ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenBezienswaardigheden in Luang Prabang

Bezienswaardigheden in Luang Prabang

2-6-2024
Alle posts bekijken

Vrouw kijkt naar tempel in Luang Prabang, Laos

Luang Prabang ligt in het noorden van Laos, daar waar de Mekong en de Nam Khan-rivier samenkomen en is een stad die rijk is aan geschiedenis, cultuur en natuur.

Als voormalige koninklijke hoofdstad en tegenwoordig als UNESCO-werelderfgoed-site trekt Luang Prabang bezoekers uit de hele wereld met zijn goed bewaarde tempels, Franse koloniale gebouwen en prachtige natuur.

In deze blogpost hebben we 10 onvergetelijke bezienswaardigheden, die u kunt ontdekken in Luang Prabang op uw reis naar Laos op een rijtje gezet.

1. De monniken in Luang Prabang

Monniken ontvangen aalmoezen in Luang Prabang

Luang Prabang is een boeddhistische stad waar je onvermijdelijk de in het oranje geklede monniken zult tegenkomen. Als je de Boeddhistische cultuur echt wilt begrijpen, moet je de oude traditie van Sai Bat ervaren.

Elke ochtend bij zonsopgang (de tijd hangt af van het seizoen) kun je de aalmoezenprocessie van de monniken meemaken. Honderden monniken lopen dan door de straten van de stad om aalmoezen te ontvangen van de lokale bevolking. De lokale bevolking staat klaar met bijvoorbeeld kleefrijst, die ze in de kommen van de monniken doen. Het hele ritueel vindt in stilte plaats.

Het is een geweldige ervaring en veel mensen zijn onder de indruk van de respectvolle stilte die deze traditie kenmerkt. Als reiziger kun je ook zelf deelnemen aan het ritueel en je aalmoezen in de kommen van de monniken doen, als je maar enkele richtlijnen volgt: Blijf op gepaste afstand van de monniken, bedek je schouders, borst en benen en neem deel aan de stilte. Als je het ritueel liever gewoon observeert, zorg er dan voor dat je op voldoende afstand blijft en maak geen foto’s met flits.

2. Mount Phousi

Zonsondergang over de Phousi berg in Luang Prabang

Mount Phousi, gelegen in het hart van Luang Prabang, biedt een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving.

De wandeling via 328 treden naar de top wordt beloond met een adembenemend panoramisch uitzicht, vooral bij zonsondergang als het landschap oranjerood kleurt.

Op de top staat de That Chomsi-Stoepa, gebouwd in 1804, een belangrijk religieus monument voor de inwoners van Luang Prabang.

3. De avondmarkt

Kraampjes op de avondmarkt in Luang Prabang

De avondmarkt van Luang Prabang is een levendige en kleurrijke belevenis en hier kunt u van alles kopen, van handgemaakt textiel en sieraden tot heerlijke streetfood gerechten.

De markt loopt langs de Sisavangvong Road van het koninklijk paleis tot Wat Mai en trekt zowel lokale inwoners als bezoekers, die komen om de unieke sfeer te proeven en handgemaakte producten te kopen.

U vindt hier een ruime keuze aan koopwaar, zoals prachtig geweven textiel, handgemaakte sieraden, traditionele Laotiaanse kleding, houtsnijwerk en kunstwerken. Veel van deze artikelen zijn vervaardigd door lokale ambachtslieden en etnische minderheidsgroepen, waardoor u authentieke en unieke souvenirs kunt vinden.

De markt is elke avond open en een bezoek is een fantastische manier om uw dag vol sightseeing af te sluiten, terwijl u geniet van de lokale specialiteiten en wellicht unieke souvenirs vindt voor thuis.

4. De Kuang Si-watervallen

Mensen lopen op brug bij Kuang Si watervallen

De Kuang Si-watervallen, ongeveer 29 kilometer ten zuiden van Luang Prabang, zijn een van de meest indrukwekkende natuurwonderen van deze omgeving.

De watervallen bestaan uit meerdere niveaus van turquoise water, dat in bassins terechtkomt, waarin bezoekers een verfrissende duik kunnen nemen.

In de omgeving van de watervallen zijn ook wandelpaden en een berenreservaat, waar Aziatische zwarte beren leven die gered zijn.

5. Wat Xieng Thong

Het gouden klooster, Wat Xieng Thong tempel in Laos

Wat Xieng Thong, ook bekend als “Het Gouden Klooster”, is een van de meest betekenisvolle en mooiste tempels van Luang Prabang.

