Wilt u er helemaal voor gaan in China? Op deze reis ziet u 8 unieke UNESCO-sites, poëtische landschap, onhandige panda’s en metropolen van wereldklasse. Wij zullen u het beste van China laten zien!
Wilt u er helemaal voor gaan in China? Op deze reis ziet u 8 unieke UNESCO-sites, poëtische landschap, onhandige panda’s en metropolen van wereldklasse. Wij zullen u het beste van China laten zien!
Uitgebreid excursiepakket:
Deze reis neemt u mee naar het beste van China. Je bezoekt maar liefst 8 UNESCO-sites en u kunt nog meer beleven op onze boeiende extra excursies die u kunt bijboeken.
U begint in de keizerlijke hoofdstad Beijing, waar u het gigantische Plein van de Hemelse Vrede bezoekt. Achter de dikke, rode muren in het noorden ligt het machtige keizerlijk paleis van De Verboden Stad. Ten noorden hiervan ligt de kunstmatige Kolenheuvel, waar u bij helder weer een prachtig uitzicht heeft over het paleis en de bruisende hoofdstad.
U verlaat Beijing en gaat richting Luoyang, de oude hoofdstad. Hier bezoekt u de beroemde Shaolin-tempel, die tegenwoordig bekend is vanwege de Chinese vechtsporten. De volgende dag gaan u naar de indrukwekkende Grotten van Longmen, hier vindt u een paar van meest indrukwekkende voorbeelden van boeddhistische grottenkunst in China.
Vervolgens gaat u door naar een andere oude hoofdstad van China. Xi’an is de stad waar de Zijderoute eindigde en is daardoor een smeltkroes van culturen en godsdiensten. U krijgt een rondleiding door de moslimwijk met zijn kenmerkende moskee, de verleidelijk geurende straatkeukens en de levendige bazaar. Een bezoek aan Xi’an is niet compleet zonder een bezoek aan het wereldberoemde, uiterst indrukwekkende Terracottaleger, dat u omver zal blazen.
In Chengdu ziet u de prachtige en onhandige panda’s in de Chengdu Giant Panda Base, een succesvol fok- en onderzoekscentrum. Dit centrum werkt er hard aan om de aantallen van dit bedreigde dier omhoog te brengen en ze een goed leven te geven in een zo natuurlijk mogelijke omgeving. Het centrum begon met drie kleine verzwakte pandaberen, maar inmiddels leven er 176 gezonde panda’s.
Hoe zuidelijker en westelijker u komt, hoe frisser de lucht wordt. Dit is vooral merkbaar in Yangshuo, waar u onder de indruk zult zijn van het betoverende en poëtische landschap. Hier staan hoge, grillige kalksteenbergen die worden weerspiegeld in de kalm stromende rivieren, de Li en de Yalong. Het landschap is zo uniek dat het vereeuwigd is op het bankbiljet van 20 yuan.
De reis eindigt in Shanghai, de grootste en meest intense stad van China. U kunt zich er alvast op verheugen!
Vandaag vliegt u naar China met tussenlanding(en) onderweg.
Na aankomst in de internationale luchthaven van Beijing gaat u door de immigratie en haalt daarna uw bagage op. In de aankomsthal wacht uw gids met een bordje met uw naam erop. Tijdens de rit naar het hotel zal de gids het reisprogramma met u doornemen en eventuele vragen beantwoorden. De gids zal u ook vertellen over China en waar u respect voor moet tonen en waar u op moet letten. Na aankomst in het hotel, dat zich in het centrale deel van Beijing bevindt, wacht u een korte wandeling om vertrouwd te raken met de omgeving van het hotel.
Voor het diner raden we u aan een van de smakelijke specialiteiten van Beijing te proberen, zoals bijv. de krokante Pekingeend, een oud traditioneel gerecht. De eend wordt meerdere dagen te drogen gehangen, waardoor deze extra krokant wordt. Deze krokante eend wordt meestal aan tafel gesneden en wordt geserveerd met kleine pannenkoeken, lente-ui en een heerlijke hoisinsaus.
Na het ontbijt wordt u bij het hotel opgehaald door de gids.
Zorg ervoor dat u goede, comfortabele schoenen aan heeft, want u gaat veel lopen op deze interessante stadsrondleiding, die u meeneemt naar de belangrijkste bezienswaardigheden van Beijing.
U loopt van het hotel naar de 840 meter lange winkelstraat Dashilan, die ten zuiden ligt van het Plein van de Hemelse Vrede. Dashilan werd meer dan 600 jaar geleden gesticht tijdens de Ming-dynastie, maar kwam pas echt tot bloei tijdens de Qing-dynastie. Kort voor de Olympische Spelen van 2008 werd de straat grondig opgeknapt, waarbij men besloot om vast te houden aan de traditionele stijl van de Ming- en Qing-dynastieën. Aan de noordkant van de straat staat een van de symbolen van Dashilan, de roodgele tram uit vroeger tijden. U gaat vanaf hier verder naar het beroemdste plein van Beijing, het Plein van de Hemelse Vrede.
