Zoals u weet hebben lieve kinderen veel namen. En Bali heeft er heel veel.
Dit Indonesische eiland wordt in de volksmond ook wel het Eiland van de Goden genoemd of het Island of thousand temples.
En deze bijnamen heeft het niet voor niets.
Want op Bali zijn er meer dan 10.000 tempels of heiligdommen en elk monument is uniek.
Maar wat betekenen tempels en religie eigenlijk voor de Balinezen?
De belangrijkste religie op Bali is het hindoeïsme. Het hindoeïsme op Bali wordt gekenmerkt door de ‘macht’ van de natuur, voorouderverering en het feit dat geesten invloed hebben op ons leven.
Balinezen offeren aan hun voorouders en aan de geesten en geven hen heiligdommen om in te wonen, namelijk tempels.
In het Balinees heten tempels ‘pura’. Deze naam stamt uit het Sanskriet. Pura betekent eigenlijk ‘een plek omringd door muren’.
Er zijn verschillende soorten pura’s op het eiland.
Elk Balinees gezin heeft een klein huistempeltje voor hun voorouders. En elk dorp heeft tempels voor officiële doeleinden.
Tempels vormen een belangrijk onderdeel van de religie van de Balinezen, omdat ze hier offers aan hun voorouders en de geesten kunnen brengen. Het Balinese hindoeïsme staat bekend om zijn vele rituelen, en rituelen maken daarom deel uit van het dagelijks leven.
Als u naar Bali gaat, is het een must om een aantal van de vele tempels op het eiland te bezoeken. Dit geeft u een kijkje in het leven van de Balinezen en waar ze zich zoal mee bezighouden.
Hieronder vindt u vijf suggesties van tempels die u echt zou moeten bezoeken als u naar het island of thousand temples gaat.
https://www.tourcompass.dk/wp-content/uploads/2017/11/Besakih.jpg
De grootse Pura Besakih tempel ligt op een beeldschone berghelling. Op een hoogte van 900 meter op de heilige vulkaanberg Agung krijgt u iets prachtigs te zien.
Deze enorme tempel is de belangrijkste van heel Bali. De Besakih-tempel, die ook de moedertempel wordt genoemd, is het middelpunt van het Balinese hindoeïsme.
Pura Besakih bestaat uit meerdere tempels, waarvan de Pura Penataran Agung de belangrijkste is. De tempel ligt verspreid over 6 terrassen op de helling en heeft stenen poorten (candi betar). Op het plein ziet u een driehoekig heiligdom, de lotustroon die opgedragen is aan Brahma, Vishnu en Siva. Als er festivals plaatsvinden, is het heiligdom in gekleurde doeken gehuld die de goden kenmerken.
Veel gedeeltes van de omvangrijke tempel zijn open voor toeristen, maar er zijn ook plekken waar toeristen alleen even binnen mogen kijken.
Komt u dichterbij de Tanah Lot tempel, dan gelooft u uw eigen ogen niet. Midden in zee steekt een majestueus rotseiland boven het water uit. Als de dag bijna is afgelopen, wordt de tempel in sprookjesachtige kleuren gehuld en u waant zich in een droom.
De Tanah Lot tempel is de drukst bezochte tempel van Bali. Naast de buitengewone natuur zit de plek ook vol geschiedenis.
Volgens de overlevering adviseerde de hindoeïstische priester Danghyang Nirartha in de 16e eeuw dat de tempel gebouwd moest worden. De tempel heeft sindsdien veel betekent voor de religieuze architectuur en religie op Bali.
Stromend water uit ‘stenen kranen’, mensen en rituelen.
Het eerste wat je ziet als je de watertempel Tirta Empul bezoekt, zijn de religieuze bezoekers die met hun kleren aan in het water staan. Ze volgen de reinigingsrituelen, waarbij ze van links naar rechts onder elk van de 30 stenen kranen gaan staan.
De belangrijkste plek van de tempel is waar de twee reinigingsbassins zich bevinden, namelijk de Jaba Tengah.
De tempel is de belangrijkste van Bali om zijn heilige water, dat de religieuze hindoes voor hun reinigingsrituelen gebruiken.
De naam van de tempel betekent in het Balinees ‘heilige waterbron’ en de tempel is opgedragen aan de watergod Vishnu.
Naast de tempel ligt een huis uit de 20e eeuw dat gebouwd werd voor de eerste president van Indonesië.
Er heerst een serene rust in de koninklijke watertempel die dateert uit 1634.
Om de tempel heen ligt een soort gracht en u kunt alleen via een brug bij de tempel komen.
Het terrein van de tempel bestaat onder meer uit twee binnenplaatsen: één grote, open binnenplaats en een kleintje met een handvol andere tempeltjes erin.
Groene bomen, kalme vijvers en Balinese tempeltjes met rieten daken vormen de omgeving van de tempel. En de naam heeft met weelderigheid te maken. Taman Ayun betekent namelijk mooie tuin.
U kunt helaas niet in de tempels komen, maar u vindt er veel stille plekken, waar u kunt gaan zitten en in alle rust van het schilderachtige terrein kunt genieten.
In een grot ligt de tempel Goa Lawah. Door zijn ligging wordt de tempel ook de vleermuisgrottempel genoemd, de Bat Cave.
De tempel die in de 11e eeuw werd gebouwd, is een van de belangrijkste op Bali. De priester Mpu Kuturan bouwde deze tempel. Hij was ook degene die het hindoeïsme invoerde op Bali.
U weet meteen waar de ingang is, want daar staan twee statige banyanbomen.
Achterin vindt u nog meer kleine tempels, sommige daarvan zijn net zo oud als de tempel zelf. Let vooral op de tekening van een draak, waarvan men zegt dat hij de wereld in evenwicht houdt.
Op de binnenplaats van de tempel staan drie paviljoens,waar gelovigen offergaven brengen, meestal gaat het hier om fruit. Veel plaatselijke bewoners gaan langs de tempel om te bidden en offergaven aan te bieden.
Bent u ook betoverd door dit fantastische land, dan moet u vooral de unieke en mooie Balinese tempels bezoeken. Neem hier een kijkje bij onze rondreizen naar Bali.
TourCompass – Van toerist naar reiziger