Kleurrijke optochten, vuurwerkshows, overdadige feestmaaltijden en familiebijeenkomsten zijn enkele van de ingrediënten van de Vietnamese nieuwjaarsviering.
Het Vietnamese Nieuwjaar wordt het Tet-festival genoemd en lijkt wel een combinatie van onze kerst en ons Nieuwjaar.
Het Vietnamese Nieuwjaar staat in het teken van de lach, vreugde en het nieuwe jaar.
Het Vietnamese Nieuwjaar wordt elk jaar in januari of februari gevierd.
De dag van de viering staat niet vast, maar wordt bepaald door de maankalender, net zoals dat bij het Chinese Nieuwjaar het geval is.
In 2026 begint het Vietnamese Nieuwjaar op 17 februari.
Het Vietnamese Nieuwjaar wordt ook Tet genoemd. Tet, of voluit Tết Nguyên Đán, wordt elk jaar als een nieuw begin gezien.
Tet werd oorspronkelijk gevierd om de goden symbolisch te bedanken voor de komst van het voorjaar. Tegenwoordig is het belangrijkste aspect van de feestelijkheden het samenzijn met familie en respect tonen aan voorouders.
De Vietnamezen treffen allerlei voorbereidingen voordat het feest kan beginnen.
Allereerst moet worden afgerekend met eventueel ongeluk dat men het afgelopen jaar heeft gehad. Het ongeluk van het oude jaar wordt symbolisch verwijderd door het huis schoon te maken. Soms geven de Vietnamezen het zelfs een andere kleur.
Na de schoonmaak worden het huis en zelfs de grafstenen van voorouders versierd. De huizen worden versierd met kleurrijke bloemen zoals chrysanten, lavendel, perzikbloesem (ha dao), abrikozenbloesem (hoa mai), Afrikaantjes en kumquatbomen. De grafstenen worden versierd met zogeheten votiefgeschenken (offers aan de goden) en verschillende Vietnamese vruchten.
Vóór de nieuwjaarsviering betalen de Vietnamezen ook een eventuele schuld af en laten ze geschillen achter zich.
Voordat het pompeuze festival begint, komen families van heinde en verre bijeen. De Vietnamezen reizen daarvoor het hele land door.
Het Tet-festival duurt doorgaans drie dagen tot een week, terwijl enkele tradities rond de nieuwjaarsviering wel negen dagen kunnen duren.
De eerste dag staat in het teken van gebed en familie.
Families komen van heinde en verre bij elkaar om samen te genieten van een uitgebreide maaltijd en elkaar cadeaus te geven. De kinderen krijgen van de oudere familieleden rode enveloppen met geld.
Ook dragen de kinderen vaak nieuwe kleding in rode en gele tinten die geluk en welvaart zouden symboliseren.
Na de maaltijd bidden de Vietnamezen voor geluk voor het nieuwe jaar. Naast de familie praten de Vietnamezen ook met goede vrienden.
Buiten de feestelijke muren van de huizen is er ook een kleurrijk feest aan de gang. De mua lan, oftewel leeuwendans, voert onder begeleiding van trommels, bellen en vuurwerk door de straten van Vietnam. Het vuurwerk wordt afgestoken om het kwaad weg te jagen.
Op de volgende dagen van de nieuwjaarsviering praat men met schoonouders en minder nauwe vrienden en relaties.
De nieuwjaarsviering wordt voortgezet met lekker eten. Gasten die langskomen worden getrakteerd op thee en gedroogde vruchten die in een mooi versierde doos op tafel staan.
Naast eten en drinken zijn er ook meer spirituele activiteiten. De Vietnamezen brengen een bezoek aan boeddhistische tempels. Daar brengen ze offers die worden beantwoord met de verzekering van hun geluk.
Na een week wordt de nieuwjaarsviering afgesloten met een betoverende drakenoptocht.
TourCompass – Van toerist naar reiziger