Tijdens de Ming- en Qing-dynastieën stonden de keizerlijke kantoren op dit plein, maar deze werden vernietigd tijdens de bokseropstand en het hele gebied werd ontruimd, waarna het Plein van de Hemelse Vrede werd ingericht, ook wel Tiananmenplein genoemd. Het plein is vernoemd naar de Poort van de Hemelse Vrede (Tiananmen), die het plein scheidt van De Verboden Stad, aan de noordkant.
Het plein heeft een oppervlakte van 440.000 m2 en men zegt dat er plaats is voor 1 miljoen mensen. Met die enorme omvang is het plein niet alleen het grootste plein van China, maar ook van de wereld.
Het Plein van de Hemelse Vrede is omringd door een groot aantal historische en belangrijke gebouwen en monumenten. Aan de noordkant ligt De Verboden Stad, aan de zuidkant ligt het mausoleum van Mao, aan de oostkant het Museum van de Chinese geschiedenis en de Chinese Revolutie, en aan de westkant de Grote Volkszaal, waar het Chinese parlement zijn jaarlijkse bijeenkomsten houdt.
Midden op het plein staat het 38 meter hoge Monument voor de Volkshelden.
Veel mensen kennen het plein ook van de vreedzame studentendemonstratie in 1987, die hard werd neergeslagen door het Chinese regime.
U heeft tijd om zelf rond te lopen, en daarna wacht De Verboden Stad, achter de dikke, rode muren. Het machtige keizerlijke paleis is gebouwd door keizer Zhu Di in de 15e eeuw, nadat hij de hoofdstad van Nanjing naar Beijing had verplaatst.
In Nanjing had keizer Zhu Di de toenmalige keizer op de vlucht gejaagd, zodat hij zelf de troon kon bestijgen. In Nanjing had keizer Zhu Di weinig aanhangers en daarom koos hij ervoor om de hoofdstad naar het noorden te verplaatsen, naar een gebied dat hij ‘Beijing’ doopte, of te wel ‘noordelijke hoofdstad’. Hier zou Zhu Di niet alleen een nieuwe hoofdstad stichten, maar hij liet hier ook een buitenissig keizerlijk paleis bouwen, dat moest tonen dat China zichzelf beschouwde als het machtscentrum van de wereld. De bouw van het paleis begon in 1406 en in 1420 was het klaar. Omringd door 10 meter hoge dikke muren en een slotgracht, kon Zhu Di in veiligheid leven en almachtig heersen.
Het complex bestaat uit 999 gebouwen met in totaal 9999,5 kamers, verdeeld over maar liefst 720.000 m2. Men zegt dat het paleis 9999,5 kamers kreeg omdat de hemel 10.000 kamers heeft en de keizer, die de titel ‘Zoon van de Hemel’ heeft, de Hemel niet mag overtreffen.
Alleen de keizerlijke familie, ambtenaren, andere edelen, bedienden en bewakers hadden toegang en daarom werd het paleis ‘De Verboden Stad’ genoemd. Het paleis was uiteindelijk de thuisbasis van 24 keizers totdat de laatste keizer, Puyi, werd verdreven in 1924. Al het jaar daarop werd De Verboden Stad een museum. De Verboden Stad werd in 1987 opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst en tegenwoordig is het de belangrijkste attractie van Beijing.
Iets ten noorden hiervan ligt de Kolenheuvel, een kunstmatige heuvel, die is ontstaan toen de kanalen en de gracht om De Verboden Stad werden gegraven. Op de top staat een paviljoen dat door ambtenaren werd gebruikt als verzamelpunt en vrijplaats. De Kolenheuvel is bijna 46 meter hoog en het hoogste punt van Beijing. U kunt naar de top via stenen treden in de schaduw van de bomen. Als het helder weer is, wordt u beloond met een prachtig uitzicht op het keizerlijk paleis en de bruisende hoofdstad.
Hierna brengt de gids u met de metro terug naar het hotel.
U heeft de dag ter vrije besteding om zelf de Beijing te verkennen.
Houdt u van winkelen, dan u naar de populaire winkelstraat Xidan Street gaan, vlak bij het Plein van de Hemelse Vrede. Hier vindt u mooie kleding- en sportwinkels en ook dure modehuizen.
U kunt ook andere belangrijke historische bezienswaardigheden van Beijing gaan bekijken. De geschiedenis van China is namelijk sterk verbonden met Beijing, en nergens anders in China vindt u zoveel culturele schatten als hier in de hoofdstad, die overigens ca. 22 miljoen inwoners telt.
Na het ontbijt wordt u opgehaald door de gids en een chauffeur, en naar De Chinese Muur gebracht, ten noordoosten van Beijing. Het gebied dat u gaat bezoeken heet Mutianyu en staat bekend als een niet zo toeristisch gebied.
U wordt samen met de gids afgezet op de parkeerplaats onder de Muur en vanaf hier loopt u via een steile weg naar de kabelbaan, die u naar de muur zelf brengt. Boven op de muur heeft u een fantastisch en adembenemend uitzicht, en u kunt duidelijk zien hoe de muur prachtig de rondingen van de bergen volgt tot aan de hoogste toppen.
