ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenHet weer in Afrika

Het weer in Afrika

22-9-2024
Alle posts bekijken

Olifanten lopen in een rij in Kenia

Afrika is het op één na grootste continent op aarde.

Met een oppervlakte van ongeveer 30 miljoen vierkante kilometer biedt Afrika een fascinerende verscheidenheid aan weersomstandigheden en seizoenen die unieke avonturen beloven in de vele Afrikaanse landen.

Maar kun je het überhaupt hebben over hoe het weer in Afrika is, als het zo varieert? En als dat kan, wat is dan de beste tijd om naar Afrika te reizen?

In deze blogpost vind je onze gids over het weer en de seizoenen in de regio’s waar we reizen naar Afrika hebben, waaronder Oost-Afrika en Zuidelijk Afrika.

Het klimaat in Afrika

Het grootste deel van Afrika heeft een tropisch klimaat, omdat het continent in tropische en subtropische klimaatzones ligt. Dat betekent warme temperaturen en nooit of zelden vorst en sneeuw.

Toch variëren de weersomstandigheden in Afrika enorm. Het hangt ervan af waar je je op het continent bevindt (noord, midden of zuid), of je in hoog- of laaggelegen gebieden bent en in welke tijd van het jaar je reist. Zo zal de temperatuur in de Afrikaanse berggebieden of op de Kilimanjaro vaak lager zijn dan op de savannes.

In sommige Afrikaanse landen is het jaar onderverdeeld in klassieke seizoenen met zomer, winter, lente en herfst, terwijl het in andere landen is onderverdeeld in regen- en droge seizoenen.

Wanneer zijn het regenseizoen en het droge seizoen in Afrika?

Dramatische donkere wolken in Tanzania

Op de meeste van onze bestemmingen in Afrika kan het jaar worden onderverdeeld in een droog seizoen en een regenseizoen. Hier krijg je een overzicht van de seizoenen in de Afrikaanse landen van noord naar zuid.

Oeganda:

  • Regenseizoen: van maart tot mei en van september tot november
  • Droog seizoen: van december tot februari en van juni tot augustus

Kenia:

  • Regenseizoen: van maart/april tot mei en van november tot december
  • Droog seizoen: van januari tot februari en van juni tot oktober

Tanzania:

Noord-Tanzania
(bijv. Serengeti en Ngorongoro)

  • Regenseizoen: van maart tot mei en van november tot december
  • Droog seizoen: van januari tot februari en van juni tot oktober

Zuid-Tanzania
(bijv. Nyerere en Ruaha)

  • Regenseizoen: van november tot mei
  • Droog seizoen: van juni tot oktober

Zambia:

  • Regenseizoen: van november tot maart
  • Droog seizoen: van april tot oktober

Namibië
In het zuiden bij Sossusvlei

  • Regenseizoen (zomer): van november tot april
  • Droog seizoen (winter): van mei tot oktober

Botswana:

  • Regenseizoen: van november tot maart
  • Droog seizoen: van april tot oktober

Madagaskar :

  • Regenseizoen (zomer): van november tot april
  • Droog seizoen (winter): van mei tot oktober

Mauritius:

  • Regenseizoen (zomer): van november tot april
  • Droog seizoen (winter): van mei tot oktober

Zuid-Afrika
Kruger National Park:

  • Regenseizoen: van oktober tot maart
  • Droog seizoen: van april tot september

Kaapstad

Het zuidelijk deel van Zuid-Afrika (bijvoorbeeld Kaapstad) kan worden onderverdeeld in de klassieke seizoenen die we kennen uit Europa. Ze zijn echter tegenovergesteld aan de onze, omdat Zuid-Afrika ten zuiden van de evenaar ligt:

  • Zomer: van december tot februari
  • Herfst: van maart tot mei
  • Winter: van juni tot augustus
  • Lente: van september tot november

Hoewel je kunt spreken over algemene regenseizoenen en droge seizoenen voor gebieden in Afrika, kunnen er ook grote verschillen zijn binnen hetzelfde land.

Het weer in Afrika het hele jaar door

Zebra's in een rivier in Afrika

Het weer in Afrika is heel verschillend, afhankelijk van wanneer je reist en waar je naartoe gaat.

