ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenRijden in Australië

Rijden in Australië

10-6-2024
Alle posts bekijken

Vrouw rijdt aan de linkerkant van de weg in Australië

Op een reis naar Australië kunt u uniek landschap zien met prachtige kustlijnen, indrukwekkende natuurverschijnselen en boeiende steden.

Een uitstekende manier om dit geweldige land te ontdekken is door zelf rond te rijden – een roadtrip te maken! De autorit op zich is namelijk al een groot avontuur.

Overweegt u om zelf achter het stuur te kruipen en de juweeltjes van Oceanië te ontdekken?

In deze blogpost geven we u onze beste tips voor een self-drive in Australië.

Veelgestelde vragen over rijden in Australië

Australië is een van de populairste landen voor mensen die graag zelf rijden. Het is een geweldige manier om je te verdiepen in de cultuur en de interessante bezienswaardigheden van een land.

Het kan echter ook heftig lijken om te moeten rijden in een land waar u nog nooit bent geweest en waar u de lokale wetten en regels niet kent.

Hier proberen we de vragen te beantwoorden die we het vaakst krijgen van onze klanten.

Wat is het voordeel van zelf rijden?

Vrouw neemt een foto van zonsondergang in Australië

Een van de grootste voordelen van zelf rijden in Australië is de vrijheid die u heeft.

Als u uw eigen chauffeur bent, bepaalt u zelf wanneer u ‘s ochtends wilt vertrekken en heeft u de vrijheid om te stoppen bij bezienswaardigheden die ú graag wilt zien.

Bovendien zit alleen al de rit met de auto boordevol unieke belevenissen. U zult vanuit de auto spectaculair landschap zien, terwijl u tegelijkertijd van A naar B gaat. De reistijd wordt dus een onderdeel van de reiservaring en u benut dus alle tijd die u heeft.

Kun je in Australië rijden met een Nederlands rijbewijs?

Nee.

Als u op een road trip in Australië gaat is het belangrijk dat u een internationaal rijbewijs aanvraagt.

Het internationale rijbewijs is vereist, zodat de autoriteiten een geautoriseerde Engelse vertaling hebben van de informatie op uw Nederlandse rijbewijs. Een internationaal rijbewijs vraagt u aan bij een ANWB-winkel (tegen betaling).

Let op! Het internationale rijbewijs is alleen geldig samen met uw eigen Nederlandse rijbewijs. Vergeet daarom niet om zowel uw internationale als uw Nederlandse rijbewijs mee te nemen.

Aan welke kant van de weg rijdt men in Australië?

Verkeersbord dat aangeeft dat je aan de linkerkant van de weg moet rijden

In Australië rijdt men links.

Dit is misschien wel de belangrijkste en meest essentiële informatie voor het autorijden in Australië. U mag gewoon autorijden, ook als u als bestuurder van huis uit niet gewend bent om aan de links te rijden.

Als u een auto huurt, bevindt het stuur zich daarom aan de rechterkant van de auto. De rem en het gaspedaal zijn precies hetzelfde zoals hier, maar u zult wel even moeten wennen aan het schakelen met uw linkerhand in plaats van met uw rechter. De huurauto is echter vaak een automaat, waardoor het iets makkelijker is om te wennen aan het links rijden.

De meeste mensen zullen merken dat er een paar kleine dingetjes fout gaan als je plotseling aan de andere kant van de weg moet rijden. In het begin kan het voorkomen dat u met uw hand tegen de zijkant van de auto stoot als u moet schakelen of de auto in zijn achteruit moet zetten, omdat u uw rechterhand gebruikt in plaats van uw linker. Of misschien zet u de ruitenwissers aan in plaats van de richtingaanwijzers.

Hoewel het even kan duren, zullen de meeste mensen snel wennen aan het links rijden en het kan zelfs zo zijn dat u weer moet wennen aan het rechts rijden als u thuiskomt.

Hoe oud moet je zijn om te mogen rijden in Australië?

In Australië moet je 17-18 jaar oud zijn om in een auto te mogen rijden, afhankelijk van waar in het land u zich bevindt.

Maar op de meeste plaatsen in Australië moet u tussen de 21 en 25 jaar oud zijn om een auto te kunnen huren. Dat hangt af van het model. Daarnaast moet u minimaal 1 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs om een auto te kunnen huren.

Op sommige plaatsen gelden ook speciale regels m.b.t. de verzekering en gelden hogere huurprijzen als u bij de autohuur jonger bent dan 25 jaar.

Hoe zijn de wegen in Australië?

Auto's rijden op de Great Ocean Road in Australië

De wegen in Australië zijn over het algemeen goed.

