ZEKERHEIDSGARANTIE - Lees meer
020 - 369 07 90
Vandaag geopend 10 - 14 | Openingstijden
HomeNieuws en reisartikelen7 natuurverschijnselen die u moet zien in 2024

7 natuurverschijnselen die u moet zien in 2024

3-1-2024
Alle posts bekijken

Okavango delta
Voor veel reizigers zijn unieke natuurbelevenissen een must als ze de vele fantastische landen op aarde gaan bezoeken.

Nationale parken, prachtige watervallen of betoverende bergen zijn het hele jaar door te bezoeken.

Maar er zijn ook heel bijzondere natuurverschijnselen die op bepaalde tijdstippen in het jaar plaatsvinden.

We hebben 7 unieke natuurbelevenissen op een rijtje gezet die u kunt gaan ontdekken 2024.

Sakura – Japan

Sakura – Kersenbloesem in Tokyo

Japan staat vooral bekend om zijn prachtige roze kersenbloesem van de kersenbomen. Het bloeien van de kersenbomen heet Sakura en is een jaarlijks hoogtepunt voor de lokale bevolking en voor de bezoekers.

De kersenbloesem is afhankelijk van wanneer de warmte naar Japan komt, en het is daarom moeilijk om precies te voorspellen wanneer dit plaatsvindt. Meestal begint het in het zuiden van Japan rond januari en bereikt het Kyoto en Tokyo eind maart of begin april.

The Great Migration – Tanzania en Kenia

Gnoes lopen in een lange rij in Kenia

Op de Afrikaanse savanne speelt zich elk jaar een indrukwekkend schouwspel af als miljoenen gnoes zich begeven op wat bekend staat als de grote gnoetrek.

Veel mensen vinden het de grootste attractie als de gnoes de Mara-rivier oversteken, dit is tussen juli en oktober (vooral in juli-augustus). Om naar Masai Mara in Kenia te komen, moeten de gnoes de rivier oversteken, en dit is niet zonder gevaar, want in de rivier liggen hongerige krokodillen op hen te wachten.
Deze migratie kunt u het hele jaar door op verschillende plaatsen in Kenia en Tanzania zien, dus u kunt in de gaten houden waar en wanneer u de vele fascinerende dieren kunt zien op uw safarireis.

Zuiderlicht – Australië

Zuiderlicht weerspiegelt op het water

Wist u dat er een tegenhanger is van het noorderlicht op het zuidelijk halfrond van de aarde? En dat dit zuiderlicht wordt genoemd?

Zuiderlicht is hetzelfde verschijnsel als het noorderlicht, en met een beetje geluk ziet u de lucht in spectaculaire kleuren oplichten tijdens uw reis in Australië. Dit licht ontstaat als elektrisch geladen deeltjes van de zon het magnetisch veld van de aarde raken.

Hoewel zuiderlicht het makkelijkst te zien is in Tasmanië, kunt u het met een beetje geluk ook elders zien. De grootste kans om het zuiderlicht te zien in Australië, is tijdens de wintermaanden daar, dus van juni tot augustus.

Koyo – Japan

Koyo, herfstkleuren van de bomen, bij de Daigoji-tempel in Kyoto

In het najaar kunt u in Japan een explosie van herfstkleuren van de bomen zien. Dit noemt men koyo.

De bomen veranderen van kleur, en het landschap wordt warme rood, oranje en goud getint.

Koyo begint rond september in het noordelijke deel van Japan en beweegt zich zuidwaarts in de loop van oktober, november en december, dus het tegenovergestelde van Sakura. Daarom kunt u dit prachtige herfstfenomeen op veel plekken zien, afhankelijk van wanneer u naar Japan reist.

Oplichtend plankton – Malediven

Oplichtend plankton bij een strand op de Malediven

Op een reis naar de Malediven kunt u het geluk hebben om een uniek natuurverschijnsel te zien: bioluminescent plankton.

Dit plankton licht op als het in beweging is en laat de kust op een glinsterende zee van sterren lijken.

U kunt het lichtgevende plankton het hele jaar door en overal op de Malediven zien, maar de beste kans heeft u tussen juni en december, dan is er een grotere hoeveelheid plankton in zee.

De Okavangodelta in Botswana

Olifanten van bovenaf gezien in de Okavangodelta in Botswana

De Okavangodelta is een van de meest interessante natuurverschijnselen in Afrika.

Het gebied, dat 14.000 km2 beslaat, bestaat uit een complex netwerk van rivieren dat midden in de elders zo droge Kalahari-woestijn ligt. Elk jaar stromen de rivieren over en vormen ze een delta, die een van grootste moerasgebieden ter wereld is.

Wat de delta zo fascinerend maakt, is dat het water dat de delta vult, regenwater is dat 6 maanden eerder in de hooglanden van Angola is gevallen. Hierdoor gaan de rivieren overstromen en vormen zo moerasgebieden – en precies in het droge seizoen van Botswana als er dus heel weinig regen valt.

Het water in het delta trekt enorm veel migrerende dieren waardoor de Okavangodelta een fantastische plek is om de Afrikaanse wilde dieren te zien.

Walvissafari in Zuid-Afrika

Walvis springt op uit zee bij de kust van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een fantastische plek om de prachtige reuzen van de zee te zien.

Er zijn verschillende manieren om op walvissafari te gaan in Zuid-Afrika: vanaf het land en op zee.

Aan de zuidelijke kust, bijvoorbeeld in de kustplaats Hermanus, kunt u walvissen zien vanaf de rotsen langs de kust. U kunt ook een reddingsvest aantrekken en walvissen bekijken tijdens een boottocht.

U kunt het best op walvissafari gaan tussen juni en november, als de walvissen wegtrekken uit het koude water van Antarctica en naar de warmere wateren van Zuid-Afrika komen om zich voort te planten. Er is echter geen garantie, u kunt alleen maar duimen en hopen dat u de prachtige dieren aan de oppervlakte van de zee zult zien.

TourCompass – Van toerist naar reiziger