Onze Afrikaanse bestemmingen zijn het hele jaar door prachtig. Hieronder vind je een overzicht per maand van het weer op onze Afrikaanse bestemmingen.

Januari

Wolkeloze dag op het strand in Zanzibar in januari

Januari is het droge seizoen in het grootste deel van Oost-Afrika, waaronder Oeganda, Kenia en het noorden van Tanzania (ook op de Kilimanjaro en op het paradijselijke eiland Zanzibar).

Als we verder naar het zuiden gaan, naar het zuiden van Tanzania, Zambia (Victoriawatervallen) en Botswana, is het regenseizoen in volle gang. In Botswana betekent dit bijvoorbeeld warm weer met regen in de middag, maar ook minder water in de Okavangodelta. Het water in de delta is namelijk afkomstig van de regen die in deze maanden in de bergen van Angola valt. Het water doet er ongeveer 6 maanden over om Botswana te bereiken, waar het het gebied overspoelt en de delta creëert als het juni is.

Verder naar het oosten, weg van de kust, waar we Madagaskar en Mauritius vinden, is het zomer (november tot april), wat warm weer betekent, maar ook een hoge luchtvochtigheid en meer regen dan in de wintermaanden. Januari valt midden in het cycloonseizoen op Mauritius en Madagaskar, en januari is een van de maanden van het jaar met de meeste regen. De regen valt meestal als korte zware buien gevolgd door droog weer.

In Zuid-Afrika is het regenseizoen in het noorden van het land, ook in het Krugergebied. Als je naar het zuiden gaat, richting Kaapstad en de kust, is de zomer in volle gang met zonnig weer en heel weinig regen.

Februari

Zebra's in Kruger in februari/maart

Februari gaat verder waar januari is opgehouden, met het droge seizoen in het grootste deel van Oost-Afrika; Oeganda, Kenia en in het noorden van Tanzania (inclusief op de Kilimanjaro en Zanzibar). Hier kun je je verheugen op ideale omstandigheden voor gorillatracking in Oeganda en het spotten van wilde dieren in Kenia en Noord-Tanzania, waar weinig regen valt. De gnoes kalven op de vlaktes van de Serengeti, wat roofdieren aantrekt die op zoek zijn naar voedsel.

In het zuiden van Tanzania, Zambia (Victoriawatervallen) en in Botswana gaat het regenseizoen door. Bij de Victoriawatervallen begint de stroming in de waterval langzaam toe te nemen naarmate het regenseizoen vordert, maar hij blijft traag ten opzichte van de komende maanden. Op alle drie de plaatsen krijg je te maken met hoge temperaturen en regen, die meestal valt als zware buien die worden afgewisseld door opklaringen met zon.

De zomermaanden gaan door op Mauritius en Madagaskar en je kunt warme temperaturen, een hoge luchtvochtigheid en regen verwachten, gevolgd door zon en een aangenamere luchtvochtigheid. Februari is historisch gezien de maand van het jaar met de meeste regen op Mauritius.

In Zuid-Afrika gaat het regenseizoen door in het Kruger National Park, waar je prachtige natuur en veel jonge dieren kunt zien. In Kaapstad is het zomerweer met heel weinig regen.

Maart

Tsavo west in maart

In maart verandert het weer in Oost-Afrika. In Oeganda, Kenia (Masai Mara) en het noorden van Tanzania veranderen het seizoen en het weer gedurende de maand en begint het ‘lange’ regenseizoen dat tot en met mei duurt.

In Zambia is het nog steeds het regenseizoen, maar omdat het nu al een paar maanden regent, wordt de stroming in de waterval sterk. In Botswana, Mauritius en Madagaskar gaat het regenseizoen door, maar met minder regen dan in de voorgaande maanden.

In maart begint de herfst in Zuid-Afrika. In het noorden in het Kruger National Park valt minder regen en in Kaapstad daalt de temperatuur (hoewel het nog steeds warm is) en veranderen het landschap in prachtige oranjerode herfsttinten. De Wijnlanden zijn een bijzonder hoogtepunt in de herfst, een en al weelderigheid en groen.