Zowel bezoekers als de lokale bevolking rijden vaak lange afstanden en er zijn dan ook goede, grote snelwegen tussen de steden. Bij een self-drive reis horen echter vaak ook excursies of reisdagen waarbij u over minder drukke wegen rijdt, waarbij u (ook) op de snelheid en de wegomstandigheden moet letten.

Met deze zaken in het achterhoofd is het rijden op de wegen in Australië geen probleem.

Heb ik een GPS nodig?

Een GPS kan je beste vriend zijn tijdens een self-drive reis in Australië. Een GPS helpt je niet alleen bij het vinden van de beste route naar je bestemming, maar kan je ook helpen bij het vinden van benzinestations, restaurants enz.

Houd er rekening mee dat GPS niet is inbegrepen in de autohuur voor onze self-drive reizen in Australië. Daarom raden we aan om een eSIM-kaart te kopen voordat je in Australië aankomt of een Australische simkaart bij aankomst. Hiermee kun je onderweg verschillende navigatieservices gebruiken, zoals Google Maps. Het is ook mogelijk om kaarten van tevoren te downloaden, zodat je ze zelfs in gebieden met slechte dekking kunt gebruiken.

Zijn er andere regels waarop ik moet letten?</h3

De maximum snelheid kan per deelstaat verschillen, dus let op de lokale regels. Over het algemeen kunt u ervan uitgaan dat de maximum snelheid 50 km is in de stad en 100 km buiten de bebouwde kom, tenzij er iets anders is aangegeven. Op sommige plekken mag u 110 km rijden op snelwegen.

In Australië zijn veel plekken waar tol betaald moet worden, bijv. op snelwegen bij grotere steden zoals Sydney, Melbourne en Brisbane. Deze elektronisch worden betaald met een zogenaamd E-tag. Bij de meeste autoverhuurbedrijven moet u uw creditcardnummer opgeven als u de auto ophaalt. Het bedrag wordt dan via de E-tag in de auto automatisch afgeschreven als u over een tolweg rijdt.

In Australië geldt er voorrang van rechts. Dat betekent dat u voorrang moet geven aan verkeer van rechts op kruispunten waar geen borden staan of wanneer u een rotonde nadert – waarbij u de rotonde links op rijdt

Waar kan ik tanken in Australië?

Langs de meeste grote wegen in Australië zijn tankstations of servos.

Maar soms zijn er lange trajecten waar het niet mogelijk is om te tanken. We raden daarom aan dat u uw auto goed vol tankt en ervoor zorgt dat u water en snacks meeneemt als u weet dat u een lange afstand moet rijden.

Bij de meeste tankstations is er zelfbediening, zodat u dag en nacht kunt tanken. U zult wel vaak binnen in het tankstation moeten betalen en dus niet bij de pomp zelf.

Je kunt websites zoals FuelPrice raadplegen voor actuele benzineprijzen in Australië. Onze twee self-drive reizen in Australië zijn ongeveer 600 km (The best of Australia met een self-drive rit over de Great Ocean Road) en bijna 2000 km (self-drive reis langs de oostkust van Australië). Houd er rekening mee dat dit de directe route is zoals beschreven in het reisschema. De afstand wordt groter als je onderweg alternatieve routes kiest.

Hoe parkeer ik in Australië?

Australisch parkeerbord

Let op de verkeersborden die aangeven of u op een bepaalde plek mag parkeren.

U moet uw auto in Australië altijd in de rijrichting parkeren, dus aan de linkerkant van de weg. U mag dus niet parkeren aan de kant waar het verkeer u tegemoet komt.

Meestal staan er parkeerborden in de buurt zijn die aangeven hoe lang u mag parkeren. 2P betekent bijvoorbeeld dat u daar twee uur mag parkeren, 3P drie uur, enz.

Zijn er dieren op de weg?

Kangoeroe op de weg in Australië

In Australië kunnen er, net zoals hier, dieren op de weg komen waar u op moet letten tijdens het rijden.

Er zullen vaak borden zijn die u waarschuwen op trajecten waar een groter risico is op bijvoorbeeld kangoeroes of wallabies.

Rond zonsopgang en zonsondergang is er een groter risico voor dieren op de weg. We raden daarom aan dat u overdag rijdt en niet ‘s nachts, vooral op de kleinere wegen waar de meeste dieren zich bevinden. Als u toch moet rijden, rij dan langzamer, hou voldoende afstand en let op borden die u waarschuwen voor dieren in de omgeving.

Wilt u zelf rijden in Australië?

Als u een van onze roadtrips in Australië kiest, heeft u de kans om een reis te maken waarbij de route is vastgelegd, maar waarbij u de vrijheid heeft om bezienswaardigheden wel of niet te bezoeken, afhankelijk van wat u zelf wilt beleven.

Bent u klaar om achter het stuur plaats te nemen en op avontuur te gaan?

Bekijk onze reizen met self-drive in Australië:

TourCompass – Van toerist naar reiziger​!