ZEKERHEIDSGARANTIE - Lees meer
020 - 369 07 90
Vandaag geopend 09 - 15 | Openingstijden
HomeNieuws en reisartikelenZo ben je online terwijl je reist

Zo ben je online terwijl je reist

21-11-2024
Alle posts bekijken

Vrouw op zoek naar iets in New York

Voor velen van ons is de mogelijkheid om online te gaan of naar huis te bellen een comfortabel vangnet wanneer we de wereld aan het verkennen zijn. We willen verbonden kunnen blijven met onze vrienden en familie – en gelukkig zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je in contact kunt blijven met je dierbaren thuis. 

We hebben onze beste tips verzameld over hoe je verbonden kunt blijven en toegang kunt krijgen tot het internet tijdens je rondreis. 

eSIM – De flexibele oplossing

Wat is een eSIM?

Een eSIM is een ingebouwde digitale simkaart waarmee je van provider kunt veranderen zonder de fysieke simkaart in je telefoon te hoeven vervangen. Veel moderne smartphones ondersteunen eSIM, waarmee je een mobiel abonnement rechtstreeks op je telefoon kunt kopen en activeren. Het gebruik van een eSIM betekent dat je zonder wifi toegang hebt tot het internet, mits je in een gebied bent dat dekking heeft. 

Hoe gebruik je een eSIM?

De meeste eSIM-providers bieden digitale oplossingen, waarmee je de eSIM kunt activeren met vooraf betaalde datapakketten met behulp van een app of QR-code. Dit betekent dat je online kunt gaan zodra je op je bestemming aankomt. Het biedt flexibiliteit en maakt het gemakkelijk om verbinding te maken zonder een fysieke winkel te hoeven bezoeken om een SIM-kaart te kopen. 

Voordelen van een eSIM:

  • Geen fysieke simkaart nodig, waardoor het snel en eenvoudig is om data te verkrijgen. 
  • Je kunt online zijn zodra je op je bestemming landt. 
  • Mogelijkheid om snel van aanbieder of bestemming te wisselen als je tussen meerdere landen reist. 

Nadelen van een eSIM:

  • Vereist een telefoon die compatibel is met eSIM. 
  • Het kan iets duurder zijn dan lokale simkaarten, afhankelijk van je bestemming. 

Lokale SIM-kaart – De economische oplossing

Wat is een lokale simkaart?

Een lokale simkaart is een fysieke kaart die je bij aankomst in een nieuw land kunt kopen en in je telefoon kunt plaatsen, in plaats van je huidige simkaart. Hierdoor kun je het lokale netwerk gebruiken, vaak met lagere kosten dan je simkaart van thuis of een eSIM. 

Hoe te gebruiken?

Bij aankomst kun je een SIM-kaart kopen bij een lokale telecomwinkel of op de luchthaven. Zorg ervoor dat je advies krijgt over hoe je de SIM-kaart kunt activeren en controleer of deze voldoet aan je data- en belbehoeften. Vervang vervolgens gewoon je gewone simkaart door de lokale simkaart, tenzij je telefoon Dual-SIM-functionaliteit heeft of je een oude telefoon hebt die je van huis kunt meenemen. 

Voordelen van een lokale SIM-kaart:

  • Lokale simkaarten zijn algemeen verkrijgbaar in telecomwinkels. 
  • Goedkopere data en gesprekken in het betreffende land in vergelijking met roaming. 
  • Betere dekking en snelheid bij het gebruik van lokale netwerken. 

Nadelen van een lokale SIM-kaart:

  • Vereist dekking waar je je bevindt. 
  • Je eigen nummer werkt niet, dus overweeg om een app zoals WhatsApp te gebruiken om in contact te blijven met vrienden en familie. 
  • Moet lokaal worden gekocht en geactiveerd, wat op sommige plaatsen omslachtig en tijdrovend kan zijn, en bijvullen kan moeilijk zijn. 

Wifi – wanneer je snelle toegang nodig hebt

Wifi-bord op een stuk hout in Bali

Wifi kan een geweldige hulp zijn, vooral wanneer je snel berichten moet controleren. Veel openbare plaatsen zoals cafés, restaurants, luchthavens, hotels en lokale lodges (waar de dekking anders beperkt zou kunnen zijn) bieden gratis wifi die je kunt gebruiken. 

Voordelen van wifi:

  • Geweldig voor het snel verzenden van berichten of het snel openen van reisinformatie. 
  • Doorgaans de goedkoopste optie en is vaak gratis, vooral in hotels en lodges. 
  • Je kunt toegang krijgen tot het internet op plaatsen waar anders mogelijk geen gegevensdekking bestaat. 

Nadelen van wifi:

  • Je moet rekening houden met de veiligheid bij het gebruik van openbare netwerken. 

Apps om verbonden te blijven

Een goede manier om in contact te blijven is via apps zoals WhatsApp, wat ook door veel van onze partners wordt gebruikt. De meeste berichtenapps hebben alleen internet nodig en maken het gemakkelijk om te communiceren met sms-, spraak- en videogesprekken. 

Populaire apps voor reizigers:

  • WhatsApp – Wordt gebruikt door veel van onze partners. Maakt het gemakkelijk om contact te houden, bijvoorbeeld als er vragen ontstaan terwijl je op reis bent. 
  • Facebook Messenger – Ook andere populaire optie, vooral als veel van je contactpersonen Facebook gebruiken. 
  • Zoom of Skype – twee ideale apps voor videogesprekken. 

In bepaalde landen, zoals China, kunnen Facebook en andere apps geblokkeerd zijn. Daarom kan het voor vertrek een goed idee zijn om te onderzoeken welke apps je op je bestemming kunt gebruiken. 

Als je op zoek bent naar inspiratie voor andere nuttige apps tijdens je rondreis, hebben we een blogpost geschreven over 10 gratis reisapps die je tijdens je rondreis kunt gebruiken. 

Offline apps – wanneer je niet online kunt gaan

Zelfs met de beste voorzorgsmaatregelen kunnen er nog gebieden zijn waar de internetverbinding beperkt is. Daarom kunnen offline apps een geweldige hulp zijn. 

Handige offline apps:

  • Google Maps – Download de landkaarten van tevoren, zodat je altijd kunt navigeren, in bijv. New York, Sydney of Kaapstad, zelfs zonder internet. 
  • Google Translate – Heeft een offline functie, zodat je kunt vertalen zonder data te gebruiken. 
  • TripAdvisor, GetYourGuide of andere reisapps – Geven toegang tot je reisplannen. 

Met deze tips hopen we dat je je beter voorbereid voelt om verbonden te blijven tijdens je volgende rondreis. Welke optie je ook kiest, er zijn tal van manieren om verbonden te blijven, waar ter wereld je ook bent. 

TourCompass – Van toerist naar reiziger