April

Jakhals in Tanzania in april

In april blijft het regenen in Oeganda en in Kenia en Tanzania is het lange regenseizoen officieel begonnen. Het regenseizoen is laagseizoen, wat betekent dat er minder mensen op safari gaan in Tanzania en Kenia. Dat betekent ook dat het een van de ‘goedkoopste’ maanden is om op safari te gaan in Oost-Afrika. De regen valt meestal in de vorm van enorme buien die een paar uur duren en gevolgd worden door opklaringen. Als je ervan droomt om de Kilimanjaro te beklimmen, kun je in deze periode overwegen om de Rongai-route te kiezen, die begint aan de noordkant van de berg, die vaak beschut is tegen de regen.

Verder naar het zuiden, in Zambia en Botswana, begint in april het droge seizoen.

In Zambia & Victoriawatervallen is er een goede stroming in de waterval en voor veel mensen is het een uitstekende tijd om het Afrikaanse wonder te bezoeken. In het droge seizoen van Botswana daalt de temperatuur ten opzichte van de voorgaande maanden, maar het landschap blijft groen.

Op Mauritius en Madagaskar eindigen in april de zomer en het regenseizoen, en het droge seizoen is nu officieel aangebroken in het Kruger National Park in Zuid-Afrika.

Mei

Victoria Watervallen van bovenaf gezien in mei

In Oeganda, Kenia en Tanzania gaat mei verder waar april is opgehouden: midden in het regenseizoen. Als je de wilde dieren op de savanne wilt zien zonder een groot aantal andere bezoekers, is dit een voor de hand liggende maand om op safari te gaan.

Het water bij de Victoriawatervallen in Zambia valt op volle kracht met nog een maand van volle stroming in de waterval.

De winter in Namibië begint in mei en deze maand wordt gekenmerkt door weinig tot geen regen en gematigde temperaturen. In Botswana gaat het droge seizoen verder met relatief droog weer en een weelderige omgeving.

Op de eilandstaten Mauritius en Madagaskar begint de winter. Dat betekent droger weer en aangenamere temperaturen dan in de voorgaande zomermaanden.

Als je in mei naar Zuid-Afrika reist, kom je in het droge seizoen in het Kruger National Park. Het landschap is weelderig door de regen van de afgelopen maanden en de temperatuur is aangenaam. In Kaapstad nadert de laatste herfstmaand. Het is laagseizoen en je kunt je verheugen op laagseizoenaanbiedingen in de restaurants van de stad.

Juni

Sossusvlei in juni

Juni is het begin van een periode met droog seizoen op de meeste van onze bestemmingen in Afrika.

In Oeganda begint het tweede droge seizoen en kun je blauwe luchten, zonneschijn en minder regen verwachten. Het droge seizoen is een ideale tijd om berggorilla’s te spotten in Bwindi Impenetrable National Park. In Kenia en Tanzania begint het lange droge seizoen, dat ook het hoogseizoen van deze landen is. De maanden vallen samen met de periode waarin je de Great Migration, de oversteek van de rivier de Mara kunt meemaken tussen Masai Mara in Kenia en Serengeti in Tanzania.

Bij de Victoriawatervallen in Zambia is er nog volop water in de waterval, die wordt geflankeerd door blauwe luchten, en valt er nauwelijks regen. In Namibië en Botswana houdt het droge weer aan en in de Okavangodelta arriveert het water dat 6 maanden eerder in de bergen van Angola is gevallen. Dus ondanks het droge weer is er hier genoeg water. Het water in de delta trekt veel dieren aan, waaronder veel olifanten.

Het droge winterweer houdt aan op Mauritius en Madagaskar. Tijdens de wintermaanden is het warm, maar kan het ‘s avonds frisjes worden, zowel op Mauritius als op Madagaskar.

In Zuid-Afrika wordt het weer koeler (maar het is nog steeds warm), en door het droge weer is het gemakkelijker geworden om de wilde dieren in het Kruger National Park te spotten. Als je richting Kaapstad gaat, kun je ook koelere temperaturen verwachten, hoewel het niet echt koud zal worden. Vanaf juni is het ook mogelijk om walvissen te zien voor de kust van zuidelijk Zuid-Afrika.

Juli

Oversteek van de Mara rivier in juli

In juli gaat het droge seizoen vanaf juni verder op onze bestemmingen.

In Oeganda zitten we midden in het tweede droge seizoen van het jaar en dit is een fantastische tijd om de prachtige berggorilla’s in de regenwouden van het land te zien.

De grote migratie over de rivier de Mara in Tanzania en Kenia is nog steeds in volle gang. De nachten kunnen op sommige plaatsen fris worden, vooral als je op hoger gelegen plaatsen bent, bijvoorbeeld in de Serengeti.

In Zambia is de stroming bij de Victoriawatervallen nog steeds goed, maar die neemt wel af omdat er al een aantal maanden niet veel regen is gevallen.

Het droge seizoen van Botswana duurt voort en ‘s werelds grootste binnenlandse delta blijft zich vullen met water, wat veel dieren aantrekt.

Het droge ‘winterweer’ op Mauritius houdt aan en de zuidoostelijke passaatwinden die over het eiland waaien zijn hier het sterkst in juli en augustus. Kies daarom voor stranden in het westen en noorden van het eiland. Op Madagaskar is het ook droog met zonnige dagen en warm weer.

Het koele winterweer houdt aan in Zuid-Afrika, waar de maand fantastische safariomstandigheden biedt. De dieren zijn gemakkelijk te zien en als je verder naar het zuiden gaat, naar Kaapstad, is het ook mogelijk om walvissen voor de kust te zien.

Augustus

Kilimanjaro in augustus

Het droge seizoen gaat door op onze bestemmingen in Afrika, waaronder Oeganda, Kenia en Tanzania. In het droge seizoen kun je uitstekend gorilla’s volgen in Oeganda, en op de grens tussen Kenia en Tanzania – bij de rivier de Mara – is het nog steeds mogelijk om de oversteek van de gnoes door de rivier mee te maken.

De stroming van de waterval bij de Victoriawatervallen in Zambia blijft prima en de temperatuur is aangenaam in de woestijnlandschappen van Namibië. In Botswana kun je gemakkelijk wilde dieren zien in het nu droge en stoffige landschap en de dieren verzamelen zich bij de rivier om water te drinken. De Okavangodelta blijft goed gevuld met zowel water als trekdieren die op zoek zijn naar water om te drinken.

Het weer op Mauritius is aangenaam en droog, maar door de zuidoostelijke passaatwind, die het sterkst is in juli en augustus, kun je beter kiezen voor een strand in het westen en noorden van het eiland.

In augustus kan het iets koeler winterweer zijn in Zuid-Afrika, maar de dieren zijn gemakkelijk te spotten in het Kruger National Park en het is een geweldige tijd om op walvissafari te gaan in Kaapstad.

September

Strand in het westen van Mauritius

In september begint het regenseizoen weer in Oeganda, en hoewel gorilla- en chimpanzeetracking het hele jaar door mogelijk is, worden de paden langzaam modderig, waardoor ze moeilijker begaanbaar worden.

In Tanzania en Kenia duurt het droge seizoen iets langer en is het nog steeds mogelijk om de grote trek over de rivier de Mara mee te maken.

In Zambia begint de stroming in de waterval af te nemen na maanden van droog weer, maar de Victoriawatervallen zijn nog steeds indrukwekkend. In Namibië is september de laatste maand van de winter en Botswana blijft uitzonderlijke natuurervaringen bieden bij droog weer.

Mauritius en Madagaskar hebben te maken met droog weer en stijgende temperaturen nu we de laatste maand van de winter naderen, die in oktober valt.

In Zuid-Afrika is de eerste maand van de lente begonnen. De temperatuur stijgt en het landschap is droog in het Kruger National Park, waardoor de dieren gemakkelijk te zien zijn. In Kaapstad bloeien de wilde bloemen en het is het hoogseizoen voor walvissafari’s, als de grote walvissen zich bij de kust komen voortplanten.

Oktober

Leeuwen in de Masai Mara in oktober

Het regenseizoen in Oeganda gaat door in oktober en in de rest van Oost-Afrika wordt het de laatste kans om het droge seizoen op de bestemmingen mee te maken. Het wordt ook voorlopig de laatste kans om de vele gnoes de rivier de Mara te zien oversteken tijdens hun migratie tussen Kenia en Tanzania.

Bij de Victoriawatervallen in Zambia is het droog en zonnig weer en door de lagere stroming in de waterval heb je beter zicht en minder nevel, waardoor de waterval nog fotogenieker wordt. In Namibië is de zomer begonnen en het kan erg heet worden op plaatsen zoals de Sossuvlei.

In Botswana begint de laatste maand van het droge seizoen en in het Chobe National Park is het landschap droog, waardoor het gemakkelijker is om de vele dieren te zien.

In Mauritius is oktober de droogste maand van het jaar en is er goed zicht in zee als je van snorkelen droomt. In Madagaskar krijgen maki’s meestal jongen in oktober.

De lente en het walvisspotseizoen gaan door in Zuid-Afrika, en er is meer regen dan in de voorgaande maanden, maar nog steeds volop zon.

November

Giraffe in het Kruger National Park in november

In november is er een duidelijke verandering in het weer op onze bestemmingen, en terwijl het regenseizoen in Oeganda doorgaat, begint het opnieuw in Tanzania, Kenia, Zambia, Botswana en Zuid-Afrika (in Kruger).

In Kenia en het noorden van Tanzania (bijvoorbeeld in de Serengeti) is het korte regenseizoen begonnen. De natuurlijke omgeving blijft kaal na maanden zonder regen, dus je kunt nog steeds gemakkelijk wilde dieren zien. Grote kuddes olifanten keren terug naar de Masai Mara in Kenia en in Noord-Tanzania, waar het het warmst is van het jaar, vindt nu weer de Grote Migratie plaats.

Ondanks dat het regenseizoen is begonnen, stromen de Victoriawatervallen in Zambia in deze maanden het langzaamst van het jaar. Delen van de waterval drogen soms op, waardoor je op sommige rotsoppervlakken kunt lopen, waar de waterval anders de rest van het jaar buldert.

Het weer op Mauritius en Madagaskar verandert van winter in zomer, wat hogere temperaturen en iets meer regen betekent dan in de voorgaande maanden.

In Zuid-Afrika is het warm en nat in het Kruger National Park, maar het is een prachtig seizoen met weelderige landschappen. Vanaf eind november kun je in het nationale park jonge dieren zien. In Kaapstad naderen we de zomer en de laatste maand van de lente biedt aangenaam weer en veel zon.

December

Bewolkte dag op de Serengeti in december

In december verandert het weer in Oeganda en begint het droge seizoen weer.

In de rest van Oost-Afrika gaan we echter verder waar we in november gebleven waren. Het korte regenseizoen is aan de gang in Kenia en het noorden van Tanzania (en het lange regenseizoen in het zuiden van Tanzania).

Het regenseizoen gaat door in Zambia, en hoewel de Victoriawatervallen zich weer vullen, is de stroom nog steeds traag.

Het fotogenieke regenseizoen gaat door in Botswana, waar de dagen warm zijn en de landschappen steeds weelderiger worden. De dieren kunnen zich gemakkelijker in de struiken verstoppen, maar er worden ook veel jonge dieren geboren, wat roofdieren aantrekt.

Namibië heeft officieel een regenseizoen, maar in de woestijn, bijvoorbeeld bij de Sossusvlei, valt over het algemeen heel weinig regen. De temperatuur varieert hier van erg heet overdag tot relatief koud ‘s nachts.

Op Mauritius en Madagaskar is de zomer in volle gang en dat betekent warme temperaturen, een hoge luchtvochtigheid en regen, die meestal valt in de vorm van zware buien gevolgd door opklaringen. December is de maand met de meeste regen in Madagaskar.

In Zuid-Afrika zijn er zonnige dagen en hoge temperaturen. Terwijl het in het Kruger National Park regenseizoen is, kun je in Kaapstad droog en zonnig weer verwachten.

Wat is de beste tijd om naar Afrika te reizen?

TourCompass reisspecialist Kat op de top van de Kilimanjaro

Het weer in Afrika is grillig en het is moeilijk om een eenduidig antwoord te geven op de vraag wanneer je naar Afrika moet gaan, omdat het erg afhankelijk is van welk deel van het continent je bezoekt.

Maar wanneer je ook reist, in Afrika kun je ongelooflijke reiservaringen verwachten.

Hulp nodig bij het vinden van de beste tijd om op safari te gaan in Afrika? Of om naar een specifiek land te reizen? Neem contact op met onze reisspecialisten. Ze helpen je graag bij het organiseren van de reis van je leven.

TourCompass – Van toerist naar reiziger