ZEKERHEIDSGARANTIE - Lees meer
020 - 369 07 90
Vandaag geopend 09 - 15 | Openingstijden
HomeNieuws en reisartikelen5 onbekende dieren van de Afrikaanse savanne

5 onbekende dieren van de Afrikaanse savanne

1-5-2018
Alle posts bekijken

Twee grijze kroonkranen

In de Afrikaanse savanne leven vele verschillende dieren. Er zijn dieren die iedereen kent, dieren die slechts enkelen kennen en zeer bijzondere dieren die slechts weinigen zullen ontmoeten.

Zo zullen bijvoorbeeld weinig mensen weten hoe de Afrikaanse ‘eenhoorn’ – de okapi – eruitziet. Meerdere mensen kunnen daarentegen de antilope beschrijven.

Hieronder kun je over 5 minder bekende dieren van de savanne lezen. Wellicht heb je het geluk ze in Afrika te spotten.

Aardvarken

Aardvarken

Het aardvarken is een klein nachtdier dat ten zuiden van de Sahara leeft. De naam heeft hij te danken aan zijn bijzondere uiterlijk. Het aardvarken lijkt met zijn snuit namelijk op een varken. Hij gebruikt zijn snuit om in mierennesten en termietenheuvels te wroeten. Zijn huid op de neus is gerimpeld. Dit zorgt ervoor dat hij tijdens het wroeten geen aarde, mieren of termieten in zijn neus krijgt. Een volwassen aardvarken kan wel 100 kg wegen en tot wel 50.000 termieten in de loop van een nacht ‘verslinden’.

Het aardvarken is niet gevaarlijk voor mensen. Dit dier wekt zowel irritatie als vreugde bij de lokale bevolking. De dieren houden de bestanden termieten onder controle, wat gunstig voor de lokale huizen is. Ze maken echter ook veel gaten in de akkers, waardoor gewassen verloren gaan.

Galago

Galago

De galago – in het Engels ook wel ‘busbaby’ genoemd – is met zijn gemiddeld 13 cm het kleinste primaat in Afrika. Hij is moeilijk te spotten, maar vaak ‘s nachts te horen. De roep is zeer karakteristiek en doet denken aan het huilen van een baby, vandaar de naam ‘bush baby’.

De galago kan zich enorm snel bewegen. Bij het zoeken naar voedsel staat hij namelijk op zijn achterpoten en heeft daardoor zijn voorpoten vrij om motten en sprinkhanen uit de lucht te grijpen.

Dit kleine dier kan ook heel goed springen. Hij kan sprongen van maar liefst 2 meter hoog maken.

Het bijzondere aan dit soort is dat ze een extra tong onder hun normale tong hebben, die ze samen met hun tanden gebruiken om hun vacht te verzorgen. De enige functie van deze tweede tong is dus het verzorgen van de vacht.

Okapi

Okapi

De okapi is een zoogdier waarvan we nog niet veel weten.

Hij ziet er zeer mysterieus uit: zijn gestreepte poten lijken op die van een zebra, zijn kop lijkt op die van een giraf, en zijn lichaam op dat van een paard. Hoewel je zou denken dat het dier familie van de zebra is, is het een verwant van de giraf. Vóór 1900, toen het dier door wetenschappers werd ontdekt, werd het dier de Afrikaanse eenhoorn genoemd, omdat men dacht dat het een mythisch dier was, en dus niet echt bestond.

Zijn roep heeft een frequentie van 14 Hz. Dit is zo laag dat mensen het niet kunnen horen. Mensen kunnen namelijk pas een geluid horen als het een frequentie van 20 Hz of hoger heeft.

Schubdier

Schubdier

Het schubdier is een wel zeer bijzonder zoogdier. Het lichaam van het dier is, met uitzondering van zijn kop, bedekt met hoornachtige schubben. Het gewicht van deze schubben maakt voor 20% deel uit van het totale gewicht van het dier. Hij is tandeloos en heeft een tong van wel 40 cm lang. Als hij wordt aangevallen rolt hij zijn tong op.

Dit zoogdier voedt zich met o.a. mieren en termieten, en verteert zijn voedsel door steengruis en zand te eten. Zijn scherpe klauwen gebruikt hij om onder struiken in de grond te graven en op die wijze voedsel te vinden.
Het schubdier leeft in tropische gebieden in Afrika, in de savanne of het woud, van Soedan tot Namibië en Botswana. Het woud, en vooral de bomen, zijn onmisbaar voor het schubdier als er gevaar dreigt.

Dit diertje, dat een pantser lijkt te hebben, is helaas het zoogdier ter wereld dat het vaakst illegaal verhandeld wordt.

Grijze kroonkraan

Grijze kroonkraan

Het spotten van de grijze kroonkraan is een goddelijke belevenis. De prachtige gouden kruinveren, de grijze verenpracht en niet in de laatste plaats zijn knalrode lellen aan de keel zijn een aantal van zijn unieke kenmerken. Deze vogel leeft in de zuidelijke en oostelijke streken van Afrika, van Oeganda/Kenia tot het zuidoostelijke deel van Zuid-Afrika, bij rivieren, moerassen en savannen.

Hij is ongeveer 1 m hoog, en heeft een spanwijdte van ongeveer 2 m en weegt 3 tot 4 kg. Hij voedt zich met o.a. planten, zaadjes, insecten en kikkers.

Hij maakt een vrouwtje het hof door geluiden te maken, te dansen en te springen.

Deze prachtige vogels vormen de groep Afrikaanse kraanvogels die het grootst in aantal is, waardoor de kans ze te spotten aardig groot is. Het is echter een bedreigd diersoort.

Wil je op safari?

De savanne is leefgebied van duizenden verschillende soorten dieren, zowel grote als kleine. Daarom biedt een safari enorme belevenissen, en dan hebben we het niet alleen over het spotten van de bekende dieren van de savanne.

Zou je de spannende dieren van de savanne in één van de vele Afrikaanse landen willen zien?

Neem dan een kijkje bij een van onze bestemmingen, bijvoorbeeld Tanzania, Zuid-Afrika, Kenia of Namibië, of neem contact met onze experts op. Ze zitten klaar om je te helpen bij het vinden een safari die helemaal op jouw lijf geschreven is.

TourCompass – Van toerist naar reiziger