ZEKERHEIDSGARANTIE - Lees meer
020 - 369 07 90
Vandaag geopend 09 - 15 | Openingstijden
HomeNieuws en reisartikelenNationale parken versus privé wildreservaten

Nationale parken versus privé wildreservaten

19-11-2023  |  aangepast: 7-11-2024
Alle posts bekijken

Safari in Sabi Sands wildreservaat

Droomt u van een safari in Afrika?

Wij bieden reizen aan naar fantastische, unieke natuurgebieden in Afrika. De reizen gaan naar zowel wereldberoemde nationale parken als privé wildreservaten.

Maar wat is het verschil tussen de twee? En maakt het voor uw safari überhaupt uit waar u heen gaat?

In deze blogpost bespreken we de verschillen tussen nationale parken en privé wildreservaten en de voor- en nadelen van beide.

Nationale parken versus privé wildreservaten. Wat is het verschil?

Het verschil tussen nationale parken en privé wildreservaten is in principe vrij eenvoudig.

Een nationaal park is eigendom van en wordt beheerd door de overheid en moet voldoen aan de regels van de overheid voor dat gebied. Een privé wildreservaat is privé-eigendom en vaak in het bezit van een of meer lodges in het gebied. Daarnaast zijn er ook zogenaamde ‘concessies’. Dat zijn privégebieden binnen of net buiten een nationaal park.

Maar wat betekenen de verschillen in de praktijk? En waarom zou u het ene park verkiezen boven het andere?

De verschillen in het kort

National parken Privé wildreservaten
Eigendom Eigendom van de overheid Privé-eigendom, vaak van safarilodges
Wetten en regels Onderworpen aan wetten en regels van de overheid Eigen regels zijn van toepassing
Openingstijden Vaste openingstijden Eigen regels
Off road-rijden Gewoonlijk niet toegestaan Meestal toegestaan
Bushwalks Gewoonlijk beperkt Vaak mogelijk
Accommodatie Kampen en lodges tegen verschillende prijzen Meestal luxe kampen en lodges
Belevenissen in de natuur Meer variatie en unieke natuurbelevenissen Kleiner gebied = minder gevarieerde natuur

Waarom op safari in een nationaal park?

Olifanten op een onverharde weg in het Kruger National Park

Afrika talloze prachtige nationale parken die bekend staan om hun uitzonderlijke fauna. De Serengeti, nationaal park Chobe en het Krugerpark zijn slechts enkele van de unieke natuurgebieden waar onze reizen naartoe gaan.

Wanneer u op safari gaat in een nationaal park, krijgt u toegang tot een groot natuurgebied waar u op zoek kunt gaan naar interessante wilde dieren. Daarnaast staan de vele rangers die met de gasten op safari gaan in de omgeving voortdurend met elkaar in contact om informatie te delen over de locatie van de verschillende dieren. Zodoende heeft u grote kans om bijzondere dieren te zien. Aan de andere kant kan de omvang van de grote nationale parken betekenen dat u te ver weg bent om de dieren te zien voordat ze weer verder trekken.

Wat is het voordeel van een safari in een nationaal park?

Twee gorilla's in Bwindi, Oeganda

Door de grote omvang van het nationale park krijgt u ook toegang tot meer gevarieerde natuur en in sommige gevallen ook meer gevarieerd wild. Vlaktes, bossen, meren en rivieren. Sommige dieren verblijven graag in de boomtoppen, andere waar water is. In de nationale parken is dat doorgaans allemaal te vinden, omdat ze zo’n groot gebied bestrijken.

Bovendien is de natuur op sommige plekken zo uniek dat u een nationaal park moet bezoeken om dat te kunnen zien. Denk bijvoorbeeld aan de spectaculaire natuur van de Ngorongoro-krater in Tanzania, de gnoes die de Mara-rivier oversteken op de grens tussen het Masai Mara National Reserve in Kenia en nationaal park Serengeti in Tanzania, of de zeldzame berggorilla’s in het nationaal park Bwindi Impenetrable in Oeganda.

Wat is het nadeel van een safari in een nationaal park?

Omdat nationale parken eigendom zijn van en beheerd worden door de staat, zijn er enkele regels die niet gelden voor privé wildreservaten.

Dan kan het bijvoorbeeld om de volgende dingen gaan.

  • Er mag niet off road worden gereden, wat betekent dat de auto’s op de wegen van het nationaal park moeten blijven. Als er een luipaard ver weg in een boom ligt, dan moet u de verrekijker pakken om het dier van dichterbij te kunnen zien.
  • Tijdens de openingstijden van het nationale park worden de safari’s alleen door privé exploitanten aangeboden. De nachtsafari’s worden begeleid door mensen van het nationale park. Hoewel deze gidsen ook bekwaam zijn, zullen de auto’s groter zijn en plek bieden aan meer mensen. Dat betekent dat de ervaring minder intiem is dan in privé wildreservaten het geval is.
  • U moet in de auto blijven, tenzij u zich in een gebied bevindt waar uitstappen is toegestaan. Daarom zijn er doorgaans geen bushwalks in de nationale parken zelf.

