Tanzania is een bestemming die het hart van alle natuurliefhebbers verovert met zijn prachtige landschappen en wilde dieren.
We bespreken hieronder een aantal dieren in Tanzania, waarbij we kijken naar de enorme diversiteit aan soorten die dit land tot een van de meest boeiende plekken ter wereld maken voor het zien van wilde dieren.
De geografische ligging van Tanzania in Afrika en het gevarieerde landschap vormen de basis voor een uniek ecosysteem, waardoor veel soorten dieren hier kunnen leven.
Van de open savannes en beboste vlaktes in de Serengeti, waar de grote trek van gnoes en zebra’s plaatsvindt, tot de dichte bossen bij bijvoorbeeld Jozani Forest, waar zeldzame primaten en kleurrijke vogels leven. Tanzania biedt een rijkdom aan dieren die u elders niet zo makkelijk kunt vinden.
Door de gevarieerde natuur van Tanzania leeft er een grote verscheidenheid aan soorten dieren. U kunt hier meer dan 400 verschillende soorten zoogdieren en meer dan 1.000 verschillende vogelsoorten zien, waaronder de meest iconische en meest indrukwekkende dieren op de planeet. Tanzania een van de landen ter wereld met de meeste dieren per vierkante kilometer.
Hier is een overzicht van de populairste dieren die u kunt tegenkomen in Tanzania:
De Afrikaanse olifant is het grootste landdier ter wereld en staat bekend om zijn intelligentie, zijn indrukwekkende slagtanden en om de groepen die worden geleid door een oudere wijfjesolifant – een matriarch.
Olifanten kunnen over lange afstanden communiceren door middel van infrageluid, geluiden die voor mensen onhoorbaar zijn.
De Leeuw, vaak aangeduid als “de koning der dieren”, is een van de meest iconische roofdieren van Afrika, bekend om zijn kracht en majestueuze manen.
Leeuwen zijn de enige katachtigen die in sociale groepen leven en elkaar helpen bij de jacht en het grootbrengen van de welpen.
De leeuw is een bedreigde diersoort en in 2023 waren er nog maar ongeveer 23.000 wilde leeuwen over in de hele wereld. Volgens schattingen leeft ongeveer 50% hiervan in Tanzania.
De cheeta is het snelste landdier en is in staat om tijdens de jacht snelheden tot ongeveer 112 km/u te bereiken in een korte sprint. Deze hoge snelheid is alleen mogelijk vanwege zijn ongelooflijk flexibele ruggengraat en forse neusgaten, die zorgen voor hoge zuurstoftoevoer tijdens het rennen. En hij gebruikt zijn staart om te sturen.
De cheeta is de enige van de grote katachtigen die kan spinnen. Andere grote katachtigen, zoals bijv. leeuwen, brullen, iets wat de cheeta dan weer niet kan.
Nijlpaarden zijn grote, voornamelijk in het water levende zoogdieren, die het grootste deel van de dag in het water doorbrengen om koel te blijven onder de Afrikaanse zon.
Ondanks hun logge verschijning op land, zijn nijlpaarden verrassend snel in het water en kunnen ze zeer territoriaal en agressief zijn. Vanwege hun territoriale gedrag wordt het nijlpaard beschouwd als een van de gevaarlijkste landdieren in Tanzania en Afrika, dus laat u niet misleiden door hun ogenschijnlijk zachtaardige uiterlijk.
De Zanzibarfranjeaap, ook bekend als de Kirks rode franjeaap, behoort tot de familie van de franjeapen. Ze komen alleen voor op het hoofdeiland van Zanzibar, Unguja, en een van de beste plekken om deze aap te zien is in het Jozani-bos. Deze aap is met uitsterven bedreigd en wordt gezien als een van de meest zeldzame apensoorten in Afrika.
Ze leven in groepen van 30 tot 50 apen en eten voornamelijk bladeren en zaden. Dit maakt hen tot een belangrijk onderdeel van het ecosysteem op Zanzibar, omdat ze helpen bij het verspreiden van zaden.
De Afrikaanse buffel is een van de bekendste en meest gerespecteerde dieren in Afrika. Deze krachtige planteneter staat bekend om zijn robuuste bouw, grote hoorns en als een van de dieren van “The Big Five” is het een gewilde bezienswaardigheid op een safari.
Afrikaanse buffels hebben een opmerkelijk talent om zich te verdedigen tegen roofdieren. Ze staan bekend om hun nauwe samenwerking in de kudde en beschermen zichzelf zo tegen leeuwen.