U heeft tijd om zelf rond te kijken en er is ook tijd om uw meegebrachte lunch te eten, die u op de weg naar de muur kunt kopen.
De Chinese Muur is een indrukwekkend vestingwerk dat van de Gobiwoestijn in het noordwesten van China doorloopt tot de Gele Zee ten oosten van Beijing. De muur bestaat overigens niet uit één lange muur, maar uit meerdere muren. De eerste muur is al in de 7e eeuw v. Chr. gebouwd als verdedigingswerk. In 221 breidde keizer Qin Shi Huang de muren uit en voegde hij ze aaneen ter verdediging tegen de nomaden in het noorden, die grote belangstelling hadden voor de velden en de akkers in het zuiden. Daarmee vormden ze de basis voor De Chinese Muur, die sindsdien diverse keren is uitgebreid en versterkt – de laatste keer in de 16e eeuw tijdens de Ming-dynastie.
Tot op de dag van vandaag is er onduidelijkheid over de exacte lengte van de muur. De muur bestaat namelijk uit zowel oudere als nieuwere gedeelten en ook ruïnes, waardoor de muur moeilijk te meten is. In het Chinees wordt de muur ‘Wànli chángchéng’ genoemd, dit betekent ‘De 10.000 li lange muur’. De li is de oude meeteenheid in China en 10.000 li komt overeen met ongeveer 5.000 km. Archeologisch onderzoek toont echter aan dat de muur ongeveer 6.000 km lang is.
U zult zien dat de muur heel verschillend is in zowel hoogte als breedte. Op de meeste plaatsen is de muur tussen de 3 en 6 meter breed en 7-8 meter hoog. Houd er rekening mee dat delen van de muur erg steil zijn en op sommige plaatsen zijn de traptreden nogal hoog. Dit geldt met name bij de wachttorens, die overigens niet alleen werden gebruikt als uitkijkposten, maar ook om te waarschuwen voor gevaar, met behulp van rooksignalen.
Na een paar uur op de muur neemt u de kabelbaan naar beneden en wordt u teruggebracht naar het hotel in Beijing.
Terug in Beijing raden we u aan om wat snacks en drinken te kopen voor de treinreis van morgen.
Vroeg in de ochtend wordt u opgehaald bij het hotel en naar het treinstation in Beijing gebracht, waar u de hogesnelheidstrein naar Luoyang neemt. Aangezien de trein vroeg vertrekt, haalt u het niet om te ontbijten in het hotel. In plaats daarvan krijgt u een lunchpakket voor in de trein. Na ca. 4 uur komt u aan in Luoyang.
Bij aankomst in Luoyag wordt u opgehaald door een gids en een chauffeur, en wordt u naar de Shaolin-tempel gebracht, die ca. 60 km ten oosten van Luoyang ligt, bij het Songshan-gebergte. De Shaolin-tempel werd in 495 gesticht door de Indiase monnik Batuo. De Indiase monnik Damo verhuisde 32 jaar later naar de tempel om onderwijs te geven over het zenboeddhisme en de Shaolin- tempel wordt daarom beschouwd als de geboorteplaats van het Chinese zenboeddhisme. De tempel is later wereldberoemd geworden vanwege de Chinese vechtsport, dat volgens oude verhalen ontstond als tegenwicht voor de stilzittende meditatie voor de monniken. Tegenwoordig is het klooster omgeven door vechtsport-scholen. Chinezen en buitenlanders komen in grote getale naar deze scholen om les te krijgen in kungfu, qigong, hongquan en tai chi quan.
U bezoekt ook het beroemde nabijgelegen Pagodebos, bekend om zijn 240 mini-pagodes ter nagedachtenis aan overleden monniken. De Shaolin-tempel en het Pagodebos werden in 2010 opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst.
Vervolgens gaat u naar Luoyang, een stad die honderden jaren de hoofdstad was; niet achtereen maar in verschillende periodes. De eerste keer was in 771 voor Chr., en de laatste keer was in 937, waarna Kaifeng de hoofdstad werd. Helaas voor Luoyang was dit het einde van de hoogtijdagen en tot ver in de 20e eeuw was Luoyang maar een klein gehucht met niet meer dan 20.000 inwoners. Sinds de jaren 1950 is de stad snel gegroeid en het aantal inwoners is tegenwoordig 1,5 miljoen.
Het is moeilijk te zien dat Luoyang honderden jaren de hoofdstad van China was. Alleen in het oude, historische gebied ten oosten van de Lijing-poort is iets van de sfeer van het oude China bewaard gebleven, met markten, kronkelende straatjes en oude Siheyuan-huizen.
De grote attractie zijn de Longmen-grotten, die u morgen bezoekt, en het pioenrozen-festival (15-25 april), het grote jaarlijkse evenement met parades, muziek, entertainment en een stad die versierd is met honderdduizenden pioenrozen in felle kleuren.
Na het ontbijt checkt u uit bij het hotel. Een gids en een chauffeur staan klaar om u naar de prachtige grotten van Longmen te brengen. De grotten zijn de mooiste en meest indrukwekkende voorbeelden van boeddhistische grottenkunst in China en ze zijn prachtig gelegen bij de Yi rivier.