Waarom op safari in een privé wildreservaat?

Luipaard in Sabi Sands wildreservaat

Net als de nationale parken zijn de privé wildreservaten gebieden die bedoeld zijn om wilde dieren en hun leefgebieden te behouden. Hier zijn de gebieden echter privé-eigendom, gewoonlijk van safarilodges.

Meestal leven hier dezelfde dieren.

In Zuid-Afrika zijn er bijvoorbeeld veel privé wildreservaten in het Great Kruger-gebied. Dat is het gebied rond het Krugerpark. Er zijn geen hekken tussen de gebieden, zodat de dieren die in het nationale park leven, de privé wildreservaten in kunnen lopen (en kunnen verlaten) wanneer het hen uitkomt. Dat betekent echter ook dat als het luipaard dat u wilde zien het nationale park is ingetrokken, de gasten van het nationale park het geluk kunnen hebben om het dier te spotten.

Wat is het voordeel van een safari in een privé wildreservaat?

Leeuw loopt in het donker in het Greater Kruger-gebied

Hoewel de parken en reservaten dezelfde doelstelling hebben, namelijk het behoud van de unieke wilde dieren en hun leefgebieden in Afrika, zijn de privé wildreservaten en de nationale parken niet aan dezelfde regels onderworpen. Dat betekent voor u dat u de dieren kunt zien, ongeacht waar ze zich bevinden. U kunt off road gaan of een bushwalk maken. Ook is er in het wildreservaat meer vrijheid en flexibiliteit om dicht bij wilde dieren te komen (ook van de weg af) tijdens en na zonsondergang/voor zonsopgang, wanneer de dieren het actiefst zijn.

En één van de grootste voordelen van een safari in een privé wildreservaat is de exclusiviteit. Hier hoeft u uw beleving niet met veel andere bezoekers te delen, zoals dat in de nationale parken wel het geval kan zijn, vooral in het hoogseizoen. De nationale parken zijn populairder en beter toegankelijker (vooral vanwege de prijs). Dat betekent ook dat een verblijf in een privé wildreservaat veel exclusiever is. Daarnaast kunt u in privé wildreservaten langer op dezelfde plek blijven als u op iets spannends bent gestuit, omdat u geen plaats hoeft te maken voor andere bezoekers. Er zijn dus minder regels, minder bezoekers en meer luxe.

Wat is het nadeel van een safari in een privé wildreservaat?

Een verblijf in een privé-wildreservaat is luxer, omdat deze lodges vaak vijfsterren-accommodaties zijn en/of all-inclusive zijn. Dit geldt voor het Kapama Southern Camp in Zuid-Afrika, waar je op safari gaat in het Kapama Game Reserve in de provincie Limpopo in Zuid-Afrika, en in het Kariega Game Reserve, dat in de Kariega Valley in de Oostkaap ligt.

Doordat een verblijf in privé wildreservaten exclusiever en luxueuzer is, is het ook duurder. Bovendien is het gebied kleiner en de fauna beperkter dan in de nationale parken.

Dit betekent het volgende:

  • Een verblijf in privé wildreservaten is doorgaans een stuk duurder, omdat deze kampen en lodges luxer zijn (maar daar staat tegenover dat meestal alles ook is inbegrepen).
  • De natuur is minder gevarieerd dan in nationale parken, die groter zijn en daardoor ook vaak meerdere ecosystemen omvatten.
  • Het heeft niet zoveel prestige als u in een privé wildreservaat op safari bent geweest. Hoewel u hier ook unieke ervaringen opdoet, is het wel heel bijzonder als u kunt zeggen dat u op safari bent geweest in nationaal park Serengeti of het Krugerpark.

Hoe maakt u een keuze?

TourCompass auto op onverharde weg in Tanzania

Of u nu op safari gaat in een nationaal park of een privé wildreservaat, u ziet gegarandeerd de unieke fauna en bijzondere natuur van Afrika. Wat voor u de juiste keuze is, hangt van veel dingen af.

Wilt u de meest betaalbare safarireis en vindt u het niet erg om uw belevenissen met andere gasten te moeten delen als dat betekent dat u toegang heeft tot een groot, bekend en wellicht ook prestigieus gebied, dan is een safari in een van de fantastische nationale parken de juiste voor u.

Wilt u daarentegen de meest intieme en exclusieve safaribeleving en heeft u een hoog budget voor uw reis, dan is een safari in een privé wildreservaat wellicht meer iets voor u.

Heeft u hulp nodig bij het kiezen? U kunt dan uiteraard contact met ons opnemen. We kennen onze bestemmingen, omdat we er zelf zijn geweest. We zitten voor u klaar om u te helpen bij het vinden van de juiste safarireis.