ZEKERHEIDSGARANTIE

Fooi in Amerika

1-10-2024
Alle posts bekijken

Glas met fooi in een café

In de VS is het geven van fooi niet alleen een vriendelijk gebaar, maar een cruciaal onderdeel van de loonstructuur voor veel werknemers in de dienstensector.

Dit systeem dateert uit het begin van de 20e eeuw en heeft zich ontwikkeld tot een impliciete verwachting in het dagelijks leven van zowel consumenten als werknemers.

Dus wanneer moet je fooi geven in de VS? En hoeveel fooi moet je geven?

Lees hier onze gids voor fooien in Amerika.

Waarom zijn fooien zo belangrijk in Amerika

In tegenstelling tot veel andere landen waar bedienend personeel een basisloon krijgt waarvan je kunt rondkomen, zijn de lonen in veel dienstverlenende banen in Amerika erg laag.

Dat betekent dat werknemers zoals obers, barmedewerkers en hotelpersoneel sterk afhankelijk zijn van fooien om een toereikend inkomen te verdienen.

De wetgeving staat voor werknemers die fooien ontvangen een lager loon toe dan het federale minimumloon, op voorwaarde dat de ontvangen fooien ervoor zorgen dat de werknemer het toepasselijke minimumloon bereikt.

Hoeveel fooi moet je geven in Amerika?

Ober neemt een beker en fooi aan van een tafel in een café

Fooien worden meestal berekend als een percentage van de totale rekening, maar de bedragen kunnen meer variëren op basis van de kwaliteit van de service en persoonlijke tevredenheid.

Het is gebruikelijk om tussen de 15% en 20% van de rekening te geven, afhankelijk van de sector waarin je fooi geeft.

Hier kun je zien hoeveel fooi men gewoonlijk geeft in verschillende dienstverlenende beroepen.

Restaurants

In restaurants is het gebruikelijk om minstens 15% van de rekening te geven.

Bij 15% heb je gekregen wat je hebt besteld, maar niet veel meer dan dat. Bij 18-20% heb je goede service gekregen. Bijvoorbeeld als de ober langs je tafel komt om water bij te vullen en te vragen of alles in orde is. Een fooi van meer dan 20% wordt meestal gegeven voor uitstekende service.

Hotelservice

Bij het geven van fooi aan kruiers en piccolo’s in hotels is het gebruikelijk om USD 1-2 per bagagestuk te geven. Het is ook normaal om het schoonmaakpersoneel een fooi te geven, en hiervoor geldt meestal een bedrag van 3-5 USD per kamer per dag.

Taxichauffeurs

Het is normaal om taxichauffeurs 15-20% van de rekening te geven, maar wel minimaal USD 2 per rit. Dit geldt ook als je apps als Uber en Lyft gebruikt.

Hoe geef ik een fooi?

Betaling in een restaurant

Fooi geven kan op veel manieren en als je uit een land komt waar fooi geven niet gebruikelijk is, kan het onnatuurlijk aanvoelen.

Een goede suggestie is om altijd een stapeltje dollarbiljetten bij je te hebben, zodat je gemakkelijk een fooi in contanten kunt geven als dat op andere manieren niet mogelijk is.

Als je fooi geeft in een taxi, is het het makkelijkst om direct contant geld aan de chauffeur te geven. Als je apps zoals Uber of Lyft gebruikt, is het ook mogelijk om via de app een ‘tip’ te geven aan het einde van de rit.

Als je in een restaurant of café hebt gegeten, is er vaak een optie op de betaalterminal waar je kunt kiezen om een percentage fooi toe te voegen (lees hieronder meer hierover). Als deze optie niet beschikbaar is, kun je fooi geven door contant geld achter te laten op de tafel waar je hebt gegeten, of je kunt het geld rechtstreeks aan je ober geven.