Het was de noordelijke Wei-dynastie die begon met de grottenkunst, die werd voortgezet tot het jaar 900, toen de Tang-dynastie aan de macht was. Gedurende deze lange periode werden wel 100.000 Boeddhabeelden, bodhisattva’s, lotusbloemen en andere beelden uitgehouwen in de ongeveer 2.345 grotten langs de rivier. Niet voor niets staan deze tegenwoordig op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Meer dan 1.000 jaar heeft de tjid ingewerkt op de beelden, maar vele ervan zijn goed bewaard gebleven.
U bezoekt de belangrijkste grotten, waaronder de grot van de Voorouders, die werd uitgehouwen tussen 672-675 tijdens de Tang-dynastie. De grot van de Voorouders is de grootste en meest indrukwekkende van allemaal. Hier vindt u de 17 meter hoge Boeddha, die oorlellen heeft van 2 meter lang. Meestal zijn Boeddha’s masculien, maar het gezicht van deze Vairocana Boeddha (Losana) is erg feminien, en men zegt dat het keizerin Wu Zetian van de Tang-dynastie is. Het Boeddhabeeld is vergezeld door de twee discipelen, Ananda en Mahakasyapa en twee bodhisattva’s.
In de middag wordt u naar het treinstation in Luoyang gebracht, waar u de hogesnelheidstrein naar Xi’an neemt. De treinreis duur iets minder dan 2 uur. Bij aankomst in Xi’an wordt u opgehaald door een gids en een chauffeur, die u naar het hotel in het centrale deel van de stad brengen.
Xi’an is een gezellige en charmante stad met ca. 8 miljoen inwoners. De stad heeft een prachtig verleden als hoofdstad van 13 verschillende dynastieën, in de periode van ca. 1000 v.Chr. tot 906. Vooral tijdens de Tang-dynastie kwam de stad tot bloei en men gaat ervan uit dat het in die tijd de grootste stad ter wereld was, met ongeveer 1 miljoen inwoners. Xi’an is ook de stad waar de beroemde Zijderoute eindigde, en de stad was daardoor een smeltkroes van culturen en godsdiensten, en dat is nog steeds voelbaar.
Na het uitchecken in het hotel gaat u met een gids een stadswandeling maken. De rondleiding begint bij het hotel en u komt langs de iconische Klokkentoren, die prachtig verlicht is als de duisternis valt. Vlak bij de Klokkentoren ligt een van de meest boeiende en oudste wijken van de stad, namelijk de populaire moslimwijk waar de islamitische Hui wonen; in Xi’an zijn dat er meer dan 30.000.
Al meer dan duizend jaar trouwen Arabieren en Han-Chinezen met elkaar en kregen kinderen samen, en daarom zijn er niet veel Arabische gelaatstrekken meer te herkennen. Een minderheid van de moslims hier in Xi’an kan Arabisch lezen, en niet veel mensen spreken de taal.
Het eerste bezoek van de wandeling is de Grote Moskee, de oudste en grootste moskee van China. Deze werd gebouwd in 742 tijdens de Tang-dynastie, toen er veel Arabische handelsreizigers in de stad waren. De moskee is later diverse keren gerestaureerd en verbouwd. Het is een moskee, maar de bouwstijl is erg Chinees met zadeldaken, tuinen en paviljoens, maar weer met Arabische inscripties.
Vanaf hier gaat u verder naar de levendige bazaar, waar kraampjes zijn met souvenirs, kunstnijverheid, stoffen en tassen. Hier is heel gewoon om af te dingen als u iets tegenkomt dat u graag wilt hebben.
De wandeling eindigt in de drukke en kleurrijke straten, met allemaal straatkeukens naast elkaar. Hier ziet u vrouwen die hoofddoeken dragen en mannen met een ‘kufi’, een islamitisch hoofddeksel. De straat vult zich met de verleidelijke geuren van de talloze eetstalletjes met gegrild lamsvlees, inktvis op spiesjes, pittige soepen, walnoten zo groot als kippeneieren, vers fruit en gedroogde pepers en andere kruiden.
De gids zal aanwijzen wat goede plekken zijn om te eten. Wij raden u aan om de beroemde dumplings te proberen, een specialiteit van Xi’an. Dumplings zijn kleine, gekookte deegpakketjes met vlees of groenten.
Hierna kunt u kiezen: nog zelf wat rondlopen door dit gebied of met de gids terug naar het hotel lopen.
Een bezoek aan Xi’an is niet compleet zonder het beroemde Terracottaleger, op een uur rijden van de stad.
In 1974 vonden plaatselijke boeren, die aan het werk waren op het land, fragmenten van een beeld dat net zo groot was als een mens. Archeologen zetten de opgravingen voort, en dit resulteerde in de grootste vondst ter wereld van ondergrondse beelden. Bij de opgravingen werden meer dan 7.000 terracotta krijgers, paarden en strijdwagens gevonden. De krijgers zijn tussen de 175 en 190 cm lang en geen twee krijgers zijn hetzelfde. Ze hebben allemaal verschillende kleding, verschillende kapsels en verschillende gelaatstrekken. De krijgers stonden opgesteld bij het graf van keizer Qin Shi Huang. Men denkt dat de krijgers zijn gemaakt om hun heerser te beschermen in het hiernamaals.
