dat als ze af en toe van het ene stuk bos naar het andere moeten, waar geen bomen tussen staan, ze rechtop op hun achterpoten springen met hun armen opzij. Het ziet er erg grappig uit en het lijkt eigenlijk een beetje alsof ze dansen. De sifaka brengt echter de meeste tijd door in de bomen.
Voordat je Zombitse bereikt, rijd je door een opmerkelijke plaats. Het gebied rond de stad Ilakaka is zeer rijk aan edelstenen en er zijn veel kleine dorpjes waar je bijvoorbeeld saffieren kunt kopen. Het is duidelijk dat de dorpen heel snel zijn ontstaan nadat hier in de jaren 1990 de eerste edelstenen werden gevonden, en sommige huizen zien er daarom vrij eenvoudig uit. Mensen lopen door de straten met een goudzoekerspan en een houweel in de hoop het steentje te vinden dat hun toekomst veilig zal stellen. Het doet denken aan de Verenigde Staten tijdens de goudkoorts in de 19e eeuw.
Vanuit Zombitse gaat de reis verder naar de kust. Het landschap verandert opnieuw – dit keer in halfwoestijn.
Hier aan de kust domineert de Vezo-stam. Ze zijn – net als het Bara-volk – semi-nomadisch, maar terwijl het Bara-volk veetelers zijn, zijn de Vezo’s vissers.
Hier en daar zie je kleine nederzettingen, die voornamelijk uit grashutten bestaan, en als je goed kijkt, zul je ontdekken dat sommige van de houten huizen opgevouwen kunnen worden, zodat ze gemakkelijk verplaatsbaar zijn als dat nodig is.
Veel van de vrouwen hebben een geverfd gezicht. Ze verven hun gezicht als versiering en als bescherming tegen de felle zon. Er wordt ook gezegd dat de verf (die eigenlijk een soort pasta is die bestaat uit verpulverde schors vermengd met water) zorgt voor een mooie, zachte huid. We weten niet of dat waar is.
Bij aankomst in Toliara check je in bij je hotel en lunch je. De middag is vrij te besteden om te ontspannen en misschien te luieren bij het zwembad.
Na vele dagen op de weg is het tijd om van vervoermiddel te veranderen. Vanuit Toliara neem je een speedboot naar het dorp Anakao, ten zuiden van Toliara. De boottocht duurt ongeveer een uur en onderweg kun je het geluk hebben om vergezeld te worden door dolfijnen.
In Anakao check je in bij je lodge, waar je drie nachten verblijft, en de lunch staat al snel voor je klaar.
In de middag is er een excursie naar het kleine onbewoonde koraaleiland Nosy Ve, dat op een korte boottocht van Anakao ligt. Hier kun je snorkelen, rond het eiland wandelen of de tropische vogels observeren die op het eiland leven. Het is een heerlijke, ontspannen middag op een echt tropisch eiland.
Terug in Anakao staat het diner klaar in de lodge.
De afgelopen weken waren vol met belevenissen, en en ze hebben nu een paar welverdiende vrije dagen. Geniet van het prachtige strand bij de lodge en verwerk de indrukken van de afgelopen weken.
Als je meer ontspanning nodig hebt, kun je je verblijf in Anakao verlengen (overleg met je reisspecialist).
Je vertrekt vanuit Anakao richting Toliara – opnieuw per boot.
Dan wacht je een bezoek aan het privéreservaat Reniala.
Ook dit reservaat is opgericht door een groep plaatselijke bewoners om de oorspronkelijke natuur van het gebied te behouden. De inkomsten van de rondleidingen gaan naar de lokale gemeenschap, terwijl er ook banen voor gidsen worden gecreëerd. De gidsen slaan een brug naar de lokale bevolking en dragen bij aan het verspreiden van kennis over de noodzaak om de natuur en wilde dieren te behouden.
In het reservaat vind je prachtige, oude baobabbomen die zij aan zij staan met doornige bomen en struiken (waaronder octopusbomen), die allemaal endemisch zijn in dit gebied. Een lokale gids leidt je rond en vertelt over het ecosysteem in het reservaat. Er is ook een bezoek aan een schildpaddencentrum, waar schildpadden worden gered die in gevangenschap hebben geleefd en (indien mogelijk) weer uitgezet worden in de natuur als ze zijn hersteld.
Na het bezoek lunch je voordat je naar de luchthaven vertrekt, vanwaar je terugvliegt naar de hoofdstad Antananarivo. Hier word je naar je hotel gereden voor een laatste nacht in Madagaskar.
Zoals je misschien nog weet, zijn de centrale hoogvlakte van Madagaskar en de hoofdstad Antananarivo de thuisbasis van de Merina-stam.
Het was ook een lokale Merinakoning, koning Andrianjaka, die de stad in het begin van de 17e eeuw stichtte en begon met de opbouw van zijn koninkrijk. Het hoofdkwartier van het regeringsgebouw lag natuurlijk op de hoogste heuvel van de stad. Vanaf hier was het uitzicht op het omringende landschap onovertroffen.
In 1787 slaagde de Merinakoning, Andrianampoinimerina, er door strategische allianties en slimme politieke zetten in om het land onder zich te verenigen en de eerste koning van heel Madagaskar te worden.
Maar pas onder het bewind van koningin Ranavalona I, die regeerde van 1828-1861, werd het kasteel serieus uitgebreid tot wat het nu is. Ze werd ook wel de krankzinnige koningin genoemd, en je kunt je erop verheugen vandaag meer over haar te horen! Je ontmoet ook de laatste koningin van het land, koningin Ranavalona III, die werd verbannen toen de Fransen Madagaskar binnenvielen en koloniseerden aan het eind van de 19e eeuw.
De rondleiding met gids is erg interessant en geeft een goed inzicht in de geschiedenis van Madagaskar.
Afhankelijk van wanneer je vlucht vertrekt, zorgen we ervoor dat je kunt douchen in een hotel in de buurt van de luchthaven en eventueel kunt dineren voor vertrek. Het is ook mogelijk om hier gebruik te maken van het zwembad en misschien zelfs jezelf te trakteren op een massage.
Je landt op de luchthaven van je keuze na een avontuurlijke reis.
|
Jude heeft over de hele wereld gereisd en helpt je graag bij het vinden van je droomreis.
Wij weten dat jouw tijd kostbaar is. Daarom streven wij ernaar om jou de best mogelijke persoonlijke service te geven. Het is belangrijk voor ons dat je je prettig en veilig voelt gedurende de volledige reis. Wij zitten klaar om je te helpen vanaf het moment dat je boekt, tot het moment dat je thuiskomt.
We bieden een breed scala aan bestemmingen, elk met zijn eigen unieke verhaal, gevormd door de lokale culturen, fascinerende wilde dieren en natuurlijke schoonheid.
Onze reizen zijn ontworpen op basis van uitgebreid onderzoek en ervaringen uit de eerste hand van onze reisspecialisten en experts. Elke tour is opgezet om het beste te laten zien wat elk land te bieden heeft.
Wees gerust: je reis is in veilige handen. Wees gerust: je reis is in veilige handen. Wij zijn lid van de ANVR en het Calamiteitenfonds. Daarnaast zijn wij lid van de Deense ‘Rejsegarantifonden’: dit is de Deense equivalent van de Nederlandse ‘SGR’. Dit betekent dat u als reiziger bij TourCompass.nl onder de geldende Nederlandse garantieregeling valt.