Thais eten staat bekend om zijn intense smaken en geurige specerijen, wat het wereldwijd populair maakt.
Niets overtreft echter de ervaring van het proeven van deze heerlijke gerechten, terwijl je omringd bent door de fantastische geuren en kleurrijke sfeer van Thailand.
Dus, wat te eten in Thailand?
We hebben 10 fantastische en populaire Thaise gerechten samengesteld die je absoluut moet proberen tijdens je reis naar Thailand.
Je kunt Thais eten niet noemen zonder Pad Thai te vermelden.
Het beroemde Thaise gerecht bestaat uit roergebakken rijstnoedels, garnalen, taugé, sjalotten en eieren. In sommige varianten van het gerecht kunnen de garnalen worden vervangen door kip, varkensvlees of tofu.
Pad Thai is geliefd vanwege de geweldige mix van zoete, zoute en zure smaken – en het staat erom bekend niet te pittig te zijn, zodat iedereen ervan kan genieten.
Khao Pad is ook bekend als gebakken rijst.
In elk Thais restaurant hebben ze een variant van Khao Pad – en er zijn eindeloze combinaties.
Khao Pad is simpelweg roergebakken rijst met eieren en verschillende groenten zoals wortels, erwten, tomaten, uien en knoflook. Het gerecht kan ook verschillende soorten vlees bevatten, zoals kip, varkensvlees, rundvlees of garnalen.
Dit betekent dat je de versie van Khao Pad kunt krijgen die jij het lekkerst vindt.
Als je een traditioneel gerecht uit de Noord-Thaise keuken wilt proberen, moet je Khao Soi proberen.
Khao Soi is een curriesoep met eiernoedels en kokosmelk, meestal geserveerd met kip of rundvlees en vaak gegarneerd met limoen, lente-uitjes en gefrituurde noedels.
Het gerecht, dat een combinatie van zoete, zoute en pittige smaken biedt, is erg populair in Chiang Mai, dus als je in de stad bent, raden we je ten zeerste aan om Khao Soi te proberen.
Tom Yum is een pittige zure soep.
De soep is gebaseerd op een bouillon gemaakt van citroengras, kaffir limoenblaadjes, galangal (een gemberachtige wortel), limoensap, vissaus en geplette chili. Het zit boordevol sterke smaken die elkaar aanvullen – en het is pittig!
Goong betekent garnalen in het Thais en Tom Yum Goong is de meest populaire variant van de soep. Het is ook verkrijgbaar met andere soorten vlees of met champignons.
De soep wordt vaak geserveerd met rijst als bijgerecht.
Als je echt pittige gerechten wilt vermijden en Tom Yum te heet vond, is er nog een fantastische Thaise soep die minder pittig is: Tom Kha Gai.
De combinatie van verse limoen, kokosmelk en citroengras geeft de soep een geweldig contrast tussen zuur en zoet.
De soep wordt vaak geserveerd met kip en jasmijnrijst.
Curry speelt een centrale rol in de Thaise keuken en er zijn veel varianten. De meest bekende zijn gele curry (kaeng lueang), rode curry (gaeng daeng) en groene curry (gaeng keow wan gai).
Ze kunnen over het algemeen worden gecategoriseerd op basis van hun pittigheidsniveau. Gele curry is de mildste, gevolgd door rode curry, terwijl groene curry de pittigste is.
Alle varianten zijn rijk aan de smaken van chili, citroengras en kokosmelk en worden geserveerd met rijst en kip.
Panang is ook een currygerecht zoals gele, rode en groene curry.
Het onderscheidt zich echter door zijn dikkere consistentie en zoetere smaak en wordt gemaakt met pinda’s, wat het een andere smaak geeft dan de nauw verwante rode curry.
De oorsprong van Panang curry is omstreden, sommigen geloven dat het afkomstig is van het Maleisische eiland Penang, terwijl anderen denken dat het zijn oorsprong heeft in centraal Thailand.
Ongeacht de oorsprong is het een populair Thais gerecht dat overal in Thailand te vinden is.
De street food klassieker Moo Satay is populair bij zowel de lokale bevolking als bezoekers.
De pittige varkensspiesjes worden gemarineerd in kokosmelk, curry, koriander, knoflook en kurkuma en vervolgens gegrild.
Deze gegrilde spiesjes zijn populair in heel Azië en zijn perfect als een kleine snack voor onderweg of als bijgerecht bij het diner.
Khanom Krok is een pannenkoek gemaakt van rijstmeel, suiker en kokosmelk, gevormd als kleine kommetjes. De pannenkoek heeft een knapperige buitenkant terwijl de binnenkant romig is.
Khanom Krok kan zo gegeten worden, maar het komt in veel varianten. Ze kunnen worden gegarneerd met alles van lente-uitjes en taro tot maïs of iets heel anders.
De kokos pannenkoek is vooral populair in Noord-Thailand, maar wordt in het hele land verkocht. Het is een van de meest populaire snacks in Thailand en als je naar een markt gaat waar street food wordt geserveerd, is de kans groot dat ze Khanom Krok verkopen.
Als je maar één Thais dessert zou eten, weten we welke het zou moeten zijn: Mango Sticky Rice (Khao Niao Mamuang).
Het iconische Thaise dessert is gemaakt van kleefrijst, verse mango en zoete kokosmelk waarin de rijst wordt gekookt.
De combinatie van de zoete kokosmelk en de verse mango maakt dit dessert het perfecte einde van elke Thaise maaltijd.
TourCompass – Van toerist naar reiziger