Archeologen en studenten archeologie werken hier nog dagelijks en er zijn drie grote hallen over deze indrukwekkende vondsten heen gebouwd. De beelden zijn gerestaureerd en teruggeplaatst op de plek waar ze zijn gevonden. Er is ook een museum geopend voor de prachtige gouden, zilveren en bronzen schatten die tevoorschijn zijn gekomen.
Dit hele gebied is zeer indrukwekkend en in 1987 werd het Terracottaleger opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst.
Hierna wordt u teruggebracht naar Xi’an, waar u de Pagode van de Grote Wilde Gans bezoekt, die ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat en een heilige plaats is voor boeddhisten. De pagode werd in 652 gebouwd als bewaarplaats voor waardevolle boeddhistische geschriften die de monnik Xuanzang mee naar huis nam van een reis naar India. Het was van hieruit dat het boeddhisme zich verspreidde naar de rest van China, en het is daarom voor veel Chinese boeddhisten een bedevaartsoord. De pagode maakt deel uit van het Dacién tempelcomplex, dat tijdens de Tang-dynastie werd bewoond door 300 monniken. Tegenwoordig wonen hier ca. 20 praktiserende monniken. De gids zal u vertellen hoe de pagode aan zijn bijzondere naam komt.
Vervolgens wordt u teruggebracht naar het hotel. De rest van de dag is ter vrije besteding.
Na het ontbijt wordt u opgehaald en naar het treinstation in gebracht, waar u de hogesnelheidstrein naar Chengdu neemt. Chengdu is de hoofdstad van de provincie Sichuan in het zuidwesten van China. De provincie Sichuan ligt aan de voet van het Tibetaans Hoogland, en het westen van de provincie heeft veel etnisch Tibetaanse dorpen, tradities en gewoonten.
U arriveert na ongeveer 3,5 uur en een gids en een chauffeur brengen u naar het hotel. Na het inchecken gaat u mee op een stadsrondleiding, waarbij u o.a. een plaatselijke markt bezoekt, de Wenshu-tempel en Kuan Zhai Alley.
Een van de meest geweldige dingen van Chengdu is de succesvolle landbouw in dit gebied. De stad is zelfvoorzienend wat betreft voedsel en voor de mensen hier is het heel belangrijk dat hun voedsel vers is en lokaal wordt geproduceerd; zowel fruit, groenten als vlees. U bezoekt een plaatselijke markt met groenten en fruit in alle kleuren van de regenboog, met allerlei kruiden en vlees en vis.
Daarna gaat u verder naar de Wenshu-tempel. De tempel heeft een boeiende geschiedenis die meer dan 1.000 jaar teruggaat, en heeft bijgedragen aan de verspreiding van het boeddhisme in Chengdu. Wenshu, vroeger Xinxiang genoemd, werd vernietigd in het oorlogsvuur aan het einde van de Ming-dynastie, en de plaats lag in puin, totdat een boeddhistische monnik, tijdens de Qing-dynastie in 1681, een kleine hut bouwde tussen twee bomen, waar hij kon leven en zijn religieuze rituelen kon uitvoeren. De monnik heette Cidu en hij woonde meerdere jaren in de hut en leefde een ascetisch leven tot aan zijn dood. Het verhaal gaat dat toen de monnik Cidu stierf, er bij zijn crematie rook opsteeg in de vorm van Wenshu, de Chinese naam voor de bodhisattva van de wijsheid. Mensen beschouwden Cidu daarom als de reïncarnatie van Wenshu. De wederopbouw en restauratie van de tempel begon in 1697 en werd voltooid in 1706, en de tempel kreeg toen zijn huidige naam. De Wenshu-tempel is tegenwoordig een van de mooiste en best bewaarde boeddhistische tempels in China en het is de thuisbasis van 80 monniken.
De rondleiding eindigt met een wandeling in de gezellige wijk Kuan Zhai Alley, een van de best bewaarde historische gebieden in Chengdu. Het gebied bestaat uit drie straten die parallel lopen en gescheiden worden door vierkante binnenplaatsen: Kuan Alley, Zhai Alley en Jing Alley. Deze wijk geeft u een goed inkijkje in de volkscultuur en het oude Chengdu. U ziet hier o.a. muurschilderingen van het Chengdu van vroeger, en elegante, traditionele huizen met prachtige lantaarns en versierde deuren uit de Qing-dynastie. Sommige huizen zijn origineel, andere zijn opgeknapt of nieuw. In de straten vindt u gezellige theehuizen en eetgelegenheden, en winkels met prachtige kunstnijverheid en sieraden.
Hierna wordt u terug begeleid naar het hotel. De avond kunt u zelf invullen.
