China staat bekend om de zeer gevarieerde keuken. Enkele van de bekendste gerechten zijn pekingeend en dumplings.
De spannende gerechten uit de Chinese keuken bestaan uit verse ingrediënten, vaak bereid in lekkere marinades.
Hieronder staan tien heerlijke, traditionele gerechten die u zeker moet proberen tijdens uw reis naar China.
Pekingeend is een populair gerecht dat bijna een national symbool van China is geworden. De geschiedenis van het gerecht gaat ver terug. Al in de Ming-dynastie in de 15e eeuw was pekingeend een van de vaste gerechten aan het hof.
De eend wordt zo bereid dat het vlees lekker sappig blijft, terwijl het vel aan de buitenkant knapperig is.
Wanneer u het gerecht in een Chinees restaurant bestelt, komt de chef-kok soms aan tafel de hele gebraden eend aan de gasten laten zien, waarna deze aan tafel wordt aangesneden. De eend wordt geserveerd met dunne pannenkoekjes, verse komkommers, lente-uitjes, sjalotjes, knoflookdip en saus.
Gefrituurd varkensvlees in zoetzure saus is een van de populairste Chinese gerechten buiten China. Toch is dit een van de gerechten die u moet proeven tijdens uw vakantie in China.
Het gerecht is kleurrijk en heeft een heerlijke zoetzure smaak. Het gerecht bestaat uit varkensvlees dat in reepjes wordt gesneden en gefrituurd en vervolgens wordt gemarineerd.
De marinade is regionaal. Daardoor verschilt de smaak afhankelijk van waar in China het gerecht wordt gegeten. Op sommige plaatsen maken ze de marinade met suiker en azijn, terwijl deze op andere plaatsen interessant genoeg wordt gemaakt met ketchup, wat eigenlijk een westerse saus is.
Tofu komt oorspronkelijk uit China. Het wordt al meer dan tweeduizend jaar in de Chinese keuken gebruikt en is nog steeds favoriet bij de Chinezen.
Een heerlijk traditioneel Chinees gerecht met tofu is mapo tofu. Het gerecht bestaat uit stukjes tofu in een pittige chilisaus.
Het gerecht is in principe vegetarisch, maar u kunt het gerecht ook met varkensvlees of rundvlees laten serveren.
Chuan is een soort barbecuespies of kebab. De spiesjes kunnen van verschillende soorten vlees worden gemaakt, maar chuan van lamsvlees is het meest gebruikelijk.
Het vlees wordt gesneden, gemarineerd en op spiesjes van bamboe geregen. Voordat het vlees wordt gebakken, wordt het op smaak gebracht met zout, gedroogde chili en komijn.
Chuan wordt vaak verkocht bij Chinese eetkraampjes en op avondmarkten, waar ze op de grill worden bereid.
Dumplings zijn kleine deegpakketjes met stukjes vlees of groenten, die gebakken, gekookt of gestoomd worden.
Het type dumplings dat het vaakst wordt geserveerd in China is een variant met Chinese kool, lente-uitjes en garnalen of varkensvlees. Maar u kunt het gerecht ook met veel andere groenten- en vleessoorten krijgen.
Dumplings zijn vooral populair om met oud en nieuw te eten. Sommigen stoppen tijdens het koken een munt in een willekeurige dumpling. Er wordt gezegd dat degene die de munt krijgt, het komende jaar veel geluk zal hebben.
Hotpot is de Chinese variant van fondue, waarbij je het eten zelf aan tafel klaarmaakt.
De ober zet een pot kokende bouillon (in verschillende smaken en sterktes) op tafel en dan bestelt u groenten en vlees die u zelf kookt. Als de ingrediënten klaar zijn, worden ze uit de bouillon gehaald en in een heerlijke pindasaus gedoopt.
Het gerecht is een goed gezelschapsgerecht, omdat het een langzame en gezellige manier van eten is. Er is ruim de tijd om met vrienden en familie te praten en van de exotische ervaring te genieten.
Een ander populair gerecht in China is kung pao kai. Het bestaat uit stukjes kip, gekookt met gedroogde pepers, lente-uitjes, knoflook, gember en szechuanpeper. Aan het gerecht worden groenten en gebakken pinda’s toegevoegd.
Ondanks dat kung pao kai chili bevat, is het een van de minst pittige gerechten uit de Chinese keuken. Het gerecht wordt echter op meerdere plekken in China anders bereid, waardoor het soms ook erg pittig kan zijn.
Oorspronkelijk komt het gerecht uit de provincie Sichuan.
Als u behoefte hebt aan een koude verfrissing tijdens uw verkenning van de boeiende Chinese steden, probeer dan eens bubble tea.
Bubble tea, of parelmelkthee, is een uniek theedrankje dat in de jaren 1980 erg populair werd in Azië.
De basis van de drank bestaat uit zwarte of groene thee, bijv. matcha. Dit wordt gemengd met melk, waarna vruchtensap wordt toegevoegd, waardoor de drank een frisse smaak krijgt.
Vervolgens worden de bijzondere tapiocaparels toegevoegd, die de consistentie hebben van gelei. De tapiocaparels zijn de ‘bubbels’ in de bubbelthee en vullen voor een groot deel het glas. Daarom doet de thee ook meer denken aan een tussendoortje dan aan een drankje.
De thee kan zowel ijskoud als warm worden geserveerd en wordt gedronken met een breed rietje om de tapiocaparels te kunnen oppakken.
Er zijn ongeveer 23 miljoen moslims in China, die een grote invloed hebben gehad op de Chinese keuken. Het heeft er onder meer in geresulteerd dat er handgemaakte noedels op het menu staan.
De noedels zijn dik en een beetje taai en ze worden met de hand getrokken. U kunt ze voor heel weinig geld eten in een restaurant. Er zijn talloze gerechten met deze noedels. Ze worden bijv. geserveerd met verschillende soorten vlees of eieren.
Dit eenvoudige vegetarische gerecht bestaat uit eieren en tomaten. Hoewel dat simpel klinkt, smaakt het in China gewoon anders dan wanneer u het thuis zelf zou maken.
De eieren worden vaak bereid als roerei en de tomaten worden in stukjes gesneden en in de pan gekookt.
Het gerecht wordt vaak geserveerd met azijn en lente-uitjes, maar u kunt het ook met noedels en rijst eten.
De Chinese keuken bestaat uit heel veel culinaire, authentieke gerechten die al eeuwen teruggaan.
Zin in dumplings in een Chinees eetkraampje of pekingeend in Peking? Kijk dan eens bij onze reizen naar China en laat u inspireren voor een culinaire droomreis naar één van de grootste landen ter wereld.
Smakelijk eten!
TourCompass – Van toerist naar reiziger