ZEKERHEIDSGARANTIE - Lees meer
020 - 369 07 90
Vandaag geopend 09 - 15 | Openingstijden
HomeNieuws en reisartikelenVietnamese gerechten

Vietnamese gerechten

7-4-2024
Alle posts bekijken

Tijdens een reis naar Vietnam is een van de leukste dingen die u kunt doen het kennismaken met de eetcultuur.

Het culinaire aanbod omvat een heel scala aan soepen, verse loempia’s en gerechten met vis en schaaldieren, waarin veel verse kruiden zijn verwerkt.

De eetkraampjes staan in de straatjes van Hanoi zij aan zij. Minimeubeltjes van plastic staan op het trottoir, zodat de voetgangers de straat vol met scooters op moeten. Het is heel authentiek om hier te eten en u zult de Vietnamese cultuur van dichtbij meemaken.

Hieronder vindt u suggesties voor 7 Vietnamese gerechten die u tijdens uw reis naar dit geweldige land echt eens zou moeten proeven.

1. Phở

Het Vietnamese nationale gerecht is de traditionele phở.

Phở is een noedelsoep die bestaat uit een runder- of kippenfond met koriander en gember erin. Daarnaast zitten er lente-uitjes, rijstnoedels en vlees (rundvlees, varkensvlees of kip) in de soep.

Jong en oud eten hun phở in hun stamrestaurant. Vaak als ontbijt en ze weten precies hoe ze het gerecht moeten kruiden. Ze doen er chilipeper, vissaus, knoflook en dergelijke in om de phở de juiste smaak te geven.

Dit nationale gerecht wordt overal in Vietnam geserveerd en in verschillende varianten. De soep is geïnspireerd door het Franse pot-au-feu, een klassieke Franse vleessoep.

2. Bún Chả

Het gerecht Bún chả komt oorspronkelijk uit Hanoi. Dit Vietnamese gerecht bestaat uit een soep met balletjes en gemarineerde reepjes varkensvlees, een schaal met rijstnoedels en veel verse kruiden. Daaraan kunt u chilipeper, knoflook en dergelijke toevoegen, dingen die altijd op tafel staan bij de kleine eetkraampjes op straat.

Rijstnoedels, kruiden en specerijen worden in de soep gedaan. En dan bent u klaar om met stokjes een van de populairste lunchgerechten te nuttigen. Of met een lepel als u stokjes wat te ingewikkeld vindt.

(Dit gerecht wordt voornamelijk geserveerd in Hanoi, maar in Ho Chi Minh City kunt u het ook eten in het restaurant Bun Cha 45, dat door Tripadvisor is uitgeroepen tot een van de 20 beste restaurants van Ho Chi Minh City.)

3. Bánh mì

Een Bánh mï is een sandwich. Eigenlijk lijkt ie wel veel op een sandwich zoals wij die kennen, maar de Vietnamese sandwich is toch weer anders.

Hij bestaat uit witbrood, verse sla en vleeswaren of een ander soort beleg. De traditioneelste is de báhn mi met paté.

4. Gỏi cuon

Gỏi cuốn, oftewel verse loempia, is een van de bekendste Vietnamese gerechten.

Verse sla, koriander en rijstpapier vormen de basis van de Vietnamese loempia’s. Daarnaast kan er varkensvlees, garnalen of krab in de loempia zitten. Als garnituur krijgt u de lievelingssaus van de Vietnamezen erbij, namelijk vissaus.

U kunt ook loempia’s kopen die gebakken zijn (Cha Gio), waarvan het rijstpapier knapperig is.

Loempia’s worden overal in Vietnam geserveerd, maar zijn er in verschillende plaatselijke varianten.

5. Bánh xèo

De Vietnamese pannenkoek, Bánh xèo, is een krokante pannenkoek met een vulling van garnalen, varkensvlees, ei en taugé. Daaraan worden verse kruiden toegevoegd. Het gerecht wordt in rijstpapier gerold en in sterke saus gedoopt.

Hebt u zin in een lichte lunch, kies dan voor Bánh xèo.

6. Elephant ear fish

Deze vis, die alleen in het zuiden van Vietnam bij de Mekongdelta wordt geserveerd, is echt iets bijzonders. De olifantenorenvis wordt ‘overeind’ geserveerd, in een rekje met het hoofd, de vinnen en de huid er nog aan.

De vis heet olifantenorenvis door de vorm die hij heeft.

Het is een witvis die gebakken wordt geserveerd en met allerlei soorten garnituur. De vis kan in rijstpapier worden gerold, gemixt met verse kruiden en deze loempia kan dan in de vissaus worden gedoopt.

7. Cao lau

In de straten van Hoi An vindt u het gerecht Cao lau. Dit gerecht bestaat uit brede noedels, krokante rijstmeelkoekjes, dunne reepjes varkensvlees en groente.

Het gerecht bevat elementen uit de Chinese, Japanse en Vietnamese keuken.

Wilt u een dag geen soep, dan is dit krokante alternatief de moeite waard.

Bonus: Egg coffee

Gaat u naar Vietnam, vergeet dan vooral niet om het legendarische drankje ca phe trung te proeven, ook wel bekend onder de naam egg coffee.

Nadat u de hele dag in Hanoi hebt rondgelopen, kan het zijn dat u even toe bent aan een pauze in het wereldberoemde Giàng Café. Hier maakt men al sinds 1946 de typische egg coffee, volgens eigen geheim familierecept.

Maar iets verklappen ze er wel over. Egg coffee bestaat onder meer uit gecondenseerde melk, kaas, eigeel en Vietnamese oploskoffie.

Het is een heerlijke en fluweelzachte koffie die u niet mag missen, al is eigeel en koffie normaal niet iets dat je in een drankje zou willen combineren! (Giàng Café bevindt zich op Nguyễn Hữu Huân nummer 39.)

In Vietnam staan u een heleboel gastronomische belevenissen te wachten, dus als u alles wilt proeven wat Vietnam te bieden heeft, neem dan een kijkje bij onze rondreizen naar Vietnam.

TourCompass – Van toerist naar reiziger