In Tanzania leeft zowel de zeer bedreigde zwarte neushoorn als de meer talrijke, maar nog steeds bedreigde, witte neushoorn. Deze majestueuze dieren zijn gemakkelijk te herkennen aan hun indrukwekkende hoorns en massieve lichamen. En juist vanwege die hoorns is de neushoorn bedreigd. De hoorn is namelijk een gewild product op de illegale markt.
Neushoorns vertonen een uniek gedrag als het gaat om hun hoorns. Deze krachtige wapens zijn niet alleen een bescherming tegen roofdieren, maar spelen ook een rol in sociale interacties en als gereedschap om naar water en mineralen te graven. Interessant is dat de hoorn van de neushoorn bestaat uit keratine, hetzelfde materiaal waaruit menselijk haar en nagels bestaat.
De luipaard is een van de meest flexibele en veelzijdige roofdieren in Afrika en ze staan bekend om hun prachtige gevlekte vacht en hun uitzonderlijke vermogen om in bomen te klimmen. De luipaard is een solitair dier dat voornamelijk ‘s nachts actief is en op alles jaagt, van kleine knaagdieren tot grote antilopen, gebruikmakend van zijn talent voor sluipen.
Zijn vermogen om prooi mee te slepen in een boom is uniek onder de grote katachtigen. Dit stelt hen in staat om hun maaltijden weg te houden bij andere roofdieren en in alle rust te eten. Ze kunnen prooi meenemen in de boomtakken die bijna twee keer zo zwaar is als zijzelf.
De giraffe is het hoogste landdier ter wereld, dus met zijn hoogte van maar liefst 5,5 meter, zult u gegarandeerd versteld staan als u hem ziet op uw safari. Zelfs pasgeboren giraffen zijn groter dan de meeste mensen. Paradoxaal genoeg is de lange nek van de giraffe te lang om de grond te bereiken en moet hij knielen om water te drinken.
Er zijn vier soorten giraffen, maar de enige soort die in Tanzania voorkomt, is de Masai-giraffe, die ook het nationale dier van Tanzania is. U vindt de giraffen meestal in het noordelijke en centrale deel van Tanzania, zoals in het Serengeti National Park.
Als u de gnoe wilt zien, er miljoenen van in Tanzania. De gnoes maken deel uit van de grote migratie (of “The Great Migration”). Elk jaar trekken ze in kuddes door Tanzania en steken ze kort de grens over naar Kenia.
De gnoe eet uitsluitend planten en andere vegetatie. Hun migratie wordt daarom beïnvloed door de regen, als het gras verdwijnt, drijft de regen de kuddes verder naar vruchtbaarder land.
Het korte antwoord is ja, er zijn gevaarlijke dieren in Tanzania.
Als u op safari gaat – in Tanzania of op onze andere bestemmingen – zult u wilde dieren tegenkomen in hun natuurlijke omgeving. U bent op hun terrein, wij zijn alleen op bezoek.
Maar in de safariwagen bent u veilig.
En op de accommodaties of wild camps, die niet omheind zijn, wordt u na zonsondergang begeleid door een Masai.
Dus ook al zijn er gevaarlijke dieren in Tanzania, het is veilig ervaring om op safari te gaan. De wilde dieren zijn gewend aan auto’s in hun omgeving en ze zien deze niet als een bedreiging. De professionele safarigidsen hebben een diepgaand inzicht in het gedrag van dieren en de regels in de parken en daarom is het uiteraard belangrijk dat u hun instructies opvolgt. Doet u dat dan is het volkomen veilig om op safari te gaan – ook al zijn er gevaarlijke dieren in Tanzania.
Hier zijn een paar eenvoudige tips om uw safari veilig te maken – ook als u de gevaarlijke dieren van Tanzania gaat observeren.
Een safari in Tanzania waarbij u de vele wilde dieren van dit land gaat bekijken, is een waar geschenk dat een uniek inkijkje biedt in de diversiteit en schoonheid van de natuur.
Van de majestueuze “Big Five” tot de talloze minder bekende soorten, Tanzania biedt een onvergetelijke reis naar het wilde leven op de savanne.
Is er een bepaald dier dat u graag zou willen zien? Neem dan gerust contact met ons op, zodat we u kunnen helpen bij het vinden van de juiste reis en u de meeste kans heeft om dát te beleven wat u graag wilt.
TourCompass – Van toerist naar reiziger