ZEKERHEIDSGARANTIE

Weer in Tanzania

12-5-2024
Alle posts bekijken

Zebra's in de Ngorongorokrater

Een reis naar Tanianza biedt van alles: van safari en bergbeklimmen tot strandvakantie en stadsleven.

In deze blogpost bespreken we het weer in Tanzania, zoals het klimaat en de specifieke seizoenen en kijken we ook naar het weer in Tanzania van maand tot maand.

Het klimaat in Tanzania

Tanzania ligt ten zuiden van de evenaar en heeft daarom een tropisch klimaat. Maar het is een groot land en er zijn plaatselijke verschillen in het klimaat, die o.a. afhankelijk zijn van of u zich in het noorden, het zuiden, op de hoogvlaktes of aan de kust bevindt.

Over het algemeen is het bijv. warmer in het zuiden in nationaal park Nyerere dan in het noorden in nationaal park Serengeti, ondanks het feit dat Nyerere verder van de evenaar ligt. Dit komt doordat het Serengeti National Park tussen de 920 en 1.850 meter boven zeespiegel ligt en Nyerere tussen de 100 en 400 meter.

Specifiek voor de Kilimanjaro

Bij de Kilimanjaro worden de temperaturen niet bepaald door de seizoenen, maar eerder door de hoogte. Hier kunnen de temperaturen op dezelfde dag variëren van erg koud tot erg warm, maar ze veranderen niet veel van seizoen tot seizoen.

Aan de voet van de Kilimanjaro liggen de gemiddelde temperaturen tussen 21 en 27 graden, terwijl ze op de top van de berg kunnen variëren van -7 tot -29 graden.

Weerstatistieken: Welk weer kunt u verwachten in Tanzania?

Het hele jaar door kunt u in Tanzania warme en zonnige dagtemperaturen verwachten, met koelere avonden en nachten, vooral in het noorden van Tanzania. De kustgebieden zijn over het algemeen het hele jaar door warm en vochtig, maar daarnaast volgen de seizoenen die van het noorden van Tanzania.

Hieronder vindt u de weerstatistieken voor respectievelijk het noorden van Tanzania (bij Serengeti), het zuiden van Tanzania (bij Nyerere) en Zanzibar. Dit geeft u een overzicht van de historische temperaturen en neerslag in Tanzania, en van wat u doorgaans kunt verwachten.

Weerstatistiek voor Serengeti (noordelijk Tanzania)

Weerstatistieken voor het Serengeti National Park: JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Gemiddelde max. temp. 28 28 28 26 25 25 25 26 27 28 27 27
Gemiddelde min. temp. 15 15 15 16 15 13 13 14 14 15 15 15
Gemiddelde neerslag (mm) 81 100 121 137 68 23 9 19 34 51 100 97

Weerstatistieken voor nationaal park Nyerere (zuidelijk Tanzania)

Weerstatistieken voor het Nyerere National Park: JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Gemiddelde max. temp. 31 31 31 30 29 28 27 28 29 31 32 32
Gemiddelde min. temp. 21 21 21 20 19 17 17 17 19 20 21 21
Gemiddelde neerslag (mm) 203 184 231 216 58 9 5 5 10 27 75 160

Weerstatistieken voor Zanzibar

Weerstatistieken voor Zanzibar: JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Gemiddelde max. temp. 30 31 31 29 28 27 27 28 29 30 30 30
Gemiddelde min. temp. 26 26 26 25 24 23 23 22 23 24 24 25
Gemiddelde neerslag (mm) 51 44 142 234 185 58 42 37 33 72 106 112
Gemiddelde zeetemperatuur 28 29 29 29 28 27 26 26 26 27 28 29

De seizoenen van Tanzania

Uitzicht vanuit Ngorongoro Wild Camp

Net als andere tropische landen wordt het weer in Tanzania beïnvloed door de regentijd en de droge tijd.

