ZEKERHEIDSGARANTIE - Lees meer
020 - 369 07 90
Vandaag geopend 10 - 14 | Openingstijden
HomeNieuws en reisartikelen7 tips tegen jetlag

7 tips tegen jetlag

12-1-2024
Alle posts bekijken

Wanneer u meerdere tijdzones doorkruist, kunt u een jetlag krijgen.

Hoe ontstaat een jetlag eigenlijk? En wat kunt u doen om een jetlag te voorkomen?

Hier leest u meer over jetlags en krijgt u 7 tips om een jetlag op uw reis te voorkomen.

Hoe ontstaat een jetlag?

Het lichaam heeft een biologische klok die wordt gereguleerd door verschillende hormonen die op bepaalde tijdstippen van de dag worden geproduceerd. Uw lichaam is daarom afgestemd op de tijdzone waarin u zich bevindt.

Wanneer u naar andere tijdzones reist, naar het oosten of westen, moet uw lichaam zich aanpassen aan deze nieuwe tijdzones. Daardoor kunt u een jetlag krijgen.

Sommige mensen kunnen zich moeilijker aan nieuwe tijdzones aanpassen dan andere. Het schijnt dat de biologische klok zich beter kan aanpassen wanneer we naar het westen vliegen, omdat we dan de zon volgen en de dag verlengen.

7 tips om een jetlag te voorkomen

Als u een van die mensen bent die echt last krijgen van een jetlag, kunnen de volgende 7 tips u wellicht helpen om een jetlag te voorkomen.

Zowel op de heenvlucht als de terugvlucht kunt u een jetlag krijgen. De volgende 7 tips zijn daarom ook geschikt voor de terugvlucht, zeker als u na thuiskomst weer snel aan de slag moet.

1) Ga eerder/later naar bed

Probeer voor zover mogelijk enkele dagen voor vertrek uw dagritme aan uw reisbestemming aan te passen.

Wanneer u naar het oosten vliegt, is het een goed idee om enkele dagen voor vertrek een of twee uur vroeger naar bed te gaan dan u gewend bent.

Wanneer u naar het westen vliegt, is het een goed idee om enkele dagen voor vertrek later naar bed te gaan en later op te staan dan u gewend bent.

Zet uw horloge op de lokale tijd zodra u in het vliegtuig bent gestapt. Dan kunt u het lokale dagritme beter volgen en aan de nieuwe tijd wennen. Dat houdt ook in dat u moet proberen te slapen wanneer het op uw bestemming nacht is en wakker moet proberen te blijven wanneer het er dag is.

Neem dingen mee die kunnen helpen bij het slapen, bijvoorbeeld een slaapmasker, oordoppen, een reiskussen en een warme trui.

2) Eet wanneer het etenstijd is op de bestemming

De maaltijden die we gedurende dag eten, helpen de biologische klok en het ritme van ons lichaam te reguleren.

Als u enkele dagen voor vertrek eet wanneer het in de nieuwe tijdzone etenstijd is, kunt u uw lichaam helpen om sneller over een jetlag heen te komen.

3) Lichaamsbeweging

Zorg dat u lichaamsbeweging krijgt voordat u gaat vliegen. Dat kan uw lichaam helpen moe te worden en te ontspannen, terwijl u boven de wolken zweeft. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift wanneer u op het vliegveld naar de gate gaat.

Als u wakker moet blijven wanneer u op uw bestemming bent aangekomen, kunt u een wandeling maken om uw lichaam actief en uw energieniveau hoog te houden, zodat u niet ruim voor bedtijd in slaap valt.

4) Drink water en laat alcohol staan

U kent het misschien wel. Na een gezellige avond in de stad met iets te veel alcohol is de kans op een kater groot. En dat komt voor een groot deel door uitdroging en slaaptekort.

Uitdroging kan ook jetlagklachten veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat u veel vocht drinkt en alcohol laat staan. Alcohol kan uw slaap verstoren en daardoor uw poging om u aan het nieuwe dagritme aan te passen.

5) Zet uw mobieltje en andere schermen uit

Door het blauwe licht van uw mobiele telefoon kan uw lichaam moeilijker in slaap vallen.

Als u tijdens de vlucht wilt slapen, zet dan uw telefoon, tablet en andere elektronische schermen een uur voordat u gaat slapen uit.

6) Volg het dagritme van de plaats van bestemming

Na aankomst kunt u het beste het dagritme van de plaats van bestemming aanhouden. Dat wil zeggen dat u ‘s ochtends opstaat en wakker blijft tot het bedtijd is.

Zonlicht heeft ook invloed op onze biologische klok. Als u in de ochtend op uw bestemming aankomt, kunt u het beste een wandelingetje maken. Het zonlicht zal u meer energie geven.

7) Doe alleen een hazenslaapje

Als u toch moeilijk wakker kunt blijven, kunt u een kort dutje doen. Zet wel het alarm! Als u midden op de dag in diepe slaap valt, kunt u ‘s avonds misschien moeilijk in slaap komen en wordt het lastiger om u aan de nieuwe tijdzone aan te passen.

Een effectief dutje duurt gewoonlijk ongeveer een half uur en niet langer dan twee uur.

We wensen u alvast een goede reis!

TourCompass – Van toerist naar reiziger