In 1560 gebouwd door koning Setthathirath vertegenwoordigt deze tempel de klassieke Laotiaanse architectuur met zijn gebogen daken, versierde mozaïeken en gedetailleerde houtsnijwerken.

De tempel speelt een centrale rol in de religieuze ceremonies van de stad en is een must voor elke bezoeker.

6. De Mekong-rivier

Rondvaartboot op de Mekong rivier

De Mekong-rivier, een van de grootste en belangrijkste rivieren van Azië, kronkelt majestueus door Luang Prabang, en dit draagt bij aan de schoonheid en culturele rijkdom van de stad.

De rivier die bijna 5.000 kilometer lang is en door zes landen stroomt, van Tibet tot Zuid-Vietnam, dient als levensader voor veel steden in de regio, waaronder Luang Prabang.

De rivier is een van de belangrijkste waterwegen in Zuidoost-Azië en speelt een cruciale rol voor zowel de ecologie als de economie in de regio.

Een boottocht op de Mekong-rivier is een onvergetelijke ervaring waarbij u kunt genieten van het adembenemende landschap met weelderige bergen, dichte jungle en traditionele dorpjes die langs de oevers liggen.

7. Pak Ou-grotten

Het uitzicht vanaf de Pak Ou grot op de Mekong rivier
Via de Mekong-rivier kunnen bezoekers ook de Pak Ou-grotten bezoeken, ongeveer 25 km ten noorden van de stad.

De Pak Ou-grotten zijn twee kalksteengrotten die precies op de plek liggen waar de rivieren Mekong en Nam Ou samenkomen. In de grotten staan 4.000 kleine Boeddhafiguren. De meeste Boeddhafiguren zijn uit hout gesneden, maar er zijn ook diverse beeldjes die van andere materialen zijn gemaakt.

Het onderste deel van de grotten is te zien vanaf de Mekong-rivier en ligt dus dicht bij de grond. Als je het bovenste gedeelte van de grotten wilt verkennen, moet je de stenen trap beklimmen. Bovenaan de trap kom je bij een stenen poort bij de opening van de bovenste grot.

8. Wat Mai

Vergulde, sierlijke gevel van de Wat Mai tempel in Luang Prabang

Wat Mai Suwannaphumaham, of kortweg Wat Mai, is een andere belangrijke tempel in Luang Prabang.

Deze tempel werd gebouwd aan het eind van de 18e eeuw en staat bekend om zijn grote, sierlijke veranda en de gouden bas-reliëfs met scènes uit het leven van de Boeddha.

De tempel was tot het midden van de 20e eeuw ook de residentie van de hoogste patriarch van Luang Prabang.

9. Het Koninklijk Paleis

Haw Kham koninklijk paleis in Laos

Het Koninklijk Paleis, ook bekend als Haw Kham werd gebouwd in 1904 tijdens de Franse koloniale periode als residentie voor koning Sisavang Vong.

Tegenwoordig herbergt het paleis het Luang Prabang Nationaal Museum, waar bezoekers diverse artefacten kunnen zien die de geschiedenis en cultuur van Laos tot leven brengen.

Het gebouw combineert Franse koloniale architectuur met traditionele Laotiaanse ontwerpen, waardoor het een fascinerende plek is om te bezoeken.

10. Laotiaanse keuken

Man kookt “larb”, een traditioneel gerecht uit Laos

Wanneer je naar een nieuw land reist, is een van de grootste attracties het proeven van de lokale keuken.

Hoewel de Laotiaanse keuken misschien niet zo veel aandacht heeft gekregen als die van de buurlanden, is deze zeker ‘een bezoek waard’ wanneer je in Luang Prabang bent.

De traditionele Laotiaanse keuken is gebaseerd op verse ingrediënten en veel kruiden. Bij vrijwel iedere maaltijd wordt rijst of kleefrijst (khao niao) gegeten.

Bezoek de plaatselijke restaurants en proef gerechten als Larb, Sai Oua en Tam Mak Hoong.

Wilt u Luang Prabang bezoeken?

Luang Prabang is een stad waar u een mix vindt van rijke geschiedenis en cultureel erfgoed, een ontspannen sfeer en een uitzonderlijke schoonheid.

Of u nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, religie, natuur of gewoon wilt ontspannen en genieten van het prachtige landschap, Luang Prabang heeft elke reiziger iets te bieden.

TourCompass – Van toerist naar reiziger​!

Bekijk hier al onze reizen naar Laos: