ZEKERHEIDSGARANTIE - Lees meer
020 - 369 07 90
Vandaag geopend 10 - 14 | Openingstijden
HomeNieuws en reisartikelenDe grappigste dieren van de wereld - De grappige dieren van TourCompass

De grappigste dieren van de wereld - De grappige dieren van TourCompass

4-7-2023
Alle posts bekijken

Dieren zijn fascinerend en het is waarschijnlijk geen verrassing dat wij van TourCompass dol zijn op dieren!

Het is een fantastische ervaring om rond te reizen in de wereld en wilde dieren te ontdekken. We hebben geschreven over The Big Five, maar hier doen we een voorstel voor The Funny Seven – de grappige zeven. Met een beetje geluk komt u er misschien een tegen op uw volgende reis?

De mestkever – het sterkste dier ter wereld, dat leeft van poep

De mestkever is een fascinerend wezen dat ons een lesje kan geven in hergebruik en duurzaamheid. Deze kleine insecten zijn experts in het omzetten van mest in vruchtbare grond, en ze kunnen zelfs 1.141 keer hun eigen gewicht verplaatsen!

Het lievelingseten van de mestkever is poep!

Als hij heerlijke poep op zijn pad tegenkomt, maakt hij er een bal van die hij vervolgens wegrolt. Alsof de kever nog niet genoeg heeft aan het wegduwen van de mestbal, doet hij dat ook nog met zijn kop naar beneden en zijn kont omhoog. Daarom moet hij vaak stoppen om zich te oriënteren en te controleren of hij de goede kant op gaat. Hij doet dit door op de mestbal te klimmen en naar de sterren te kijken – de mestkever is namelijk de eerste insectensoort waarvan bekend is dat ze navigeren op de sterren.

Waar kunt u de mestkever spotten: Afrika, Latijns-Amerika, Oceanië en Azië.

Het schubdier – de levende dennenappel

Het schubdier is een vreemd dier, dat nog het meest lijkt op een dennenappel met poten. Zijn hele lichaam is bedekt met harde schubben, die bestaan uit hetzelfde weefsel als onze nagels. Voelt een schubdier zich bedreigd, dan rolt hij zich op tot een bal en wordt zo goed beschermd door de harde schubben.

Een schubdier heeft geen tanden, maar gebruikt zijn wel 40 cm lange tong om termieten, mieren en larven te eten, bijna zoals een miereneter dat doet. Hij eet 70 miljoen insecten per jaar! Ondanks het eten van een ongelooflijk veel insecten, heeft hij geen tanden. Het schubdier gebruikt de maag om zijn voedsel te ‘kauwen’, met behulp van kleine steentjes die hij binnenkrijgt en inwendige stekels in de maag, die helpen bij het vermalen van wat naar binnenkomt.

Het schubdier is een zeer bedreigde soort, omdat er op wordt gejaagd vanwege de fel begeerde schubben, die gebruikt worden in traditionele medicijnen.

Waar kunt u het schubdier spotten: Tanzania, Zuid-Afrika of Botswana.

Het aardvarken – een efficiënte graafmachine

Bij zijn zoektocht naar een mieren- of termietenhoop gebruikt het aardvarken zijn lange krachtige poten met grote schopvormige nagels, waardoor hij kan graven als de beste. Hij is zo efficiënt dat hij in een paar minuten 3-4 meter kan graven. Hoewel hij zijn kop direct in de grond steekt, krijgt hij geen aarde in zijn neus of longen, omdat hij een varkensachtige snuit heeft aan het einde van zijn kop. De neusgaten zijn gevuld met lange, lichte haren en huidplooien die het aardvarken in staat stellen om zijn neusgaten te sluiten. Op zoek naar voedsel wordt hij vaak gebeten door insecten, maar de dikke huid van het aardvarken beschermt hem.

Het aardvarken heeft een goed ontwikkeld spijsverteringsstelsel, noodzakelijk omdat insecten lastig verteerbaar zijn, dus wanneer hij mieren en insecten opeet, werkt de maagzak als een spiermaag. De samentrekkingen van deze spiermaag helpen om het voedsel in stukjes te vermalen.

Waar kunt u het aardvarken spotten: in Afrika – als u geluk heeft. Het aardvarken is namelijk heel moeilijk te zien, omdat het een nachtdier is.