Chengdu staat vooral bekend om zijn smakelijke keuken en u mag een traditionele Sichuan-maaltijd niet missen – bijv. een hot pot, die vergelijkbaar is met fondue. Hot pot is een favoriet gerecht in deze provincie en bestaat uit vlees en groente die in een milde of zeer pittig gekruide bouillon worden gegaard. Het vlees en de groenten worden rauw op tafel gezet, waarna u ze zelf laat garen in de bouillon. Vroeger werd het gerecht voornamelijk in de winter gegeten om warm te worden, maar tegenwoordig serveert men het het hele jaar door.
Wist u dat er nog maar 1.864 panda’s in het wild leven? De panda leeft op een hoogte van 1.500-3.500 meter in het Chinese nevelwoud van de provincies Sichuan, Shaanxi en Gansu. Van de Chinese panda’s leeft 70% in de provincie Sichuan.
Helaas is het Chinese nevelwoud aan het verdwijnen, omdat er veel wordt gekapt voor bouwmateriaal en om plaats te maken voor landbouw, huizen en wegen. In de afgelopen 20-30 jaar is ongeveer de helft van het leefgebied van de panda verloren gegaan. De panda’s zijn daardoor verspreid geraakt in kleinere groepen. De kans om een partner te vinden is kleiner geworden, en er is een hoog risico op inteelt. Daar komt bij dat de bamboe op bepaalde momenten gaat bloeien, waarna de planten doodgaan. Dit gebeurt over grote gebieden en het kan wel 20 jaar duren voordat de bamboe weer voedsel kan leveren aan de panda. Aangezien de panda zich niet meer naar andere gebieden kan begeven, heeft dit rampzalige gevolgen. De panda is dan ook een bedreigde diersoort.
Zoals u misschien al geraden heeft, wacht er vandaag een van de hoogtepunten van de reis – de prachtige panda’s van de Chengdu Giant Panda Base. Het centrum werd opgericht in 1987 en is een van de belangrijkste fok- en onderzoekscentra ter wereld. De Giant Panda Base heeft een oppervlakte van 106 hectare en men heeft hier een groot aantal planten, struiken en bamboe geplant om de natuurlijke omgeving van panda na te bootsen. Het project van de Giant Panda Base is een groot succes. Het centrum begon met 6 zieke en hongerige pandawelpen en tegenwoordig leven hier ongeveer 176 gezonde panda’s.
De panda is wel 15 uur per dag bezig met eten. Er zit weinig voeding in bamboe, dus een volwassen panda moet dagelijks tussen de 15 en 20 kilo eten om te overleven. Ook daarom zult u merken dat vooral de volwassen panda’s luier zijn dan de andere en gewoon slapen of eten, terwijl de jongere panda’s meer tijd hebben om te spelen en elkaar te plagen.
Tijdens uw bezoek hoort u meer over de bedreigde pandabeer, de onderzoeksprojecten en het fokprogramma van het centrum. U ziet ook de prachtige rode panda, die net zo groot is als een wasbeer en veel schuwer dan de zwart-witte panda’s.
Vervolgens wordt u teruggebracht naar Chengdu. De rest van de dag is ter vrije besteding.
De dag is ter vrije besteding zodat u zelf Chengdu kunt verkennen.
Chengdu is een charmante en levendige stad met gezellige theehuizen. Nergens in China zijn zoveel theehuizen in tempels en parken als in Chengdu, en mensen zitten hier gezellig te praten met een kopje dampende thee.
Er is geen betere manier om dichter bij de Chinezen te komen dan in een van de gezellige theehuizen van Chengdu, bijv. in het Volkspark. Het Volkspark werd in 1911 aangelegd als het eerste openbare park van Chengdu en het is tegenwoordig een van de beste openbare parken in China. Ga lekker zitten aan een tafeltje in het theehuis Heming, dat aan het meer van het park ligt, bestel een kopje thee en geniet gewoon even van de sfeer. Hier gaat het er lustig aan toe en goochelen de bezoekers aan de tafeltjes ondertussen met mahjong stenen, terwijl ze de beste thee van het huis drinken en hun kopjes steeds laten bijvullen. Sommigen laten zelfs hun oren reinigen door een professionele orenreiniger, die is uitgerust met een hoofdlamp, pincetten, tangen en borstels met ganzendons. Ja, welkom in Chengdu!
U kunt de dag afsluiten met een wandeling langs de Jin rivier, waar u huizen met de zadeldaken kunt bewonderen en ook moderne wolkenkrabbers. Hier kunt u ook een van de herkenningspunten van de stad zien: de Anshun-brug met de drie bogen, die ‘s avonds mooi verlicht is. De brug herbergt ook een van de populairste eetgelegenheden van de stad.
Na het ontbijt word je opgehaald bij je hotel en naar het treinstation gereden, waar je de hogesnelheidstrein naar Yangshuo neemt. Het is een ongelooflijk mooie reis die je meeneemt door landschappen met groene bergen, watervallen en kleine dorpjes – dingen die je niet ziet als je met het vliegtuig gaat. Je legt de ongeveer 1.200 km af in zeven uur. Bij aankomst in het schilderachtige Yangshuo wachten een gids en chauffeur om je te begroeten. Samen rijden jullie naar je hotel, dat op ongeveer 30 minuten rijden ligt.