In bars is er ook een optie om fooi te geven via de betaalterminal, rechtstreeks aan de barman of in een zogeheten ‘tipping jar’, een fooienpot op de toonbank waar je contant geld in kunt doen.

Voorgestelde fooien

Bij het eten in een restaurant of café is het door de technologische ontwikkeling eerder regel dan uitzondering geworden dat klanten op de betaalterminal suggesties krijgen voor fooien. Dat kan handig voor je zijn, zodat je niet te veel hoeft na te denken over hoeveel fooi je ‘moet’ geven.

In zeldzamere gevallen wordt er echter naast een standaard fooipercentage op de rekening ook extra fooi gesuggereerd op de betaalterminal; soms van meer dan 20%. Dit kan verwarring veroorzaken of de druk opvoeren om meer fooi te geven dan je wilt, vooral als de ober vlak naast je staat. Dit is echter geheel vrijwillig en je moet een fooi geven die je redelijk vindt.

Houd er rekening mee dat er op de meeste rekeningen ook ‘sales tax’ (verkoopbelasting) staat. Dit moet je niet verwarren met fooi, want ‘sales tax’ is gewoon een percentage van de belasting op de rekening.

Wat gebeurt er als je geen fooi geeft in Amerika?

In principe gebeurt er niets als je geen fooi geeft in Amerika. Het geven van fooi is niet wettelijk verplicht, dus niets houdt je tegen om geen fooi te geven.

Vergeet echter niet dat het geven van fooien een belangrijk onderdeel is van de Amerikaanse dienstverleningscultuur en dat veel Amerikanen afhankelijk zijn van de fooien die ze verdienen om rond te komen. Je moet je er ook van bewust zijn dat sommige Amerikanen je als onbeleefd beschouwen als je geen fooi geeft. Dat kunnen managers, obers of andere dienstverleners zijn.

Wanneer moet je geen fooi geven?

Supermarkt in de Verenigde Staten

Als vuistregel is het een goed idee om een fooi achter te laten als je in de VS een dienst wordt verleend, maar er zijn uitzonderingen waarbij het geven van een fooi niet gebruikelijk is.

De obers die je eten naar je tafel brengen verwachten meestal een fooi, maar als je het eten aan de kassa of in een supermarkt koopt, is een fooi niet gebruikelijk. Dit is ook het geval in sommige fastfoodrestaurants, waar je bestelt en het eten ophaalt bij de kassa.

Soms zijn fooien ook al bij de eindrekening inbegrepen. Hier wordt het meestal als gratuity op de rekening vermeld, en in deze gevallen hoef je geen extra fooi te geven.

Moet je ook fooi geven als de service slecht is?

Nee. In de VS hoef je geen fooi te geven als je slechte service ervaart.

Het hangt er echter sterk vanaf waar je de service krijgt. Als je slechte service krijgt bij bijvoorbeeld een kapper, hoef je geen fooi te geven, maar het is een iets meer bijzondere situatie als je slechte service krijgt in een restaurant.

Zelfs als je slechte service hebt gekregen in een restaurant, is het nog steeds gebruikelijk om een fooi van ongeveer 10% achter te laten. In feite gaat het geld naar de ober, dus als het eten koud is of erg laat komt, is dat meestal een fout in de keuken en niet de schuld van de ober. Houd er hier rekening mee dat de obers soms onder het minimumloon worden betaald, dus tenzij de ober je slecht heeft bediend, is het geven van een fooi nog steeds normaal.

Wil je ook Amerika ervaren?

Ook al voelt het geven van fooi misschien onnatuurlijk, het is een volkomen natuurlijk onderdeel van het ervaren van de lokale cultuur tijdens een reis naar de VS, en na de eerste paar keer wordt het een volkomen natuurlijk onderdeel van de reis.

Ben je klaar om de unieke cultuur van Amerika te ervaren?

We helpen je graag als je vragen hebt.

TourCompass – Van toerist naar reiziger

Bekijk hier al onze reizen naar Amerika: