Bij onze reisbeschrijvingen schijven we vaak iets in de trant van: “vandaag gaat u op gamedrive”.
Maar wat is een gamedrive eigenlijk? Hoe vindt zo’n gamedrive plaats? En is er iets waar u aan moet denken, voordat u op “gamedrive” gaat?
Een gamedrive is – zoals het woord al aangeeft – een rit, waarbij u op zoek gaat naar “game”. Game is het Engelse woord voor wild of wilde dieren.
Gaat u op safari naar Afrika, dan gaat u normaal mee op een gamedrive, waarbij u rondrijdt om de dieren in hun natuurlijke omgeving te zien.
Vaak is er een chauffeur en een gids in de auto of een chauffeur die ook als gids fungeert. Op een aantal plekken gaat u zelf op gamedrive met uw eigen huurauto, bijvoorbeeld in Nationaal park Etosha of in Nationaal park Addo in Zuid-Afrika.
Een gamedrive vindt op verschillende manieren plaats, afhankelijk van waar u zich in Afrika bevindt en op welk moment van de dag u op gamedrive gaat.
In Oost-Afrika gebeurt een gamedrive normaal met een 4WD landcruiser, waarvan het dak omhoog kan (als de auto stilstaat!), zodat u op kunt staan en naar de dieren kunt kijken. Dit kan een voordeel zijn, omdat u dan hoog staat in verhouding tot de dieren en een fantastisch uitzicht hebt. Hebt u een grote camera bij u, dan kunt u bovendien uw camera op de rand van de auto laten rusten.
In het zuidelijke gedeelte van Afrika wordt er over het algemeen met open auto’s gereden. Hier wordt bedoeld: auto’s met een dak, maar zonder ramen, of auto’s die noch een dak noch ramen hebben. Het voordeel hiervan is dat u echt dicht bij de natuur komt. U komt in feite zo dichtbij, dat u deze aan kunt raken (gelieve toch uw handen binnenboord te houden). Daarnaast kunt u voortdurend het landschap volgen en zelf de dieren spotten, ook als de auto rijdt.
In Afrika kunt u de dieren tijdens een safari meemaken in een van de vele Afrikaanse nationale parken of in een particulier wildreservaat.
Er zijn diverse regels waaraan u zich tijdens een safari in de nationale parken moet houden. U mag bijvoorbeeld alleen op de aangelegde wegen rijden, terwijl u in de particuliere wildreservaten de mogelijkheid hebt om “off-road” te gaan. Dit laatste betekent dat u in een particulier wildreservaat soms een grotere kans hebt om dicht bij de dieren te komen. De nationale parken zijn wel veel groter en geven u het gevoel dat het de natuur en dieren zijn die bepalen wat er gebeurt.
In een particulier wildreservaat (bijv. Kariega Game Reserve in Zuid-Afrika) kunt u in principe op elk moment van de dag op gamedrive gaan. Dit betekent dat u de tijdstippen kunt kiezen, waarop de dieren het actiefst zijn. In de nationale parken mag u vaak alleen tussen zonsopgang en -ondergang aanwezig zijn.
Maar waar en wanneer u ook op gamedrive gaat, er geldt altijd één regel: luister naar de gids en volg altijd zijn aanwijzingen op! De dieren weten niet of ze zich in een nationaal park of particulier wildreservaat bevinden.
U kunt op verschillende momenten van de dag op gamedrive gaan. Het hangt er helemaal vanaf waar u zich bevindt. Soms bent u bezig met een gamedrive, zonder dat u dat in de gaten hebt. U wordt bijvoorbeeld van punt A naar B gereden door een gebied waar veel dieren in het wild leven.
Een gamedrive midden op de dag kan een warme toestand zijn. Dat vinden de dieren ook, dus midden op de dag is er niet zoveel “action” in een gamedrive als wanneer u ‘s ochtends of ‘s avonds gaat. Maar u kunt wel een paar mooie plaatjes schieten, omdat de dieren zich niet al te veel verplaatsen. En er is ook iets magisch over de warme lucht met de zon die aan de horizon zindert, Afrikaanser kan het niet!
‘s Ochtend en aan het eind van de dag zijn de dieren actiever. Ze gaan dan naar de waterputten, staan te grazen of maken zich op voor de jacht.
Soms hebt u het geluk dat u op gamedrive gaat, nadat het donker is geworden. Op dat moment gebruikt de gids vaak rood licht dat de ogen van de dieren niet hindert, zodat u de dieren in het donker kunt zien.
U brengt tijdens een safari aardig wat uurtjes in de auto door. Rijdt u op een tijdstip wanneer de zon niet aan de hemel staat, dan moet u er rekening mee houden dat de Afrikaanse nachten behoorlijk koud kunnen zijn. Neem dus warme kleding mee!
Tja, dat is bijna onmogelijk te zeggen.
De dieren en de natuur bepalen dat.
Bereid u voor op allerlei onverwachte gebeurtenissen.
U valt misschien uit verveling bijna in slaap, omdat u alleen maar struisvogels en gnoes hebt gezien. En dan ineens…! Ligt er een leeuw midden op de weg! En de volgende dag kan het zijn dat de chauffeur net buiten uw lodge of tentenkamp hard op de rem moet gaan staan, omdat een olifant verliefd is geworden op een boom bij het kamp. En dan komt u die dag niet verder.
De natuur is onvoorspelbaar en geen twee gamedrives zijn hetzelfde. Maar dat is juist het boeiende van op safari gaan!
Het is fantastisch om de Afrikaanse dieren mee te maken, bijvoorbeeld tijdens een gamedrive.
Als u uw safari plant, is het een goed idee om de gamedrive ook voor te bereiden, bijvoorbeeld door erover na te denken welke kleding u moet meenemen. Meerdere laagjes zijn goed, want dan kunt u altijd iets aan- of uitdoen.
Voor de gamedrive zelf kan het een goed idee zijn om wat snacks mee te nemen. Door de frisse lucht en de spanning kunt u honger krijgen en het is vervelend als u daardoor ongeconcentreerd wordt. Neem ook iets te drinken mee. Vooral midden op de dag kan het warm zijn, als de zon hoog aan de hemel staat.
TourCompass – Van toerist naar reiziger