Over het algemeen heeft Tanzania een droog seizoen tussen juni en oktober en een regenseizoen tussen november en mei.

Maar op veel van de populaire bestemmingen in het noorden van Tanzania en aan de kust, waaronder in nationaal park Serengeti, op de Kilimanjaro en op Zanzibar, wordt het regenseizoen vervangen door een kort droog seizoen in januari en februari. Omdat er een periode van droog weer is in januari en februari, worden november en december ook wel het korte regenseizoen genoemd.

Regentijd in Tanzania: november tot mei

Gekroonde kraanvogels in de Ngorongoro krater in Tanzania

Regentijd in Tanzania valt tussen november en mei, in sommige regio’s onderbroken door een kort droog seizoen in januari en februari. Tussen maart en mei is het regentijd in heel Tanzania.

Van november tot mei zijn er warme dagtemperaturen in het hele land en koelere nachttemperaturen, vooral in het noorden van Tanzania. Op Zanzibar is het zowel overdag als ‘s nachts warm of mild.

Aan het begin van het regenseizoen zijn de buien korter en lichter dan in de rest van het regenseizoen (tussen maart en mei). In de maanden januari en februari is het droogseizoen in de noordelijke regio’s van Tanzania. Dan wordt het droger na de regen in november en december, waarna het opnieuw begint te regenen in maart. Maar het risico op regen in deze maanden is hoger dan in het lange droge seizoen tussen juni en oktober.

In de zuidelijke regio’s, waaronder Nyerere, is het regenseizoen in de hele periode van november tot mei.

Droge seizoen in Tanzania: juni tot oktober

Kudde zebra's grazen in de Serengeti
Het lange droge seizoen loopt van juni tot en met oktober en omvat al onze bestemmingen in Tanzania.

Dan is neerslag ongebruikelijk en de luchtvochtigheid is laag. De temperaturen variëren sterk, afhankelijk van waar in Tanzania u zich bevindt, maar over het algemeen kunt u een onbewolkte hemel en zonnig weer verwachten. Vooral in het noorden van Tanzania kunnen nachten en ochtenden koud zijn.

Het weer in Tanzania, het hele jaar rond

Wanneer u Tanzania ook bezoekt, u zult prachtige natuur zien. De regen draagt bij aan weelderiger landschap en een lagere luchtvochtigheid.

Hieronder vindt u een overzicht van het weer in Tanzania het hele jaar door.

Januari in Tanzania:

In januari begint het korte droge seizoen in de noordelijke regio’s, aan de kust en op de Kilimanjaro. Dit duurt tot en met februari. U kunt doorgaans genieten van zonnig en droog weer, hoewel er wel eens een bui kan vallen.

In de zuidelijke regio’s, waaronder nationaal park Nyerere, valt er in januari doorgaans behoorlijk wat regen.

Februari in Tanzania:

Februari is doorgaans de warmste maand in Tanzania. Hoewel het in februari in de noordelijke regio’s het korte droge seizoen is, moet u ook voorbereid zijn op af en toe een flinke regenbui.

In het zuiden, bij nationaal park Nyerere, gaat het regenseizoen onverminderd voort en zijn de temperaturen hoog.

Maart in Tanzania:

In maart begint het lange regenseizoen in Tanzania.

Het begin van de maand is een vervolg op februari; warm en overwegend droog.

Naarmate de maand vordert, begint het meer te regenen, dus dan is de luchtvochtigheid hoger en is regen in de middag heel gebruikelijk. In de zuidelijke regio’s is maart een van de natste maanden, terwijl het in de noordelijke regio’s minder regent.

April in Tanzania:

In april gaat het lange regenseizoen door, maar hoewel er doorgaans elke dag hevige regen valt, regent het meestal niet de hele dag.

Regen in de middag is heel normaal. De regen maakt de gebieden modderig, dus het is een goed idee om schoenen mee te nemen die vies mogen worden als u tijdens het regenseizoen op safari gaat in Tanzania. Laat daarom uw witte sneakers thuis.