De capibara – de reuzencavia in de natuur

De capibara is het grootste knaagdier ter wereld. Hij wordt ook wel een waterzwijn genoemd, omdat hij goed gedijt in water.

De ogen, neus en oren zitten hoog op het hoofd van de capibara, waardoor hij kan ademen en zich kan oriënteren tijdens het zwemmen. Het heeft zwemvliezen tussen zijn tenen, wat hem een uitstekende zwemmer maakt. Hij kan bovendien wel 5 minuten zijn adem inhouden. Dit is handig voor als hij moet vluchten voor roofdieren en voor het vinden van voedsel in het water.

Net als andere knaagdieren groeien de tanden van de capibara continu door en ze slijten door het eten van gras en planten. Dit voedsel is moeilijk te verteren, dus daarom eten ze hun eigen uitwerpselen. Dit doen ze zodat ze het twee keer kunnen verteren en de juiste voeding binnenkrijgen.

Het waterzwijn is een sociaal dier dat graag in groepen van 40 individuen leeft. Ze communiceren met elkaar door te blaffen, fluiten en spinnen.

Waar kunt u de capibara spotten: Zuid-Amerika.

De schoenbekooievaar – een vogel die afstamt van de dinosaurussen

Vindt u dat deze vogel er prehistorisch uit ziet? Dat is niet verkeerd gedacht. De schoenbekooievaar is namelijk honderden miljoenen jaren een afstammeling van de dinosaurus. Hij is ongeveer 150 cm groot en heeft een 20 cm lange snavel.

Zijn snavel kan een ‘klapperend’ geluid maken, waarmee hij zowel partners aantrekt als roofdieren afschrikt. Dit geluid wordt wel vergeleken met het geluid van een machinegeweer. Hij gebruikt zijn snavel ook om water mee op te scheppen, zodat hij zich hiermee kan afkoelen in de tropische Afrikaanse zon. Maar zijn snavel is ook heel gevaarlijk en een superefficiënt jachtwapen. De schoenbekooievaar wordt ook wel de dodelijke pelikaan genoemd, omdat hij makkelijk een babykrokodil kan verslinden.

Waar kunt u de schoenbekooievaar spotten: o.a in Oeganda, Tanzania en Zambia, waar hij in moerassige gebieden leeft.

De luiaard – het meest relaxte dier ter wereld

Het goede nieuws is dat u geen haast hoeft te hebben om over deze langzaam bewegende zoogdieren te lezen.

De luiaard staat bekend om zijn langzame bewegingen en relaxte persoonlijkheid.

Dit komt o.a. tot uiting door het feit dat hij het grootste deel van de dag slaapt, wel bijna 20 uur per dag. En zelfs zijn maag is langzaam. De maag van een luiaard heeft vier delen en het duurt wel een maand om een maaltijd te verteren.

Maar wist u dat een luiaard ook heel grappig is? Zijn gezichtsuitdrukkingen en zijn bewegingen kunnen in ieder geval nogal komisch overkomen. Als u ze bijv. in een boom ziet klimmen, kan het zijn alsof u naar een komedie in slow motion kijkt. En dankzij extra rugwervels kan de luipaard zijn hoofd 270 graden draaien in beide richtingen. Dat ziet er echt grappig uit.

Waar kunt u de luipaard spotten: In Zuid- en Midden-Amerika.

De quokka – het schattigste dier ter wereld

Dit schattige buideldier is een must-see als u in Australië bent.

De quokka staat bekend om zijn grote ogen en hun constante glimlach – hij ziet er echt zo schattig uit!

De meeste dieren van deze soort, die 10.000 exemplaren telt, leeft op het eiland Rottnest voor de westkust van Australië. De quokka is 27 dagen zwanger en het jong is kaal, blind en roze bij de geboorte. Maar het jong kruipt onmiddellijk in de buidel van de moeder en blijft daar ongeveer 6 maanden veilig en warm. Als het noodlot toeslaat en het jong het niet overleeft, kan de moeder kort daarna een ander jong baren. Dit is mogelijk omdat ze nog een ander jong in de baarmoeder heeft, in een soort slapende fase.

Waar kunt u de quokka spotten: Rottnest Island in Australië.

TourCompass – Van toerist naar reiziger