Yangshuo is een klein juweeltje omgeven door een schilderachtig en betoverend landschap. Je kunt je alleen maar in superlatieven uitdrukken over het prachtige Yangshuo en de mooie Li rivier, die door de stad stroomt. Hier ziet u mosgroene kalksteenbergen, waterbuffels die baden in modder en boeren die ijverig aan het werk zijn op hun land. En dan is er nog de rust en de frisse lucht. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom dit gebied al eeuwenlang schilders en dichters heeft geïnspireerd. De Chinezen zelf stellen het landschap van Yangshuo zo op prijs dat men de Li rivier, de rijstvelden en de kalksteenbergen heeft laten afbeelden op het bankbiljet van 20 yuan.
Het stadscentrum is levendiger. Hier wisselen bars en restaurants elkaar af, en vooral West Street is een populair verzamelpunt. West Street is de oudste straat van Yangshuo met een geschiedenis die meer dan 1.400 jaar teruggaat, wat ook wordt weerspiegeld in de oude charmante huizen. Het is ook de plek waar Oost en West elkaar ontmoeten: De straat is vol met winkels en met eetgelegenheden en cafés waar spaghetti, het lokale gerecht ‘biervis’, cappuccino en Chinese groene thee worden geserveerd.
De komende dagen is er geen vast programma en dit betekent dat u zelf bepaalt wat u doet en in welk tempo.
U heeft de dagen ter vrije besteding, zodat u kunt genieten van dit prachtige en relaxte deel van China.
Vandaag neemt u afscheid van Yangshuo. U wordt bij het hotel opgehaald en teruggebracht naar Guilin, vanwaar u naar het fantastische Shanghai vliegt.
Shanghai is met bijna 25 miljoen inwoners de grootste stad van China. De Huangpu rivier, een zijrivier van de Yangtze, verdeelt de stad in tweeën – Pudong, het moderne financiële district van Shanghai, ligt aan de oostkant van de rivier, en Puxi, het historische centrum van de stad, ligt aan de westkant.
Shanghai is een stad vol contrasten en is buitengewoon fascinerend. Hier staan traditionele huizen, tempels en Chinese tuinkunst gewoon naast moderne winkelcentra en hoge science fiction-achtige wolkenkrabbers. Bovendien is Shanghai de stad in China die het meest doet denken aan het Westen. De Europese overheersing van 1842 tot 1940 heeft een grote stempel gedrukt op de architectuur van de oude concessiegebieden langs The Bund en in De Franse Concessie.
Bij een bezoek aan Shanghai is het alsof je verschillende werelden en tijdperken aandoet, en dat is precies wat Shanghai zo boeiend maakt! In de aankomsthal van de luchthaven van Shanghai wordt u opgewacht door een chauffeur en een gids. U wordt naar het hotel gereden en na het inchecken gaat u op een rondleiding langs een paar van de populaire bezienswaardigheden van Shanghai.
Eerste stop is de beroemde winkelstraat Nanjing Road. Met zijn 5,5 km is het de langste winkelstraat ter wereld en ook nog een van de drukste, met ongeveer 1 miljoen bezoekers per dag. De straat loopt van de Jing’an-tempel in het westen naar de beroemde waterkant van Shanghai, The Bund, in het oosten, en dit is de volgende stop van de rondleiding.
U wandelt langs The Bund op de 1,5 km lange havenboulevard, die langs de Huangpu rivier loopt. Hier lijkt het alsof u in twee werelden tegelijk bent. Aan de ene kant van de rivier staan prachtige Engelse stenen gebouwen met opvallende zuilen en klokkentorens, en aan de andere kant ziet u de beroemde skyline van Shanghai, met moderne wolkenkrabbers die worden verlicht als de duisternis valt. The Bund was in de jaren 1930 de Wall Street van Shanghai. De gebouwen huisvestten zowel het voormalige Britse consulaat, de Bank of China, het hoofdkantoor van North China Daily, de Engelstalige krant uit die tijd, het oude douanekantoor, gebouwd als een kopie van de Big Ben in Londen, en Hong Kong & Shanghai Bank, die in 1923 de op een na grootste bank van de wereld was. Tegenwoordig zijn er in deze gebouwen exclusieve modewinkels, hotels, clubs en restaurants.
Het laatste bezoek van vandaag is aan de Shanghai Tower, de hoogste wolkenkrabber van China. De wolkenkrabber is maar liefst 632 meter hoog en telt 128 verdiepingen. Vanaf het observatiedek op de 121e verdieping kunt u genieten van het fantastische uitzicht over de verlichte miljoenenstad.
Dit is het einde van de rondleiding en u kunt met de gids teruggaan naar het hotel of hier blijven en zelf dit gebied verder verkennen.
Vandaag maakt u een interessante halve dagexcursie in Shanghai.
De gids wacht u op in de lobby van het hotel en gezamenlijk neemt u de metro naar de Chinese wijk bij Shanghai Old Street. Hier liggen talloze winkels, maar waar u vooral op moet letten zijn de traditionele huizen en de architectonische ontwikkeling vanaf de Ming- en Qing-dynastieën tot de 20e eeuw. U kunt hier o.a. witgeschilderde huizen zien met decoratief roodbruin houtsnijwerk, de zadeldaken en de iconische rode lantaarns. Het is een van de weinige overgebleven plekken in de stad waar u het oorspronkelijke Shanghai kunt zien. In dit gebied vindt u ook het beroemde theehuis, Chun Feng De Yi, dat werd gebouwd in de latere jaren van de Qing-dynastie. Mensen komen hier om te genieten van een kopje traditionele thee, dat precies op de juiste manier bereid is.
Vanaf de bruisende Shanghai Old Street gaat u verder naar de populaire Jiuqu-brug, ook bekend als De Brug van de Negen Bochten, die over een klein meer met karpers gaat. Hier in het meer staat Huxinting, het oudste theehuis van Shanghai, dat gebouwd is in 1855. Via de brug komt u bij het laatste bezoek van de rondleiding – de beroemde Yuyuan-tuin, de mooiste tuin van Shanghai.
De Yuyuan-tuin werd aangelegd tijdens de Ming-dynastie door de mandarijn Pan Yunduan, als een rustige plaats voor zijn ouders. Yu betekent welzijn en vrede in het Chinees, en dat is precies wat de tuin uitstraalt. Yuyuan is het mooiste voorbeeld van Chinese tuinkunst en ligt als een oase midden in de bruisende metropool, met paviljoens, kleine vijvers vol karpers, stenen bruggen en beekjes. De drukke binnenstad van Old Town wordt op afstand gehouden door de drakenmuur, die de tuin beschermd.
Hierna staat het u vrij om de omgeving zelf verder te ontdekken of u kunt met de gids mee terug naar het hotel gaan.
Er zijn geen excursies gepland dus u kunt de dag zelf invullen. Shanghai is een stad in constante verandering, dus we weten zeker dat u zich niet zult vervelen. Er is genoeg tijd om de laatste boodschappen te doen en nog meer van de stad te ontdekken. U kunt ook onze extra excursie naar de kanaalstad Zhujiajiao bijboeken, het Venetië van China.
Als u klaar bent met uw eigen verkenning van de stad, dan kunt u een paar plekken bezoeken, die u gisteren niet heeft gezien. Wij kunnen o.a. het Volkspark aanraden, in het hart van Shanghai. Het park is gebouwd op dezelfde plek als de voormalige paardenrenbaan die de Britten in 1862 aanlegden. Tegenwoordig is het een prachtige rustige en groene oase, waar u even tot rust kunt komen en kunt zien hoe de plaatselijke inwoners hun dagen en weekenden doorbrengen. U kunt mensen zien lezen, dansen en tai-chi zien beoefenen. Hier in dit park vindt u ook de huwelijksmarkt Blind Date Corner, waar hoopvolle ouders proberen de juiste echtgenoot/echtgenote te vinden voor hun zoon of dochter met advertenties die op paraplu’s zijn geplakt. Een leuke en originele ervaring!
Honderd meter ten zuiden van het Volkspark ligt het Volksplein, een populaire plek om de sfeer op te snuiven of om cultureel bezig te zijn. Hier vindt u namelijk het Shanghai Grand Theatre en het interessante Shanghai Museum, dat een van de meest boeiende kunstcollecties van China heeft. Niet ver hier vandaan ligt het Radisson Blu Hotel met de UFO-achtige Sky Dome Bar op de 47e verdieping.
Een plek die absoluut een bezoek waard is, is De Franse Concessie, de gezelligste wijk van Shanghai, met een ziel en veel charme. Hier kunt u in alle rust slenteren door het doolhof van de straten, met populaire restaurants en cafés en groene lanen met villa’s en herenhuizen in oude Franse stijl.
Vandaag is het tijd om afscheid te nemen van China. U wordt bij uw hotel opgehaald door een chauffeur en naar de luchthaven gereden, vanwaar u naar huis vliegt.
U landt in gekozen vliegveld na een fascinerende en belevenisvolle vakantie.
|
Jude heeft over de hele wereld gereisd en helpt je graag bij het vinden van je droomreis.
Wij weten dat jouw tijd kostbaar is. Daarom streven wij ernaar om jou de best mogelijke persoonlijke service te geven. Het is belangrijk voor ons dat je je prettig en veilig voelt gedurende de volledige reis. Wij zitten klaar om je te helpen vanaf het moment dat je boekt, tot het moment dat je thuiskomt.
We bieden een breed scala aan bestemmingen, elk met zijn eigen unieke verhaal, gevormd door de lokale culturen, fascinerende wilde dieren en natuurlijke schoonheid.
Onze reizen zijn ontworpen op basis van uitgebreid onderzoek en ervaringen uit de eerste hand van onze reisspecialisten en experts. Elke tour is opgezet om het beste te laten zien wat elk land te bieden heeft.
Wees gerust: je reis is in veilige handen. Wees gerust: je reis is in veilige handen. Wij zijn lid van de ANVR en het Calamiteitenfonds. Daarnaast zijn wij lid van de Deense ‘Rejsegarantifonden’: dit is de Deense equivalent van de Nederlandse ‘SGR’. Dit betekent dat u als reiziger bij TourCompass.nl onder de geldende Nederlandse garantieregeling valt.