Mei in Tanzania:

De maand mei betekent het einde van het regenseizoen en na maanden met regen is het landschap doorgaans weelderig en groen.

De regen houdt aan tot half mei, waarna de regen tegen het einde van de maand geleidelijk begint af te nemen. Ook nu regent het meestal alleen in de middag.

Juni in Tanzania:

In juni stopt de regen over het algemeen en begint het droge seizoen, met nog steeds af en toe een bui.

Bezoek u Tanzania in juni dan is het een goed idee om meerdere laagjes kleding te dragen, zodat u makkelijk iets kunt uittrekken naarmate de dag vordert en de temperaturen stijgen na een koele nacht en koele ochtend.

Juli in Tanzania:

Het weer in juli lijkt veel op dat van juni, waar de temperaturen ‘s nachts koel kunnen zijn, vooral als u zich op hogere plekken bevindt, zoals bijv. Serengeti in het noorden, dat hoger ligt dan Nyerere in het zuiden.

De nachttemperaturen kunnen soms wel dalen tot vijf graden, afhankelijk van waar u bent en van de hoogte, dus zorg ervoor dat u ‘s avonds en ‘s ochtends warme kleding draagt.

Augustus in Tanzania:

Augustus is nog steeds het droge seizoen in Tanzania en de temperaturen blijven stijgen deze maand.

In augustus is het, net zoals in de rest van het lange droge seizoen, onwaarschijnlijk dat het regent, maar u moet wel voorbereid zijn op alle weersomstandigheden.

September in Tanzania:

Het weer in september lijkt veel op het weer in augustus. U zult waarschijnlijk geen regen hebben, maar wel veel zon en blauwe luchten.

Ook nu is de nachttemperatuur iets koeler en gaat u op een ochtendsafari dan is het een goed idee om meerdere laagjes kleding aan te doen zodat u iets kunt uittrekken naarmate de dag vordert en de temperatuur oploopt.

Oktober in Tanzania:

Oktober is doorgaans de laatste maand van het droge seizoen.

Het begin van de maand biedt nog steeds helder en zonnig weer, maar naarmate de maand vordert neemt de kans op neerslag toe. Vooral op de eilanden kan het weer in oktober wat onvoorspelbaar zijn.

Als het regent, zijn dat meestal lichte en korte buien.

November in Tanzania:

In november begint in heel Tanzania het regenseizoen.

In tegenstelling tot de maanden na het korte droge seizoen, dat wil zeggen in het “lange regenseizoen” van maart tot mei, is de neerslag in november licht, onvoorspelbaar en van kortere duur.

December in Tanzania:

Het regenseizoen gaat heel december door in heel Tanzania.

De temperaturen zijn een voortzetting van november en u kunt lichte regen verwachten. De regen valt echter meestal in de middag en duurt doorgaans niet de hele dag.

Wanneer is het het beste weer in Tanzania?

Zonsondergang in het Tarangire National Park in Tanzania

Voor velen van ons is het weer een belangrijke factor bij het kiezen van het moment van reizen naar een bestemming en veel mensen vragen ons wat het beste tijdstip is voor een safari in Tanzania.

Maar het weer in Tanzania is, net zoals op veel van onze bestemmingen, onvoorspelbaar. Het kan zijn dat u pech heeft en regen krijgt op sommige dagen, ook al reist u in het droge seizoen. En omgekeerd kan het zijn dat u geluk heeft met dagen zonder een druppel regen in het regenseizoen. Er is daarom geen slecht tijdstip – alleen slechte kleding, dus neem verschillende soorten kleding mee, zodat u bent voorbereid als het weer omslaat.

Tanzania biedt u unieke belevenissen, ongeacht wanneer u besluit te reizen. Ook zelfs als u een beetje regen krijgt.

TourCompass – Van toerist naar reiziger

Bekijk hier al onze reizen naar Tanzania: