ZEKERHEIDSGARANTIE - Lees meer
020 - 369 07 90
Vandaag geopend 09 - 15 | Openingstijden
HomeNieuws en reisartikelenWat is de beste reistijd voor China?

Wat is de beste reistijd voor China?

3-10-2023
Alle posts bekijken

China is een reisland als geen ander.

Het heeft een heel eigen cultuur, geschiedenis en natuur.

Maar wat is de beste reistijd voor China?

Hieronder kunt u meer over het weer en klimaat van China lezen en antwoord krijgen op de vraag wat de beste reistijd is om dit enorme Oosterse land te bezoeken.

Het klimaat van China

China is een van de grootste landen ter wereld. Daarom zijn er grote verschillen in het klimaat, afhankelijk van waar u bent in het land.

In het algemeen heeft China vier seizoenen zoals we die kennen in Nederland: de lente, zomer, herfst en winter.

  • De lente loopt van maart t/m mei.
  • De zomer loopt van juni t/m augustus.
  • De herfst loopt van september t/m oktober.
  • De winter loopt van november t/m februari.

In het algemeen zijn de seizoenen zoals beschreven, maar de lengte en periode kunnen per plaats verschillen. Dit komt onder meer door de geografische ligging van de plaatsen.

Maar wat is de beste reistijd voor China?

China biedt alle maanden van het jaar fantastische ervaringen.

In het algemeen worden de lente en de herfst beschouwd als de beste maanden om China te bezoeken. Er zijn wel regionale verschillen. In deze maanden zijn de temperaturen in het algemeen milder en regent het heel weinig. Maar als u de warmte van de zomer of de kou van de winter niet erg vindt, bieden deze maanden ook fantastische ervaringen.

Houd wel rekening met Chinese feestdagen, zoals het Chinese Nieuwjaar, wanneer de Chinezen zelf vakantie hebben. In deze periodes reizen de Chinezen zelf veel en dit kan voor opstoppingen in het openbaar vervoer en volle hotels zorgen.

Het weer het hele jaar door in de Chinese steden

Zoals gezegd kunnen het klimaat en het weer van gebied tot gebied verschillen. Hieronder kunt u meer lezen over de seizoenen in specifieke Chinese steden.

Peking

De hoofdstad ligt in het noorden en heeft een gematigd klimaat.

  • In de lente zijn de temperaturen overdag overwegend aangenaam met gemiddeld 11 graden in maart tot 26 graden in mei. Bovendien valt er slechts een kleine hoeveelheid regen. Houd er wel rekening mee dat de temperatuur ‘s nachts onder het vriespunt kan komen en dat er af en toe kans is op zandstormen. In de lentemaanden barst de natuur uit in al haar kleurenpracht en krijgt bijv. de Chinese Muur fraaie tinten.
  • De zomer kent de hoogste temperaturen van het jaar, een hoge luchtvochtigheid en de grootste hoeveelheid regen van het jaar. En het kan erg warm worden in Peking! Overdag lopen de temperaturen gemiddeld op tot 30 graden. De grote stad kan een hele uitdaging vormen als de temperatuur af en toe de 40 graden bereikt. Aan de andere kant is de Chinese Muur een prachtige ervaring op een dag met een blauwe lucht. Eind mei/begin juni is ook het Drakenbootfeest een belevenis.
  • In de herfst zijn de temperaturen weer mild, schijnt de zon volop en valt er veel minder regen dan in de zomer. Het bijzondere aan deze tijd van het jaar is het kleurenspel van de natuur. Stelt u zich het Zomerpaleis of andere bezienswaardigheden in Peking gehuld in de warme kleuren van de herfst voor.
  • In de winter dalen de temperaturen vaak ver onder het vriespunt en is het koud in Peking. Ondanks de kou kan de winter een heel mooie tijd zijn om de parken en paleizen van Peking te bezoeken, die soms met sneeuw zijn bedekt. Bovendien helpt de kou de soms zware luchtvervuiling op te frissen.

Weerstatistieken voor Peking:

JAN

FEB

MRT

APR

MEI

JUN

JUL

AUG

SEP

OKT

NOV

DEC

Gemiddelde max. temp.

 2

4

11

20

26

30

31

30

26

19

10

3

Gemiddelde min. temp.

 -9

-7

-1

7

13

18

22

20

14

7

0

-7

Neerslag in mm

 3

6

9

26

29

71

176

182

49

19

6

2

Xi’an

Xi’an ligt landinwaarts ten zuidwesten van Peking in de provincie Shaanxi. De plaats is vooral bekend om het fascinerende Terracottaleger. Xi’an heeft een gematigd klimaat en het weer doet enigszins denken aan Peking.

  • In de lente zijn de temperaturer mild en valt er heel weinig regen. Ook hier moet u er rekening mee houden dat de nachten koud kunnen zijn, vooral in maart en april, en dat er kans is op zandstormen. Deze tijd van het jaar is ideaal voor bijv. een fietstocht over de 14 km lange stadsmuur.
  • In de zomer is het warm en kan het zweet u over het voorhoofd lopen door temperaturen die kunnen oplopen tot 40 graden, een hoge luchtvochtigheid en hevige regen. Juli en augustus behoren ook tot de meest regenachtige maanden van het jaar.
  • In de herfst koelt het weer af en worden de temperatuur aangenamer. Aan het begin van de herfst is de temperatuur gemiddeld 25 graden in september. In november daalt deze echter tot een gemiddelde dagtemperatuur van 12 graden. September behoort ook tot de natste maanden van Xi’an, maar de rest van de herfst regent het iets minder. De herfst kleurt de natuur in herfsttinten en dit is een prachtige tijd om Xi’an te bezoeken.
  • De winter kent de koudste maanden van het jaar. De temperatuur kan dan gemakkelijk onder het vriespunt kan komen en het kan sneeuwen en misten. Het hoogtepunt van de wintermaanden is het Lantaarnfestival dat een unieke sfeer geeft aan de stad.

Weerstatistieken voor Xi’an:

JAN

FEB

MRT

APR

MEI

JUN

JUL

AUG

SEP

OKT

NOV

DEC

Gemiddelde max. temp.

5

8

13

21

26

30

31

30

25

20

12

6

Gemiddelde min. temp.

-4

-2

3

9

14

19

21

20

16

10

3

-3

Neerslag in mm

10

10

40

40

70

60

100

70

110

60

20

10

Sjanghai

Sjanghai ligt aan de kust in het oosten van China. De grote stad ligt in de subtropische klimaatzone en is daardoor warmer dan Peking en Xi’an.

De seizoenen zijn echter in veel opzichten vergelijkbaar met die in Peking, maar in Sjanghai wordt het in de wintermaanden niet zo koud als in Peking.

  • In de lente is het in mei overdag met temperaturen tot gemiddeld 24 graden mild tot warm. De nachten zijn in het voorjaar iets koeler dan in bijvoorbeeld Peking en Xi’an. Hoe dichter we bij de zomer komen, hoe meer het gaat regenen. Als u in de lentemaanden reist, heeft u misschien het geluk om de kersenbomen te zien bloeien. Dat begint meestal in maart.
  • De zomer brengt zowel hoge temperaturen als regen met zich mee. Juli en augustus zijn de warmste maanden van de zomer, met dagtemperaturen die kunnen oplopen tot 32 graden. De regen kan van het ene op het andere moment vallen, dus het is een ​​goed idee om u daarop voor te bereiden. Rond begin juni, wanneer de zomerse temperaturen het aangenaamst zijn, wordt het Drakenbootfeest gehouden. Er varen dan bijv. kleurrijke boten op de Suzhou-rivier.
  • De herfst begint warm met temperaturen tot gemiddeld 27 graden in september, maar geleidelijk wordt het aangenamer. In het algemeen kunt u zonnig en droog weer verwachten. Houd er toch rekening mee dat er in de loop van de dag plotselinge temperatuurschommelingen kunnen optreden. In september kunt u bijv. het unieke Midherfstfestival meemaken, dat onder andere in het teken van maankoeken staat. In oktober begint de natuur te veranderen en beginnen de prachtige gele, rode en bruine herfsttinten de stad geleidelijk te kleuren.
  • De winter is de koudste tijd van het jaar, hoewel november mild kan beginnen. Temperaturen tot gemiddeld 17 graden zijn dan mogelijk. Maar door de wind uit het noorden kan het erg koud worden. Hoewel de nachttemperatuur vaak onder het vriespunt zakt, sneeuwt het zelden in Sjanghai. Bovendien regent het in de wintermaanden heel weinig.

Weerstatistieken voor Sjanghai:

JAN

FEB

MRT

APR

MEI

JUN

JUL

AUG

SEP

OKT

NOV

DEC

Gemiddelde max. temp.

8

9

13

19

24

27

32

32

27

22

17

11

Gemiddelde min. temp.

0

2

5

11

16

20

25

25

20

15

9

2

Neerslag in mm

39

59

81

102

115

152

128

133

156

61

51

35

Chengdu

Chengdu ligt in de provincie Sichuan in Zuidwest-China in de subtropische klimaatzone.

Chengdu heeft een mild klimaat en zelfs in de wintermaanden zijn de temperaturen nog relatief aangenaam.

  • De lente begint mild, maar naarmate de maanden vorderen, wordt het steeds warmer. Wees erop voorbereid dat het weer veranderlijk kan zijn en dat de dagen af ​​en toe koel kunnen zijn. Aan de andere kant is het een fantastische tijd om te zien hoe de omgeving groener wordt en planten beginnen te bloeien.
  • De zomer is de warmste, maar ook de natste tijd. Vooral in juli en augustus kan het broeierig zijn, wanneer de dagtemperaturen gemiddeld oplopen tot bijna 30 graden. Als u de panda’s bij Chengdu Panda Base wilt zien, kunt u het beste buiten de warmste maanden een bezoek brengen. In de zomerperiode brengen de panda’s veel tijd door in een gekoelde ruimte in plaats van in de tuinen.
  • De herfst begint, in tegenstelling tot de lente, warm met dagtemperaturen tot gemiddeld 25 graden. Maar de temperaturen dalen geleidelijk naar een aangenamer niveau en in november kan het overdag gemiddeld iets meer dan 15 graden zijn. Ook in de herfst kunt u rekenen op wisselvallig weer dat plotseling kan omslaan. Aan de andere kant is het een van de mooiste tijden om de fantastische natuur van Chengdu te ervaren, die in deze tijd bijzonder mooi is.
  • De winter is mild en droog en het is vaak bewolkt en mistig. Hoewel het niet zo koud is als op andere plaatsen, kan het vochtige weer ervoor zorgen dat het kouder aanvoelt dan het is. Bovendien regent het er heel weinig.

Weerstatistieken voor Chengdu:

JAN

FEB

MRT

APR

MEI

JUN

JUL

AUG

SEP

OKT

NOV

DEC

Gemiddelde max. temp.

10

11

15

21

26

28

29

29

25

21

16

11

Gemiddelde min. temp.

3

5

8

12

17

21

22

22

18

15

10

4

Neerslag in mm

10

20

20

50

100

110

200

190

130

40

20

10

Bekijk hier al onze reizen naar China:

China is een land dat voor ieder wat wils heeft.

Een fascinerende, adembenemende en fantastische reisbestemming.

Weet u nog niet wanneer u China het beste kunt bezoeken? Neem dan contact op met onze reisspecialisten. Zij staan klaar om u te helpen met een fantastische droomreis naar China.

Let op: Bovenstaande informatie is indicatie en adviezen kunnen veranderen.

TourCompass – Van toerist naar reiziger